"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

       “Trebuie să ai încredere în propriile posibilități pentru a te realiza și dezvolta. Altfel, îți cheltuiești întreaga energie încercând să te calmezi și să te aperi, în loc să te împlinești. Ca să comunici mai bine cu ceilalți trebuie să încetezi să te temi de judecata lor și să te eliberezi de dependența față de ei. Un individ încrezator în sine posedă un eu puternic și echilibrat care-și cunoaște limitele, își asumă contradicțiile, îndoielile, lipsurile, fiind în același timp conștient de resursele sale, de convingeri, speranțe, de determinarea și de serenitatea sa”. Marie Haddou

        Am hotărât să abordez acest subiect pentru că observ , cu tristețe, oameni  în jurul meu care trăiesc vieți care nu le aparțin, se dedică dependențelor de tot felul în speranța de a-și înălța spiritul, își lasă privirea în pământ cand îi  intreb cu ce se ocupă, își irosesc creativitatea și capacitatea de a construi o lume mai bună, trăind vieți banale .
         Mulți trăiesc  în acea parte a baricadei dominată de pesimism , viață mediocră, absența unui scop în viață. Însă, cu ajutorul curiozității, dorinței de a învăța  și introspecției , poți realiza  că există multe aspecte cărora le-a fost  redusă, în mod voit, importanța. Există  obiceiul de a  invoca  motive pentru lipsa de rezultate, apatie și anxietate.   Un nivel de încredere scăzut ne alimentează limitările și , astfel , ne autosabotăm viața. Privindu-mi retrospectiv viața, am înțeles că  îmi structuram existența în jurul următoarei idei: aveam nevoie de  vlidare din partea celorlalti pentru ceea ce reprezentam însă aceasta îmi impunea bariere și limitări interne iar comportamentul meu reflecta lipsa de încredere . De ce să îmi urmez vocația și să încep un nou proiect? Ce ar spune cei din jur?  Astfel ne învârtim în același cerc vicios care ne aduce  neîmplinire, o viață copiată, frica de a trăi așa cum ne dorim.
      Ne este frică să ne arătăm lumii așa cum suntem . Fiecare are puterea și dreptul natural de a-și construi o realitate care să reflecte stilul de viață pe care îl visează. Nu reușim să pornim toți  de pe un picior de egalitate  dar, din fericire, putem lucra la acest aspect. Un nivel de încredere scăzut ne afectează toate planurile: social, relational, familial .

      Nu poți avea parte de rezultate în viață până nu reușești să-ți construiești încrederea în tine. Este un element de bază al evoluției și reușitei. Încrederea în tine te poate ajuta să:
◦îți creezi un stil de viata original,
◦actionezi și să experimentezi lucruri pentru a stabili ceea ce ți se potrivește cel mai bine
◦răspunzi în primul rînd nevoilor tale
◦elimini dorința de validare continua și de atenție din partea celorlalți
◦devii o persoană curajoasă
       Oferă minții și sufletului tău capacitatea de a asimila noile credințe și realizează constant activități care îți susțin procesul de creștere și evoluție.
Pași pentru a crește încrederea de sine:

1. Stabilește ce vrei să schimbi,  de ce îți dorești acest lucru și în ce măsură.

2. Recunoaste-ți calitățile. Caută lucrurile pe care știi să le faci bine, resursele de care dispui. Descoperirea calităților ne provoacă sa le explorăm și să le intensificăm. De cele mai multe ori rămânem blocați în aceleași tipare întrucat nu avem disponibilitatea de a ne analiza.

3. Construieste-ti fericirea.  Fericirea nu este livrată de ceilalți. Este o stare de spirit, pe care o poti susține constant prin ceea ce faci tu . Pune accent pe ceea ce ai mai bun de oferit și vei cunoaște fericirea. Nu-ți mai alimenta mintea cu defecte, griji, slăbiciuni. Toate avem plusuri și minusuri, important este să pui accentul pe caracteristicile pozitive și să le dezvolți.
Practică   recunoștința și fii prezent în momentul acum.

4. Stabileste obiective saptamanale, lunare, anuale.  Lucrând în anumite direcții stabilite vei îndeplini mai multe lucruri și îți vei crește încrederea în tine. Lipsa obiectivelor îți impiedica evoluția și te menține într-o stare de pasivitate. Stabilește obiective în funcție de nevoile tale .

5. Schimbă-ți comportamentul . Am început să observ rezultate în momentul în care am decis să-mi schimb comportamentul. Toate acțiunile pe care le realizăm aveau ca scop construcția unei noi direcții. Așa am înțeles că atunci când realizezi conștient anumite activități ai posibilitatea de a schimba gândurile și, în timp, vei face cunostință cu o nouă variantă a ta, mai încrezătoare în ceea ce prezintă lumii. Prin urmare, practica este importantă si în cadrul acestei dimensiuni.
Eu am decis să-mi schimb comportamentul astfel încât să pot ajuta cât mai mulți oameni, să facă ceva bun pentru mediul în care trăiesc.

Mihaela Gheorghe - Portland, Oregon