"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

In ultima vreme, informatiile ce abunda in jurnul nostru nu sunt din cele mai bune. Unul din ingredintele cel mai greu de gasit acum in viata este speranta.

Bursa de valori, tranzactiile economice sunt in plina perioada de instabilitate iar urmarile acestor framantari economico-financiare pot afecta circuitul multor operatiuni si procese ce fac parte din viata de fiecare zi.

Subiect prezent zilnic sau cel putin saptamanal in media – schimbarea climaterica si implicarea omului in acest proces – poarta in el intretesut o serie de interpretari, generalizari ce pun dezinformarile la un nivel de alerta permanenta.

Unul din momentele intersante ale anului 2019 pentru mine l-a reprezentat  zborul cu un avion usor de numai 4 locuri. Experienta unica incepand cu decolarea planarea in vazduh si observarea locurilor de la inaltime si apoi o scurta asteptare pana la aterizarea.

In aceasta perioada a anului, in partea de lume in care traiesc cerul este mai mult plumburiu. Este una din zonele binecuvantate saptamani in sir cu … ploaie. Cer innourat se spunea in Romania si expresia a devenit o metafora si pentru zilele in care nu te simti prea bine ori in relatiile in care ceva nu merge bine. Figurativ sau real prezenta norilor ne afecteaza, ne modifica perceptiile si influenteaza decizii.

De fiecare data ziua de 11 Noiembrie – Remembrance Day – imi prilejuieste deschiderea unor noi pagini de istorie unde raman captivat de multimea de evenimente atat de putin cunoscute si promovate ce au facut parte dintr-o regie  mai mare a salvarii umanitatii de la autodistrugere.

 

John Gillespie Magee Jr. era in anul 1940 un tanar crestin American ce trecea granita de Nord pentru a se inscrie in Royal Canadian Air Force (RCAF) dorind a lua parte la apararea Angliei importiva masinariei de razboi naziste. La numai un an dupa ce s-a inrolat a fost trimis in Anglia la bordul unui avion de lupta ce apartinea batalionului RCAF No. 412. In timpul primelor misiuni de razboi deasupra Frantei si Angliei a fost avansat la gradul de Ofiter.

 

In Septembrie 1941, Magee a primit ordinul de a testa nu nou model de avion, Spitfire V. In timpul unui test la mare inlatime, a fost inspirat si a inceput sa compuna in mintea lui un poem. Dupa ce a aterizat, a scris cateva randuri parintilor sai incluzand pe verso poemul pe care l-a avut in minte intitulat “Zbor Inalt”:

 

Oh, m-am furisat printre legăturile suple ale pământului

Și am dansat pe cer surazand cu aripi argintii

Am urcat spre Soare și m-am alăturat mișcării care te înfioară

Pe nori dispersati de soare și făcuți dintr-o sută de lucruri

Nu am visat - cu roți, în sus și învârtit

Înălțimea de liniște insorit luminată. Oricum acolo...

Am urmărit suieratul vantului și am zburat

Cu meșteșugul meu prin straturile de aer.

Sus, albastru aprins, delirant,

Am depășit usor înălțimea vânturilor

Unde nici o ciocarlie sau un vultur n-au ajuns

Si minunandu-ma in tacere am pătruns

Sfințenia înaltă și neîntreruptă a spațiului,

Întinzandu-mi mâna spre a atinge fața lui Dumnezeu.

 

Trei luni mai tarziu, John a murit intr-o misiune de razboi. Avea numai 19 ani. Poate nu ai auzit niciodata de John Magee, dar poemul sau a fost adus in actualitate si facut (oarecum) celebru de catre presedintele American Roland Reagan in cadrul discursului rostit pe 18 Ianuarie 1986, dupa dezastrul navetei spatiale Challenger.

 

Chemarea ce a simtit-o l-a pus pe tanarul John Magee sa renunte la bursa obtinuta la Yale University si in schimb sa se inscrie in cadrul Royal Canadian Air Force. Folosind darurile date de Dumnezeu a devenit in timp scurt un pilot de incredere.

 

Poemul sau prezinta ceva din satisfactia avuta in munca sa de pilot, incantarea pe care a avut-o in cadrul slujbei sale in ciuda programului greu, a conditiilor de razboi  anevoiase si a unui salariu foarte modest.

