Angela Furtuna
- Scris de Angela Furtună
- Categorie: Angela Furtuna
Un medalion de platină, la gâtul Reginei spiritului românesc
Acum 20 de ani, în noiembrie, apărea numărul 4/ 2003 al revistei Hyperion, despre care Al. Cistelecan avea să scrie, în revista Vatra, nr. 11-12/ 2003, Anul 33, p.191 (rubrica talmeș-balmeș): “numărul 4 al Hyperionului de Botoșani e un număr dedicat, aproape în întregime, doamnei Monica Lovinescu, începând chiar de la editorialul lui Gellu Dorian (“Lume multă, oameni puțini”).
- Scris de Angela Furtună
- Categorie: Angela Furtuna
A fost o șansă pentru România dictatorială și post-comunistă faptul că, lucrând în folosul României la Paris, în inima Occidentului, mult timp pentru o redută veritabilă a presei democratice (Radio Europa Liberă), pentru eliberarea țării sale din ghearele dictaturii despotice când kremliniene, când tribaliste ultranaționaliste, Monica Lovinescu a putut ajunge mai direct și convingător la opinia publică internațională pentru a-i comunica tragediile îndurate de poporul român și a o atrage de partea românilor.
- Scris de Angela Furtună
- Categorie: Angela Furtuna
Rolul memoriilor și al istoriilor se dovedește a fi diferit, în epoci diferite, dar și în contextul accelerării ce are loc în epoca noastră, definită drept una a post-advărului și a post-realității. Ce se mai poate face pentru memoria Monicăi Lovinescu? Memorie și istorie, astăzi, înseamnă un câmp de luptă. Între colectivizarea funcțiilor mnezice și libertatea învingătorilor de a impune istorii “oficiale” se duce un război.
- Scris de Angela Furtună
- Categorie: Angela Furtuna
New York, New York
- Vino la New York, mi-a spus Norman Manea, la despărțire. Amândoi aveam lacrimi în ochi. Simțeam că el se afla acasă pentru ultima oară. Mama își dormea veșnicia în pământul Bucovinei, de al cărei farmec nu ne putem apăra. Dar fiul nu ajunsese la inima fraților bucovineni. Cărțile sale fuseseră demonizate sau ocultate de către oamenii de bine ai locului, mulți fiind autori și cărturari mândri că sunt de fibră “ortodoxist-patriotică”.
- Scris de Angela Furtună
- Categorie: Angela Furtuna
- 90 de ani de la debut -
Moto: "Yvonne Rossignon, cea a exilului, ne demonstrează şi ne justifică lecţia sa că naşterea şi sangvinitatea nu determină singure o etnie, fără a înţelege şi a însuşi mesajul esenţial al spiritualităţii, adoptată nu numai prin aderarea la trunchiul profund al vieţii, dar şi prin trăirea istoriei şi abordarea semnificaţiilor ei" (Ileana Corbea)
- Scris de Angela Furtună
- Categorie: Angela Furtuna
- 150 de ani de la naștere -
Otilia Marchiș a fost o scriitoare și un critic de artă notabil, o femeie excepțională, care a iubit călătoriile, mai ales călătoria către esențe, altruismul, prietenia, dialogul între culturi, sensul primordial al aventurii cunoașterii: „ ... Scopul unei călătorii bine făcute şi adînc înţelese este acela de a te întoarce acasă mai bun, mai înţelept, mai deschis spre orizontul fără sfârşit al umanităţii“. A fost un spirit elevat și un model de valoare ce se poziționează prin sinceritate și încredere.
- Scris de Angela Furtună
- Categorie: Angela Furtuna
1. Istorici britanici și situația din România
Există doi istorici și profesori britanici care au împărtășit un îndelungat destin comun, de fidelitate și deschidere față de istoria României, ca pe o profesiune de credință. Unul este, în mod nedezmințit, Dennis Deletant (n. 3 mai 1946), actualmente încă profesor invitat al Catedrei de studii românești “Ion Rațiu” de la Georgetown University, Washington, DC, și profesor emerit la School of Slavonic and East European Studies, University College, London.
- Scris de Angela Furtună
- Categorie: Angela Furtuna
I.
Se împlinesc 60 de ani de când, în 1963, statul Israel, prin Memorialul Yad Vashem, a instituit titlul de “Drept între Popoare”, care s-a acordat de-a lungul timpului ne-evreilor ce au ajutat, cu prețul vieții sau al valorilor personale, la salvarea evreilor în perioada Holocaustului de sub autoritatea Germaniei naziste sau a Guvernului Antonescu. „Drept între popoare” (ebraică : חסיד אומות העולם Hasid Umot HaOlam) este acordat în viață sau post mortem, prin intermediul institutului Yad Vashem, pe baza unei legi speciale a parlamentului israelian (Knesset), martirilor și eroilor ne-evrei care, în vremea Holocaustului, în condiții vitrege, când purificarea etnică, jaful, crima și oportunismul deveniseră politică de stat, considerate naționalism și răsplătite cu medalii și onoruri - și-au riscat viața, familia și averea pentru a-și păstra omenia și iubirea aproapelui, ajutându-i și salvându-i pe evreii prigoniți.
- Scris de Angela Furtună
- Categorie: Angela Furtuna
Moto:
La 15 ani de la plecarea Monicăi Lovinescu
Adevăratul curaj este cel fără speranță (Monica Lovinescu)
L’amour et la vérité doivent triompher de la haine et du mensonge (Vàclav Havel)
- Scris de Angela Furtună
- Categorie: Angela Furtuna
Tinerii din zilele noastre sunt nu doar fragili, ci și foarte descumpăniți. Până recent, li s-a cultivat iluzia că, în ciuda faptului că România nu merge bine și nu le oferă nimic, ei se vor putea salva prin exodul către Occident. Timp de vreo două decenii, fluent, lucrurile așa s-au petrecut. Dar în 2020 a venit pandemia Covid cu apocalipsa morților și răsturnarea piețelor.