"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Continuăm cu stupoare să asistăm la căderea liberă a civilizației umane, în special a civilizației așa zis “occidentală”, o civilizație care s-a dezvoltat de-a lungul secolelor cu multă trudă și cu multe bătălii în care a curs mult sânge și care au produs multă durere și suferințe. Cuvântul LIBERTATE a fost cel mai folosit de-a lungul acestor bătălii sângeroase și a fost pe buzele soldaților care au plătit cu viața pentru libertate. Aceasta a fost câștigată sau pierdută, balanța libertății închlinându-se de fiecare dată înspre cei mai tari, cei mai puternici.

Însă în ultima vreme, bătăliile nu se mai dau pe pământ, prin păduri sau prin câmpii, prin munți sau pe dealuri, în orașe sau în sate, între soldați care poartă o uniformă bine marcată caracteristică unei anumite apartenențe militare, nu se mai folosesc arme și bombe care ucideau fără deosebire atât soldați cât și civili, ci bătăliile se dau “în nori”, adică în mediul virtual. Sunt bătălii mai mult spirituale. Activitățile de pe internet sunt stocate și manevrate “in cloud”, adică undeva pe serverele (computer) marilor magnați ai acestui mediu virtual. Efectele acestor bătălii sunt resimțite în viața de zi cu zi aici în America și nu numai. Asistăm în direct la căderea unei civilizații care a fost minunată, glorioasă cândva.

Dacă locuiești aici, în America vezi cu stupoare, în direct căderea acestei civilizații. Majoritatea metropolelor americane ca Los Angeles, San Francisco, Huston, Dallas, New York, Seattle, Portland (statul Oregon, de unde scriu aceste rânduri) și altele, au devenit niște scene de groază luate parcă dintr-o zonă de război: sute, mii de corturi, colibe și gunoaie ale oamenilor străzii împânzesc străzile ca niște zombie dintr-un film ciudat sinistru, așezați pe marginea străzilor și a parcurilor orașelor americane. Sunt scene de groază pe care le-ai vedea mai degrabă prin India sau alte țări “sub-dezvoltate”.  Femei și bărbați fumează, inhalează și se injectează cu droguri pe care le obțin prin cerșitul de pe marginea drumurilor și intersecțiilor aglomerate ale orașelor sau prin vânzarea produselor furate cu nonșalanță de prin magazine.

Cu câteva săptămâni în urmă, am stat de vorbă cu un agent de securitate de la unul din magazinele care vând produse ce ține de construirea și întreținerea unei locuințe (Home Depot) de aici din Portland și mi-a spus cu stupoare o întâmplare care s-a petrecut recent în magazinul pe care “îl păzea”: a încercat să oprească doi bărbați (oameni ai străzii) care cărau pe un căruț cu rotile un frigider nou cu două uși în valoare de vreo 3000 de dolari. Când a încercat să îi oprească, aceștia au început să se răstească la el și să îl împroaște cu cuvinte nu tocmai … potrivite. A trebuit să îi lase să treacă. Apoi a fost chemat în birou și aproape a fost dat afară din cauza acestui incident.

Ne întrebăm ce s-a întâmplat cu America, tărâmul în care s-au refugiat atâția concetățeni ai noștri, și nu numai? Pe scut: liderii noștri politici de aici au creeat această imagine sumbră dar reală. Nu contează ce ne spun aceștia sau ce ne spun canalele mass-media: fenomenul  “oamenii străzii” nu este o calamitate naturală sau un dezastru venit de la Dumnezeu. Nu este rezultatul unui colaps economic, America nu este o țară în care nu poți găsi o locuință sau un loc de muncă. Însă un grup de ideologi și magnați politici cu puteri financiare nelimitate, au decis că este mai ușor și mai bine să trăiești pe stradă decât într-o locuință. Este mai ușor să te droghezi pe stradă decât să muncești cinstit pentru o viață mai bună.

Ce se întâmplă de fapt în America? Această țară care a fost creată pe principii creștine, dar care încearcă dinadins să se depărteze și să denunțe tot ce a fost sau are legătură cu Cristos și învățăturile Lui.  Asistăm la asaltul asupra Adevărului, Adevăr pe care a fost construită civilizația occidentală, adică CREȘTINISMUL, la baza căruia se află CHRISTOS care a spus în Scriptură la Ioan 14:16, “Eu sunt Calea Adevărul și viața”. Acest Adevăr se află acum sub asediu.

Potrivit Reuters, în anul 2009 șase persoane ale străzii din orașul Boise, statul Idaho, au fost amendați între 25 și 75 de dolari pentru că au călcat ordonanțele orașul care interziceau dormitul pe străzile sau în parcurile orașului - Robert Martin, Robert Anderson, Lawrence Lee Smith, Basil Humphrey, Janet Bell și Pamela Hawkes. Aceștia  au dat în judecată orașul în instanța federală în 2009, argumentând că ordonanțele orașului le-au încălcat drepturile constituționale.