 

Dumnezeu a folosit mainile acestui tanar pilot nu doar cand se urca in cabina si manevra avionul dar si intr-un mod insemnat pentru prezentarea Imparatiei lui Dumnezeu chiar pe pamant.

 

Este usor sa intelegem cum activitata depusa ca militar in cadrul fortelor aeriene a servit unui bine comun. Dintr-o perspectiva istorica putem vedea insa si cum Dumnezeu a folosit chemarea profesionala a lui Magee pentru a avea un impact cultural, opunandu-se intunericului promovat de fascism si  promovand lumina Imparatiei divine.

 

Daca totalitarismul lui Hitler nu ar fi fost oprit, liberate religioasa ar fi disparut usor din spatiul European, prejudiciind inaintarea Evangheliei in societate.

 

Chemarea profesionala a tanarului pilot a servit Imparatiei lui Dumenzeu prin faptul ca a aparat unmanitatea de fortele raului, contribuind la restabilirea ordinei divine, promovand dreptatea ce vine din partea lui Dumnezeu.

 

Uneori este dificil sa intelegem cum activitatea noastra profesionala ajuta Imparatia lui Dumenzeu. Sa nu uitam insa ca tot ce facem cu vorba sau cu faptul trebuie sa facem ca pentru Dumnezeu.  Slujirea prin diferite capacitati si daruri ce au fost puse in noi de Dumnezeu sunt o extensie a lucrarii Sale marete de a intretine si stabili ordinea in creatia Sa.

 

Activitatea noastra profesionala este o ocazie de a arata ce vrea Dumnezeu sa fie pe Pamant la acest moment. Evidentiaza suprematia lui Dumnezeu peste toate sferele de influenta. Orice lucrare ce se impotriveste imparatiei intunericului contribuie la avansarea Imparatiei lui Dumnezeu.

 

In timp ce ne indeplinim sarguinciosi chemarea noastrea aici pe pamant, trebuie sa intelegem ca Dumnezeu intrebuinteaza orice resursa pentru implinirea scopului sau: “ştim că toate lucrează împreună spre binele celor ce-L iubesc pe Dumnezeu, al celor ce sunt chemaţi în conformitate cu planul Său” (Rom. 8:28). Dumnezeu ofera harul si intelepciunea ca in cele mai neinsemnate ocupatii si pozitii sociale, oamenii sa poata arata la timpul potrivit valoarile transformatoare si regeneratoare ale Imparatiei lui Dumnezeu in umanitate.

 

Emanuel C. Pavel, Vancouver BC

www.blog.punctul.com

Sa-I multumesc lui Dumnezeu? De ce? N-am timp. In schimb imi fac ceva timp sa ma ingrijorez pentru problemele ce le am, sa ma aglomerez emotional in tot felul de situatii. Fatidic accept ca spre asta ma impinge viata si asa devin prieten cu anxietatea, devin fricos si am mereu probleme de rezolvat. Teama de neprevazut pune stapanire pe mintea mea, pe reactiile mele si devine usor centrul emotional al vietii cotidiene de care stau lipit.

Care este atributul, calitatea ce iti place cel mai mult a lui Dumnezeu?

A ramas unul din evenimentele de referinta ale istoriei.

In anul 1936 Jocurile Olimpice au avut loc in Berlin. Adolf Hitler intentiona ca in toate competitiile sa arate lumii suprematia rasei albe, trimful arianismului. Liderul german dorea sa faca din sport o alta platforma pentru  promovarea ideologiei sale.


Venind din concediu o femeie a fost foarte surpinsa intr-o duminca cand a fost imbratisata de o alta femeia care stia ca nu o suferea. Se gandea ce s-a intamplat de a cauzat o schimbare de comportament; a aflat raspunsul dupa teminarea predicii atunci cand pastorul a spus:
“aplicatia practica pentru data viitoare este aceiasi: mergi si imbratiseaza pe cineva pe care nu il poti suferi...” (adaptat din Readers Digest, [4/02], p. 48).

Citirea Bibliei si meditarea asupra cuvintelor din ea nu este doar un imbold al inceputului de an. Ne aflam la mijlocul lui 2019 si ar fi bine sa ne analizam deprinderea de a lectura, de a gandi asupra cuvintelor Scripturii. Pentru cei care au mai citit din Biblie exista ispita de a considera aceasta colectie de scrieri o suma de texte vechi si cunoscute.