RT: Bine ai venit in Portland, orasul trandafirilor! Spune-ne ceva despre tine si cum ai ajuns sa alegi Portlandul?
Bine v-am gasit si multumesc de primire. In Portland m-a adus dragostea si nevoia de a spune povesti adevarate. De cand am terminat liceul – Colegiul National “Moise Nicoara” din Arad – cele mai importante decizii legate de unde urma sa locuiesc au fost luate in functie de oportunitatile de a practica jurnalismul.
Poate ar trebui sa incep prin a spune ca am invatat sa vad lumea prin intermediul povestilor. Am invatat sa citesc din intamplare, cand aveam trei ani, uitandu-ma peste umarul surorii mai mare, care era in clasa I. Mi-am petrecut cea mai mare parte a copilariei citind tot ce-mi pica in mana – basme, povestiri, romane de aventuri, Biblia. Cand mi-am dat seama, in clasa a XI-a, ca pot sa ma fac jurnalist si sa spun povestile oamenilor adevarati, a fost una din cele mai fericite revelatii ale vietii mele.
M-am mutat la Bucuresti cand am inceput cursurile facultatii de jurnalism, in 2006. La scurt timp m-am angajat ca reporter la cotidianul online de business Wall-Street.ro si am inceput sa colaborez cu reviste precum Esquire Romania, Tabu si Decat o Revista.
Am venit in Statele Unite in vara lui 2011 cu o bursa Fulbright si am inceput un masterat in jurnalism la University of Missouri (acum, in decembrie am absolvit). In Portland m-am mutat in iunie anul trecut, cand am inceput un internship de vara la The Oregonian.
Am aplicat la The Oregonian nu din vreun motiv elaborat, ci pentru ca il admiram mult pe unul din reporterii de la ziar, Tom Hallman, Jr., si pentru ca ceva la nivel instinctual imi spunea ca trebuie sa vin aici. La sfarsitul verii, ziarul mi-a oferit oportunitatea sa raman.
RT: Ce te-a marcat cel mai mult ca editor la Wall Street?
Am trait o perioada interesanta cat am lucrat la Wall-Street.ro pentru ca am experimentat atat anii de boom economic in Romania, in 2007 si 2008, cat si criza financiara si tot ce a urmat din toamna lui 2008 pana in vara lui 2011, cand am plecat din tara.
A fost interesant pentru ca am vazut cum lumea se poate da peste cap dintr-un moment in altul, iar ca jurnalist de business era de datoria mea sa inteleg si sa explic urmarile acestor transformari in economia romaneasca.
Cred ca am invatat si cat de fragila e industria de media, realitate cu care m-am tot reintalnit de atunci.
Pe plan personal, anii in Bucuresti au fost foarte fericiti. Am cunoscut oameni dragi, m-am maturizat si mi-am conturat niste vise. Si azi consider Bucurestiul ca fiind acasa pentru mine.
RT: Spune-ne ceva din experienta avuta ca reporter la Columbia Missourian.
Columbia Missourian este un ziar local afiliat scolii de jurnalism de la University of Missouri. Am luat cursuri ca reporter acolo in primul an de master, iar in al doilea an m-am angajat ca asistent de editor.
Ziarul e un experiment destul de neintalnit – are editori profesionisti, cu decenii de experienta, si reporteri studenti care se schimba in fiecare semestru. Cu toate astea functioneaza neintrerupt de 105 ani, si a pregatit multe generatii de jurnalisti din toata lumea. Visez ca, intr-o zi, sa ajut la infiintarea unui program similar in Romania.
RT: Cum ai gasit comunitatea romana din Portland?
Cred ca inca urmeaza sa o cunosc. Mi-am facut o prietena romanca pe care am cunoscut-o la cursurile de tango Argentinian, si am cunoscut cativa romani primitori cand am mers la Biserica Sfanta Maria, in preajma Craciunului. Dincolo de asta, nu prea cunosc romani in Portland. Sper ca asta sa se schimbe odata cu publicarea acestui articol.
RT: Ce teme abordezi si ce planuri ai pentru The Oregonian?
La The Oregonian acum scriu despre mediul politic din Washington County; asta vara am fost reporter de breaking news.
E pentru prima oara cand sunt jurnalist politic, si invat mult, atat despre sistemul politic american, cat si despre relatia sa cu marile corporatii (Nike si Intel isi au sediul, respectiv centrul principal de cercetare in Washington County).
The Oregonian are multi jurnalisti experimentati de la care ai incontinuu de invatat, dar si un grup de jurnalisti mai tineri, care mi-au devenit prieteni si cu care-mi petrec o mare parte a timpului liber aici, in Portland.
RT: Ce mesaj ai pentru cititorii publicatiei Romanian Times?
Imi doresc tare sa-i cunosc. M-as bucura sa-mi scrie pe adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Altfel, le doresc bucurie, iubire si multe dorinte implinite anul acesta.