"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Ceea ce se desfasoara acum sub ochii nostrii in lumea occidentala si America de Nord este o inlantuire de convulsii. Apar de peste tot crize perpetue ce modeleaza panica perpetua. Apoi urmeza frica perpetua si agitatie perpetua. Situatia se potriveste de minune unor conducatori  politici ce sunt fericiti sa se continue asa spre control complet al puterii. Si incredibil, majoritatea maselor de oameni par a fi perfect fericite de toate acestea, oferind suport benevol politicilor duse.

Evenimentele prin care ne derulam la pas viata provoaca spre analize etice la nivel personal si de grup. Prabusirea publica a standardelor morale crestine la nivelul unor conducatori sau grupari eclesiale alimenteaza debusolarea morala. Si cand nici crestinii nu mai stiu directia, care mai este standardul acum?

Una din glumele preferate ale unui prieten – vazand ce se intampla in contemporaneitatea noastra – este ceva in genul “Doamne fereste…, daca n-as fi pocait mi-as face cruce!” Afirmatia suporta amendamente dar nu despre asta e vorba acum. Ultima data cand i-am dat dreptate a fost in momentul in care am vazut recent un studiu ce arata faptul ca indicele IQ – cel care masoara inteligenta – a scazut dramatic in multe tari occidentale (NordAmerica inclusa).

Ce poate fi nou in Noul An? Sperante, asteptari, dorinte ce vrem sa le vedem implinite la nivel personal sau colectiv. Printre si peste toate acestea avem o singura certitudine – va fi complicat, nu intotdeauna usor, cu varii implicatii emotionale. Aceasta este realitatea nemachiata a vremurilor prezente. Si cand lucrurile scapa de sub controlul nostru avem optiunea de a ne uita spre Biblie acolo unde inainte ca aceste timpuri sa apara, ca lucrurile sa se intample am avut mereu principii, valori ce prin aplicarea lor ne pot ajuta sa mergem inainte cu un castig spiritual (cel putin).

Ni se pare la toti ca acest an parca nu se mai termina. Am vrea sa dormim si sa ne trezim parca dintr-un vis urat. Suntem bulversati zilnic de informatii negative si previziuni sumbre. Cei mai multi gandim ca traim cea mai grea perioada istorica.

Ni se pare la toti ca acest an parca nu se mai termina. Am vrea sa dormim si sa ne trezim parca dintr-un vis urat. Suntem bulversati zilnic de informatii negative si previziuni sumbre. Cei mai multi gandim ca traim cea mai grea perioada istorica.

Am auzit spunându-se de nenumărate ori: „A purta o masca pe fata este un mic sacrificiu pentru a-ți iubi aproapele”. Bineinteles contextul imediat era cel al recomandarilor expertilor medicali care au decis că este un mod eficient de a proteja oamenii de virusul SARS-CoV-2 (COVID-19). Departe de mine acum să dezbat eficiența relativă a măștilor sau pericolele pe care le prezintă virusul. Mai degrabă vreau să ma gandesc la ideea ce mentioneaza pretul relativ scăzut implicat în adoptarea pe scară largă a purtarii unei masti. Ceea ce nu ar trebui să facem este să acționăm ca și cum ar fi un „mic sacrificiu” și sa ignoram costul purtării măștilor pentru o perioadă lungă de timp.

In fata aglomeratiei de vesti neplacute si situatii triste aratate in mai toate palierele sociale imi vine adesea in minte realismul vorbelor Mantuitorului care a spus: “In lume veti avea necazuri…” si nu s-a oprit acolo doar marcand o fatidica opinie. El a continuat… “dar indrazniti…” invitindu-ne sa ne ridicam capul, sa speram, sa alegem ce e bun din orice si sa mergem inainte stiind ca El nu este strain de mersul vremurilor trecute, prezente si viitoare.

Alaturi de cuvantul criza, pe care il auzim vehiculat foarte des, s-a lipit de vocabularul curent termenul pandemie.
Acum toata lumea stie ce este o pandemie. Momentan, ne aflăm în mijlocul mai multor pandemii simultane. De fapt, ne confruntăm cu pandemii duble: o pandemie medicală și o pandemie culturală. Legatura intre ele este data de o radacina comuna – o pandemie spirituala.

Multi dinte noi am dorit a fi agenti de schimbare si influenta dar nu am reusit mai nimic in viata care sa se ridice la magnitudinea acestui virus minuscul. COVID-19 a captat atentia intregii lumi si a schimbat – unii zic definitiv – modul nostru de a vedea, intelege si trai viata.