"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Centrul Cultural Român a organizat și anul acesta un concert de colinde pentru comunitatea românilor din Portland. Deși participarea artiștilor propriu zis a fost destul de restrânsă, totuși programul a cuprins un bogat repertoriu, iar artiștii prezenți s-au străduit să ofere o gamă largă de colinde. Poate acțiunea a fost insuficient mediatizată.

Programul a fost deschis de ansamblul copiilor de la biserica Coborârea Duhului Sfânt, format din copii de o gama largă de vârste, care au interpretat minunate colinde având și simboluri ale Nașterii Domnului și ale Crăciunului cu brad frumos. Programul s-a desfășurat sub îndrumarea doamnei Alina Severin. Drăgălășenia vârstei lor și varietatea costumelor purtate au acoperit cu prisosință greșelile inerente.

 

Biserica Sfânta Maria s-a prezentat cu corul bărbătesc Izvorul sub îndrumarea domnului Alin Chende și un grup de copii îndrumați de doamna Anita Berinde și domnul Alin Chende. Dar și corul mixt al bisericii a susținut un program. Ei au prezentat în general colinde cu tentă religioasă.

Și-au mai dat concursul domnul Micurescu și Melania Varvaroi cu interpretări personale și pline de dăruire.

Mai apoi a venit rândul colindelor laice, sau mai distractive, programul fiind susținut de ansamblul Ardealul sub conducerea domnului Romeo Cristea. S-au interpretat colinde cum era și firesc din zona amintită, dar nu a lipsit și popularul colind Capra cu principalul personaj comic, care a stârnit râsul și a amplificat voia bună.

Seara s-a încheiat cu un program de colinde prelucrate pentru chitări și baterie (puțin cam tare – ce-i drept), făcându-ne să ne simțim în anii tinereții – pe cei cu experiența vieții - bineînțeles. Programul a fost susținut de domnii Julien & gemenii Belciu și Silviu Bumb.

Nu trebuie să uităm tinerii prezentatori Olivia Severin și Andrew Peters, pentru care trebuie să felicităm pe părinții, care au reușit să-i convingă pe adolescenți să nu uite limba română.

A fost o seară minunată, care ne-a făcut să simțim că sărbătoarea Crăciunului se apropie și ne-a introdus cu încetul în atmosfera ei, de înțelegere, iertare, credință și voie bună.

Deși evenimentul nu are un trecut prea îndepărtat, fiind numai la a treia ediție, să sperăm că vom reuși să menținem acest eveniment, transformându-l în tradiție și să ni se alăture cât mai mulți români, atât artiști cât și spectatori.