"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Se ia o țară medie sau mică și se cumpără pe bucăți. Întâi combinatele, apoi fabricile, apoi pământul. Sau întâi pământul. E cel mai ieftin și uneori poți să îl iei definitiv, dacă nu, e bine și pe nouăzeci și nouă de ani. Apoi treci la păduri, la sare, la ape, la cărbune și la grâu. Apoi îi cumperi oamenii.

Apoi, înainte, în timpul, nu are importanță, important e să alegi oamenii cei mai ieftini. Dacă nu poți evita, merge și unul, doi, mai scumpi, dar să fie lacomi și lipsiți de scrupule. Nu e nevoie să fie inteligenți, e necesar să aibă viclenia aceea de viezure care știe să supraviețuiască în orice groapă, oricât ar fi ea de adâncă, oricât ar fi ea de plină de noroi. Conform Dicționarului explicativ al limbii române, viezurele este un “mamifer carnivor mic cu trupul greoi, acoperit cu peri lungi și aspri de culoare cenușie, cu două dungi negre, cu picioarele scurte, cu capul lunguieț, având un fel de rât asemănător cu al porcului”, mamifer pe care s-ar putea să îl insult în momentul de față, cu comparația mea, dar a trebuit să aleg viezurele, pentru că e carnivor. Apoi, după ce ai cumpărat toți acei oameni, îi faci liderii unui partid politic, pe care îl finanțezi.

 

În secolul XXI, ca să desființezi o țară, nu trebuie să mai intri cu tancurile și cu armata convențională. Ia mai mult timp, costă mai mulți bani și atrage atenția. E suficient să cumperi vreo douăzeci de oameni la vârf, mercenarii de carieră, cei pentru care familia lor și prietenii lor sunt mai importanți decât orice pe lumea asta. Cei lacomi și goi pe dinăuntru, cei pentru care numai imaginea contează și care nu au o limită superioară la numărul de cadavre pe care pot calca. Cei care nu se satură niciodată, pentru care biserica e doar un paravan, iar oamenii buni sunt demni de luat în batjocură pentru generozitatea și dezinteresul lor.

 

Apoi cumperi vreo câteva sute sau câteva mii de conturi de social media și îi influențezi alegerile, din patru în patru ani. Sau mai bine în fiecare zi, alegerile astea se pregătesc din timp.

 

Cel mai important lucru și câteodată și cel mai greu este să îi alungi valorile umane. Să i le alungi, umilești, strivești, extenuezi, sufoci. În principiu, umilința este unealta cea mai eficentă, dar orice mijloc e bun, atâta timp cât dispar. Asta cu valorile ia ceva timp, pentru că pământul ăsta se tot încăpățânează să nască valori, dar până la urmă se răresc și ele. Copiii lor se nasc în altă parte și îmbogățesc alte culturi și alte economii, iar cei care rămân acasă îmbătrânesc cu pensii mizere și se sting resemnați.

 

Ca să desființezi o țară nu trebuie decât să urmezi un proces simplu. Dacă nimeni nu se opune, în câteva decenii, în foarte puține decenii, o mică populație din sud-estul Europei, o mână de oameni, câteva milioane probabil, vor vorbi un dialect aproape mort și își vor aminti ca prin vis de România.

 

Anca MIZUMSCHI  - fragmente din romanul Țara mea suspendată