"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Domnule Consul General Eugen Chivu,

In primul rand dorim sa va felicitam pentru numirea dumneavoastra in aceasta inalta demnitate din diplomatia romaneasca si va spunem bine ati venit pe pamantul Statelor Unite ale Americii.

Va multumim pentru ca ati acceptat sa stati de vorba cu noi cei de la Romanian Times. Va rugam sa ne spuneti cateva cuvinte despre dumneavoastra.

Multumesc pentru felicitari si pentru urarile de bun venit. In ceea ce priveste cariera mea, aceasta este expresia unei combinatii, sper eu reusita, de diplomat si jurist de business.

 

Sunt de profesie avocat, dar am avut privilegiul de a fi admis in serviciul diplomatic in perioada de renastere a diplomatiei romanesti de dupa 1989. Fac parte dintr-o generatie care a intrat in diplomatie in anii ‘90 si pe care, astazi, o puteti gasi in cele mai importante pozitii din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si al oficiilor diplomatice romanesti din intreaga lume. Dupa absolvirea unor cursuri diplomatice prestigioase in Marea Britanie, m-am specializat atit in diplomatia bilaterala, cit si in cea multilaterala, desfasurindu-mi activitatea in una dintre cele mai importante directii a oricarui minister de externe din intreaga lume, si anume, Directia Juridica si a Tratatelor internationale.

Ca unul dintre coordonatorii acestei directii, am participat ca reprezentant al Romaniei la negocierea unor documente internationale de importanta cruciala pentru tara noastra , a unor tratate bilaterale si mai ales, multilaterale, care au schimbat total arhitectura relatiilor internationale ale Romaniei dupa caderea comunismului.

 

 

Revenit in activitatea privata ca avocat, am avut satisfactia si beneficiile aferente acestei profesii de care sunt foarte mindru. In anii de practica juridica ce au urmat, de multe ori am constatat ca negocierile si contractele pe care le purtam si le incheiam pentru clientii mei- in cele mai multe cazuri, companii transnationale extrem de puternice- sunt la fel de importante pentru Romania, ca si tratatele internationale la care lucrasem in Ministerul Afacerilor Externe, prin efectele economice, dar si politice pe care le produceau in Romania, din perspectiva investitiilor directe si indirecte realizate de acestea in cele mai diverse ramuri ale economiei romanesti.


Consideram ca este o mare cinste si onoare sa fiti reprezentantul Romaniei intr-o tara ca Statele Unite. Ce v-a determinat totusi sa reveniti in diplomatie acceptand demnitatea de Consul General al Romanie la Los Angeles si sa coordonati o circumscriptie consulara de 11 state americane - California, Oregon, Washington, Idaho, Montana, Wyoming, Nevada, Utah, Colorado, Arizona si New Mexico - cu un teritoriu imens de reprezentare si de o importanta economica si politica foarte mare pentru Romania.

Intr-adevar, este o onoare deosebita pentru mine sa pot reprezenta Romania in cel mai important - din punct de vedere economic si politic - stat al lumii contemporane. Aceasta desemnare de catre Guvernul Romaniei, constituie o oportunitate si o provocare profesionala in acelasi timp, fiind un foarte bun prilej de a demonstra ca profilul meu de diplomat si expertiza in afaceri poate fi de bun augur.

Statele Unite ale Americii reprezinta un partener cheie pentru tara noastra iar adincirea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI cu SUA constituie o dimensiune definitorie a viziunii Guvernului Romaniei in politica externa. Acest Parteneriat aflat la cel mai inlt nivel de consistenta de la crearea sa, trebuie sa intre intr-o noua faza, in care excelenta cooperare in domeniul politico-militar si de securitate trebuie sa fie completata cu o dinamica pozitiva a domeniilor de cooperare economica si de colaborare la nivel social, cultural si interuman. In aceste conditii faptul ca, Guvernul Romaniei m-a numit Consul General al Romaniei la Los Angeles, constituie pentru mine o raspundere extrem de mare.

Am fost deci onorat si am acceptat cu mare placere revenirea in serviciul diplomatic al tarii mele, putind acum sa adaug cu mare usurinta experientei diplomatice dobindite in trecut, o expertiza extrem de calificata in domeniul privat, lucru care nu poate sa fie decit benefic pentru Consulatul General, pe care il conduc si pentru cetatenii romani din aceasta circumscriptie consulara, avand o intindere geografica mai mare decit continentul european.

Situatia economica si financiara a Romaniei impune in momentul de fata atragerea de cit mai multe investitii straine pentru a putea asigura locuri noi de munca si pentru ca economia Romaniei sa inregistreze o crestere in urmatorii ani. Cum intentionati sa va implicati in acest sens si ce credeti ca trebuie facut si cum credeti ca romanii din Statele Unite pot aduce o contributie pozitiva in acest sens?

Activitatea economica constituie una dintre cele mai importante componente ale agendei unui Consul General. Consolidarea dimensiunii economice a diplomatiei, prin accentuarea aspectelor legate de dinamizarea cooperarii economice, atragerea de investitii americane si promovarea produselor si companiilor romanesti reprezinta o parte esentiala a filosofiei mele profesionale.

Asa cum am mai spus, din fericire, am si expertiza necesara pentru a putea realiza la cei mai performanti parametri, obiectivele pe care si le-a propus Guvernul Romaniei in ceea ce priveste cooperarea economica cu Statele Unite ale Americii. In absolut fiecare intilnire pe care o am in calitate de Consul General, imi propun si de cele mai multe ori reusesc, sa abordez tematica relatiilor economice directe sau indirecte ale Romaniei cu SUA.

