"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Fiecare suntem parte a unei colectivitati. Chiar si “lupii singuratici”. Fie ca esti intr-un domeniu de productie, de creatie, ca esti o parte dintr-o companie sau si mai important esti o parte a Bisericii Universale esti parte a unui angrenaj uman ce isi face simtita prezenta. Trebuie sa recunosti ca echipa ta nu are numai oamenii care iti plac. Si atunci ai doua posibilitati.

Avem sansa in aceste zile sa invatam lectii solide despre viitor. Unele dintre ele le gandeam sau enuntam doar intr-o forma ipotetica, sau abstracta. Alte lucruri nu credeam va se for dezvolta asa de rapid sau violent. Valul industrializarii inceput inca din secolul trecut a dus la cerfiticarea unui nou zeu numit stiinta. Profetii lui sunt oamenii de stiinta, cercetatori care prin ipotezele lor fac judecati de valoare.

Mi-am propus ca in unele seri sa citesc cate o scrisoare de a lui Pavel, apostolul. Le printez cursiv si le citesc asa cum au fost scrise, fara impartire pe versete, subiecte sau litere boldate. Recitind scrisoarea adresata unui prieten si colaborator, Tit, m-a intrebat din nou: “Chiar traim cele mai grele vremuri din istorie?”

Cat de ofensator a fost Isus Christos? Este o intrebare legitima in timpul acesta in care orice mentionare a numelui Sau, orice actiune/atitudine crestina este taxata drept deranjanta. Cred ca oricine sustine ca Domnul Isus a fost un lider religios bland si calm care le-a spus urmasilor Sai sa fie cat mai draguti si protectivi unii cu altii, oricine gandeste asa, a citit Evanghelia partial.

In fiecare clipa sunt oameni printre noi care descopera ca este ceva mai greu decat COVID-19. Un copil plecat prea devreme de acasa si cu care nu mai ai legatura, un parinte ce nu mai raspunde la telefon, un prieten ce ti-a inselat increderea si exemplele pot continua. In plina pandemie pacatul este in continuare mult mai daunator.

Ceea ce se desfasoara acum sub ochii nostrii in lumea occidentala si America de Nord este o inlantuire de convulsii. Apar de peste tot crize perpetue ce modeleaza panica perpetua. Apoi urmeza frica perpetua si agitatie perpetua. Situatia se potriveste de minune unor conducatori  politici ce sunt fericiti sa se continue asa spre control complet al puterii. Si incredibil, majoritatea maselor de oameni par a fi perfect fericite de toate acestea, oferind suport benevol politicilor duse.

Evenimentele prin care ne derulam la pas viata provoaca spre analize etice la nivel personal si de grup. Prabusirea publica a standardelor morale crestine la nivelul unor conducatori sau grupari eclesiale alimenteaza debusolarea morala. Si cand nici crestinii nu mai stiu directia, care mai este standardul acum?

Una din glumele preferate ale unui prieten – vazand ce se intampla in contemporaneitatea noastra – este ceva in genul “Doamne fereste…, daca n-as fi pocait mi-as face cruce!” Afirmatia suporta amendamente dar nu despre asta e vorba acum. Ultima data cand i-am dat dreptate a fost in momentul in care am vazut recent un studiu ce arata faptul ca indicele IQ – cel care masoara inteligenta – a scazut dramatic in multe tari occidentale (NordAmerica inclusa).

Ce poate fi nou in Noul An? Sperante, asteptari, dorinte ce vrem sa le vedem implinite la nivel personal sau colectiv. Printre si peste toate acestea avem o singura certitudine – va fi complicat, nu intotdeauna usor, cu varii implicatii emotionale. Aceasta este realitatea nemachiata a vremurilor prezente. Si cand lucrurile scapa de sub controlul nostru avem optiunea de a ne uita spre Biblie acolo unde inainte ca aceste timpuri sa apara, ca lucrurile sa se intample am avut mereu principii, valori ce prin aplicarea lor ne pot ajuta sa mergem inainte cu un castig spiritual (cel putin).

Ni se pare la toti ca acest an parca nu se mai termina. Am vrea sa dormim si sa ne trezim parca dintr-un vis urat. Suntem bulversati zilnic de informatii negative si previziuni sumbre. Cei mai multi gandim ca traim cea mai grea perioada istorica.