"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Potrivit unor sondaje prezentate recent este pentru prima data in istoria Americii cand mai putin de jumatate dintre cetatenii sai se declara a fi creștini. In Canada situatia este si mai grava. Desigur, mereu au existat defaimatori si dispretuitori ai crestinismului in partea aceasta de lume, dar pana de curand acestia nu erau in prim-plan – declaratiile si manifestarile lor erau privite ca marginale. In ultimele decenii ei au caștigat sprijin atat la nivel cultural cat și politic, lansand atacuri la adresa crestinismului pe care doar crestinii superficiali le pot considera acceptabile.

Oboseala ne ajunge pe toti. Ne simtim extenuati deseori. Mai ales dupa ce am lucrat, ne-am trudit si n-a iesit mai nimic. Adica tot efortul nostru a fost in zadar. Emotia asta ni se asterne pe inima dupa ce am facut tot ce am putut noi mai bine in familie, in biserica, la locul de munca si nimic bun nu a aparut inca.

Pentru un creștin, una dintre cele mai sigure căi de a dezvolta o migrenă nedorită este să încerce să-și imagineze cum erau lucrurile chiar înainte de creație. Știi, acel timp în care de fapt nu era timp și acel spațiu în care nu era spațiu. Era doar … nimic. Fără  lumina. Fără întuneric. Fără material. Nimic.


Traim de multa vreme intr-o lume ce “adusteaza” dictionare si termeni cu dorinta expresa de a acomoda o noua ideologie. Schimbare definitiilor duce la inlocuirea fortata a unor termini sau chiar la anularea lor. In tot ansamblul socio-cultural al unei crize ce se desfasoara concomitent la mai multe paliere cum am putea sa mai intelegem ce reprezinta persecutia sau tirania? Daca strigi ca esti persecutat(a) ce vrei de fapt sa spui? Daca il numesti pe cineva tiran ce inseamna de fapt?

Intr-o lume in care haosul este “noua ordine” de a trai Satan pare invingator peste aproape orice zi. Asta pe de o parte pentru ca reuseste sa rupa si sa dezbine familiile crestine si apoi deoarece familille crestine au uitat cum sa contraatace strategia draceasca.

De multe ori in conversatiile cu copii mei obisnuiam sa spun  “…dar nu e normal…” incercand sa pun lucrurile intr-o matrice a normalitatii intelese de mine prin cunostinta, experienta sau traditie.
Uneori primeam inapoi raspunsuri in genul – “normalul vremurilor tale nu mai este normalul de azi”. Si asta m-a facut sa ma intreb, “Cum sa inteleg normalul?” “Ce ar trebui sa fie azi, normal?”

EFECTE NEFASTE INTR-UN TIMP DE BOALA

Ai vrut vreodata sa-l impresionezi pe Dumnezeu? In orice directie…sa ii arati cat de bun esti tu in relatie cu El mai ales fata de altii? Cred ca toti am avut faze in relatia noastra cu Dumnezeu in care am gandit ca Dumnezeu favorizeaza pe ce-i care impresioneaza cumva in zelul lor; si poate am acceptat asta subtil sau chiar am nazuit spre asta in public sau privat.

Asta va si imi doresc pentru noul an.

Pentru a gandi bine, mintea noastra are nevoie de un antrenament bun, regulat. Lucrul acesta nu se va intampla pur si simplu citind carti. Una dintre realitatile dezamagitoare pentru vremea noastra este ca oamenii par sa considere cunoasterea drept o virtute in sine. Citirea cartilor despre teologie si viata crestina este automat considerata o practica virtuoasa.

Obositi de atata tensiune adunata pe parcursul unui an plin informatii contradictorii, de framantari spirituale si incertitudini sociale, nazuim dupa un timp de liniste, de tihna, dupa un cantec topit intr-o cana de ceai parfumat. Intruparea Mantuitorului aduce si in vremuri pandemice speranta si lumina peste framantarile noastre ajutandu-ne sa ne relationam corect la un eveniment crucial al umanitatii: Dumnezeu s-a facut om si a locuit printre noi plin de Har si Adevar (Ioan 1:14).

Covid nu numai ca a ucis milioane de oameni si i-a afectat pe foarte multi, ci a fost si o pandemie a dezbinarii in gruparile eclesiale si intre oameni in general. Daca se spunea ca incercarea/suferinta ne uneste se pare ca acum de prea mult bine am devenit foarte polarizati si usor de impartit.