În 2018, aceștia au câștigat procesul împotriva orașului Boise iar decizia judecătorească a stabilit că orașele nu pot să incrimineze oamenii străzilor. În schimb, orașele au obligația să pună la dispoziția acestora locuințe pe cheltuiala contribuabililor. Cazul este cunoscut sub numele de Martin versus Boise. Decizia judecătorească a avut exact efectul pe care firma de avocatură care, în general apără cazuri de vază ale magnaților de la Bursa de Afaceri Wall Street sau a multor figuri politice democrate: orașele nu mai au obligația de a proteja publicul, respectiv spațiul public de droguri sau drogați. Așadar, dintr-o dată, politicienii corupți de la conducerea orașelor au acces la o sursă sigură aproape nelimitată de fonduri: PREVENIREA FENOMENULUI OAMENILOR STRĂZILOR.

Acest fenomen este interpretat diferit de consiliile municipale. De exemplu în orașul Seattle din Statul Washington, cu o populație de oameni ai străzii de aproximativ 12 mii de persoane, va oferi acestora locuințe cu vedere la ocean (Puget Sound), la Space Needle, cumpărate de către consiliul orașului cu fonduri oferite de guvern prin cei 1,9 trilioane de dolari oferiți anul trecut de către guvernul american prin fondurile de ajutorare pentru Covid. Cele trei complexe de apartamente au fost cumpărate cu 50 de milioane de dolari. Aceste locuințe vor fi folosite de către … 165 oameni ai străzii. Fiecare apartament al celor trei complexe, valorează în jur de 300 de mii de dolari. Orașul Seattle a alocat anul acesta 150 de milioane de  dolari programelor de prevenire a oamenilor străzii. În contrast, orașul Seattle a alocat anul acesta doar 10 milioane de dolari pentru ajutorarea companiilor mici și mijlocii care trec prin dificultăți financiare din cauza covidului. Prioritățile conducerilor liberale sunt clare: cheltuială maximă pentru cei mai neproductivi paraziți ai societății în timp ce pedepsește cetățenii care lucrează din greu pentru o bucată de pâine cinstită.

În Los Angeles, conducerea orașului a decis să construiască un zgârie-nori de 19 etaje în valoare de 160 de milioane de dolari, 580 de mii de dolari pe apartament,  bani plătiți de către contribuabili. Cu patru ani în urmă, orașul a cheltuit 440 de milioane de dolari pentru combaterea fenomenului oamenilor străzilor. Însă acțiunea conducătorilor liberali a avut chiar efectul opus: populația oamenilor străzii a crescut vertiginos. În 2021, populația drogaților, a oamenilor străzii a crescut cu 15%. Orașul va cheltui 22 de miliarde dolari în 2022 pentru acest fenomen. În timp ce companiilor mici și mijlocii care au fost afectate de pandemie, li s-a alocat doar 62 de milioane.

În San Francisco, liderii orașului au alocat 667 milioane unui program de prevenire acestei maladii create chiar de ei, în timp ce departamentului pentru ajutorarea copiilor, adolescenților și a familiilor, le-a fost alocată doar jumătate din această sumă. Unui program care ajută tinerii să plătească pentru învățământul superior, i s-a alocat doar 16 milioane. Cu alte cuvinte, în San Francisco este mai bine să te droghezi decât să mergi la o facultate sau să ai un loc de muncă cinstit.

În Austin, Texas conducătorii orașului au alocat anul acesta 68 de milioane programului de prevenire a oamenilor străzii, în timp ce orașul a alocat doar 3,5 milioane pentru ajutorarea companiilor care trec prin greutăți financiare. În timp ce poliției din Austin, i s-au tăiat fonduri de 11 milioane de dolari, populația oamenilor străzii de aici crește cu 10% în fiecare an.

Este clar care sunt prioritățile liderilor marilor metropole americane, a statelor  și a guvernului american. Asistăm neputincioși la o bătălie nevăzută a cuvintelor și deciziilor politice de dragul egalității rasiale și corectitudinii politice. A cuvintelor care “ucid”. Oamenii se atacă unii pe alții prin intermediul platformelor sociale ca  twitter, facebook, instagram, youtube etc.

Mă uit cu stupoare în jur în fiecare zi la ceea ce nu am văzut niciodată în cei peste 24 de ani de când sunt aici pe “plaiurile făgăduinței”. O civilizație în plină cădere liberă. O civilizație care face eforturi deosebite pentru a denigra tot ceea ce este adevăr, bun și drept, a tot ceea ce este normal și natural. O civilizație în care minciuna este considerată adevăr iar adevărul minciună. O lume în care normalul a devenit anormal iar urâciunea pustiiri a ajuns la loc de cinste. “Când veți vedea urâciunea pustiirii stând acolo unde nu se cade să fie - cine citește să înțeleagă …” Marcu 13:14