"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Miercuri, 4 Decembrie, Consulatul General al României la Chicago în colaborare cu Illinois Romanian-American Community, alături de numeroase compani și organizații românești din zonă a organizat, la Drake Hotel, evenimentul de celebrarea a Zilei Naţionale a României.

Câteva sute de români și americani au participat, la începutul acestei luni, la evenimentul caritabil organizat de Romanian United Fund (RUF) la Stan Mansion, în Chicago. Obiectivul acestora a fost strângerea a 50,000 de dolari pentru proiectul Via Transilvanica din România. Seara a fost una de succes, suma strânsă, la final, fiind dublă față de cea propusă inițial.

În urmă cu 10 ani se năștea la Chicago trupa românească, Vox Maris Band, ce combină muzica rock cu cea contemporană. Chiar dacă în viața de zi cu zi toți au diverse profesii, muzica este cea care îi adună împreună. La rândul lor ei transmit românilor din SUA o muzică românească autentică, prin care încearcă să le aline dorul de România.

Victoria Baltag, regizoarea filmului “Experimentul Pitești” s-a aflat de curând într-un turneu prin SUA, pentru a prezenta varianta regizorală a filmului, în comunitățile românești, cu scopul de a aduna fonduri ca să poată fi terminat. Cu acest prilej, după vizita de la Chicago am realizat un interviu în exclusivitate.

În zilele de 31 August și 1 Septembrie la Clinton, Michigan a avut loc cea de-a doua ediție a festivalului tradițional românesc, desfășurat în apropierea mănăstirii Sf. Treime. Pe lângă numeroșii artiști din zona Chicago, la eveniment au participat o serie de interpreți de muzică populară din România, însoțiți de Ovidiu Katona și televiziunea Hora TV, care a înregistrat întreg programul muzical al festivalului.

Un grup de 17 oameni de afaceri și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și dezvoltării rurale din România - Secretarul general adjunct în dubla sa calitate și de reprezentant al Casei de comerț Unirea, Directorul general de la Direcția generală de politici în industrie alimentară și comerț  precum și reprezentanți din sectorul agricol  din Republica Moldova, se află, în perioada 7-17 Septembrie, 2019, într-o Misiune de Schimb de Experiență  Agricolă în SUA.

Pe holul din clădirea unde își are loc sediul Vitallina Preventiv & Integrative Care, doctorița Rusalina Mincu, își tratează pacienții prin artă. Aici a fost deja expusă cea de-a doua expoziție fotografică a unor români din comunitate. În primăvară, timp de câteva luni, au fost expuse fotografiile artistice ale lui Cătălin Chirica. De curând i-au luat locul o serie de portrete ale artistului fotograf Adrian Gabriel Năstase, din Chicago. La vernisajul ce a avut loc weekendul trecut au participat mai mulți români din zonă.

După o pauză de cinci ani, îndrăgitul interpret de muzica populară, din Ardeal, Dinu Iancu Sălăjanul a revenit vara aceasta în comunitatea românească din Chicago. Prilejul l-a constituit ediția a VIII-a  a festivalului tradițional de vară,  organizat de biserica Sf. Împărați Constantin și Elena. Interpretul a fost însoțit de fiica lui, Ana și băiatul cel mic Luca.

În zilele de  31 August și 1 Septembrie românii din statele Michigan, Illinois, Indiana și Ohio, dar nu numai, sunt așteptați la festivalul românesc organizat în Clinton, Michigan, la mănăstirea românească Sfânta Treime din zonă. Cei prezenți vor putea admira frumoasele porți tradiționale din lemn aduse din Maramureș,  și-o bisericuță, tot din lemn, din aceeași zonă. Pe lângă artiștii locali din America vor participa și invitați din România.

Din corespondențele anterioare am aflat faptul că Mircea Eliade era un om mărinimos de felul lui, ajutând cu bani diferiți români aflați la nevoie, pe unii din ei fără să îi fi întâlnit vreodată,  decât prin intermediul corespondenței. Pe lângă faptul că era generos, Eliade era și un personaj foarte sensibil.