California, statul de resedinta al Consulatului General, este una dintre cele mai mari puteri economice ale lumii si locul in care oportunitatile de afaceri, catre si dinspre tara noastra, pot fi extrem de bine promovate si gestionate. In acelasi timp mi-am stabilit deja un calendar de intilniri in statele aflate in jurisdictia mea cu reprezentanti cheie ai autoritatilor americane, cu mambrii ai executivului si legislativului si bineinteles cu leaderi ai companiilor americane localizate in aceste state. Astfel, in perioada imediat urmatoare, am stabilite in agenda mea, participari la evenimente de inalt nivel din aceasta perspectiva si intilniri cu personalitati americane de prestigiu in domeniu.

La sfirsitul lunii aprilie, voi participa la “Global Conference”, organizata de catre Milken Institute din Los Angeles, considerata a fi cel mai important eveniment, organizat anual pe coasta de vest a SUA in domeniul politico - economic, cu participarea unor mari personalitati pe plan mondial, precum si leaderii celor mai importante corporatii internationale din intreaga lume.

In a doua decada a lunii mai, urmeaza sa particip la Conferinta Anuala a Camerei de Comert a Californiei din Sacramento, unde va fi prezent si Guvernatorul statului California, precum si membrii legislativului californian, prilej cu care voi avea si o intilnire de lucru cu senatorul Bill Emerson, chairman, Senate Select Committee on California-European Trade la biroul acestuia din State Capitol Building, iar la sfirsitul lunii mai, voi avea vizite si intilniri cu leaderi ai companiilor din Silicon Valley, printre care amintesc : Intell, Visa, Oracle, Facebook, Apple si HP. In cadrul discutiilor, voi aborda atit atragerea de noi investitii in Romania, cit si deschiderea unor noi oportunitati de afaceri pentru companiile ce sunt deja prezente in tara noastra.

In cadrul comunitatii romanesti din SUA, avem personalitati marcante in domeniul economic, la cele mai diverse nivele si in cele mai variate sectoare de activitate, cu care ma intilnesc frecvent pentru a le solicita opinii si puncte de vedere privind proiectele de cooperare economica romano-americane actuale si de perspectiva.

 

Domnule consul general, sunteti la inceput de mandat si suntem constienti ca aveti multe lucruri pe agenda dumneavoastra zilnica si de perspectiva. Mi-as permite totusi sa va solicit parerea si asupra unor aspecte punctuale de mare interes pentru cititorii Romanian Times, cum ar fi:

- Ce avantaje au romanii din diaspora americana redevenind cetateni romani cu toate drepturile legale.

- Ce veti face pentru copiii adoptati din Romania si care actualmente locuiesc in jurisdictia dumneavoastra de reprezentare.

Este o intrebare extrem de directa, asa ca am sa raspund la fel de direct. Dobindirea sau redobindirea cetateniei romane este un lucru pe care il recomand tuturor romanilor cu care ma intilnesc. Desi cei mai multi sunt si se simt romani, unii sunt descurajati sa (re)aplice pentru cetatenia romana, intrucat au avut experiente destul de neplacute in trecut, in ceea ce priveste procedurile ce trebuiesc indeplinite pentru a deveni sau redeveni romani. Le explic tuturor ca situatia este cu totul alta in ultimii ani in ceea ce priveste cetatenia romana. Calitatea de membru al Uniunii Europene a tarii noastre a schimbat foarte mult datele problemei si cred ca cel putin pentru copiii familiilor romanesti din SUA, dobindirea cetateniei trebuie sa fie o prioritate pentru parinti. Este o optiune proprie, dar eu, personal, o recomand ca parinte, roman si Consul General.

In ceea ce priveste copiii adoptati din Romania, ma bucur foarte mult ca mi-ati pus aceasta intrebare. Sunt intr-o corespondenta permanenta cu numerosi copii din aceasta categorie si cu parintii americani ai unor tineri adoptati cu ani in urma din tara noastra. Toti vor sa afle cit mai multe despre tara lor de origine si sunt extrem de interesati de radacinile lor. Pe toti ii asigur ca, cel mai bun loc in care pot gasi raspunsuri la intrebarile lor este Consulatul General din Los Angeles iar eu, personal, cit si echipa mea, suntem la dispozitia lor.

Recent, Michael Cole din Fremont, San Francisco/ Bay Area a dobindit rangul de Eagle Scout, prilej cu care i-am trimis o scrisoare, felicitindu-l pentru aceasta realizare si urindu-i mult succes in continuare. Michael a fost adoptat din Romania in 1998 si a fost interesat permanent de tara sa de origine, urmind sa faca in luna iulie o excursie in Romania, pentru a vedea tara in care s-a nascut.

Va multumim pentru amabilitatea cu care ne-ati primit precum si pentru amabilitatea de a raspunde la intrebarile noastre. Cu permisiunea dumneavoastra vom face publica adresa de website a consulatului si dorim sa va felicitam pentru schimbarea si imbunatatirea din temelii a site-ul Consulatului General din Los Angeles care se afla la adresa:http://losangeles.mae.ro/

Consideram ca noul site este extrem de profesionist si updatat permanent cu informatii noi, fiind foarte util romanilor din circumscriptia dumeavoastra.

Putem spune chiar, ca initiativa dumneavoastra si imbunatatirile aduse pot fi de referinta si pentru alte consulate din diaspora. Va dorim soare mult si vant bun!

Romanian Times a fost si va ramane intotdeauna, un liant in comunitatile romanesti si un pod peste ocean pentru relatia romanilor din diaspora cu reprezentantii statului roman.