"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

- unul dintre subiectele politice ale zilei care a fost menționat și în cuvântarea istorică a președintelui SUA, Donald John Trump

 

Marți, 5 februarie, în Washington DC, președintele Statelor Unite a ținut o a doua cuvântare (Starea Națiunii) în fața camerelor reunite ale legislativului American, Camera Deputaților și Senatului, cât și în fața a milioane de telespectatori care au urmărit cuvântarea în direct, prin intermediul canalelor de televiziune, dispozitivelor electronice (telefoane și tablete), media socială, cât și prin intermediul undelor, a radioului.

Cuvântarea are loc anual în fiecare ianuarie de către președintele Statelor Unite către Congres, oferind viziuniea administrației asupra stării națiunii și planurilor de legislație.

Se estimează că 46,8 milioane de persoane au urmărit cuvântarea președintele Donald Trump. În ceea ce privește media socială a cuvântării pe rețelele Facebook, Instagram și Twitter, interacțiunile cu privire la cuvântare au fost în jur 15,2 milioane, 12% au apărut pe Facebook, 5% au apărut pe Instagram și 84% au apărut pe Twitter.

            Cuvântarea Președintelui Donald Trump, o fost viziualizată de mai mulți telespectatori decât evenimentul “Super Bowl” (Cupa de fotbal american), un eveniment care aduna în trecut telespectatori record în fiecare an. Fotbalul american este răvășit în ultima vreme de mișcări politice anti-americane, jucători faimoși ca Colin Kaepernick care a protestat împotriva președintelui american la unul dintre jocurile trecute, prin îngenunchiere în semn de protest în timp ce se intona imnul național american.

            Câteva idei principale din cuvântarea domului Trump:

 

Colaborare între cele două partide majoritare ale parlamentului

Cuvântarea către Uniune a început cu un impuls puternic pentru colaborare între cele două partide politice majore ale Statelor Unite, Partidul Democrat și Partidul Republican. “Milioane de concetățeni ne privesc acum, adunați în această sală mare, sperând că nu vom guverna ca două partide ci ca o singură națiune”, a spus președintele. “Avem o nouă oportunitate în politica americană, numai dacă noi avem curajul să o acaparăm. Victoria nu este un câștig pentru un partid, victoria este un câștig pentru țara noastră”.

 

Economie   

Președintele a subliniat realizările economice de când a preluat dânsul președinția Statelor Unite. “Am creat 5,3 milioane de noi locuri de muncă și am adăugat 600 000 de noi locuri de muncă în fabricile americane - un lucru despre care aproape toată lumea a spus că este imposibil de făcut, însă suntem doar la început.” El a menționat, de asemenea, o rată scăzută a șomajului în special în rândul minorităților, cifră care a scăzut constant de la președinția lui Obama.

 

Investigația Rusiei

Trump a condamnat încă o dată ancheta specială a consilierului Robert Mueller, care încetinește progresul american și este doar o fabricație politică a democraților. “Un miracol economic are loc în Statele Unite, iar singurul lucru care îl poate opri sunt luptele între partide, politica sau investigații ridicole între partide”. El a continuat: “dacă va fi pace și legislație, nu poate fi luptă și investigație. Așa ceva nu se poate.”

 

Reforma justiției penale

Prezentarea lui Alice Johnson, a cărei condamnare a fost schimbată anul trecut de către Trump, după ce grațierea acesteia a fost respinsă de 3 ori de către fostul președinte Barack Obama. Străbunica de 63 de ani a fost condamnată la închisoare pentru o infracțiune non-violentă legată de droguri și nu era eligibilă pentru eliberare condiționată. Johnson a fost condamnată în 1996 pentru o operațiune de trafic de cocaină. A fost condamnată la închisoare în 1997. Aceasta a petrecut mai mult de două decenii în spatele gratiilor. Președintele Trump a descris progresul administrației sale în reforma justiției penale. “Legea Primului Pas oferă infractorilor non-violenți șansa de a reintra în societate ca cetățeni productivi, care respectă legea ... America este o națiune care crede în răscumpărare”. Trump a salutat de asemenea pe Mathew Charles, prima persoană care a fost eliberată din închisoare în temeiul Legii Primului Pas care a fost semnată de președinte în decembrie 21 2018.

Matthew Charles a fost încarcerat pentru vânzarea de droguri în 1996 și a fost eliberat după ce a servit două decenii în spatele gratiilor. În timpul executării pedepsei, Charles a făcut și cursuri universitare, a devenit grefier și mentor pentru mulți prizonieri. A petrecut două decenii fără o singură infracțiune disciplinară. Un judecător a luat acest lucru în considerare atunci când a redus sentința în 2016. Charles s-a întors la credința în Isus Hristos în închisoare. În timpul închisorii acesta a devenit un model de viață pentru cei din jurul lui. A absolvit mai mult de 30 de studii biblice, a devenit grefier, a predat clase pentru absolvirea liceului și a fost un adevărat model pentru mulți condamnați.

   

Zidul

Președintele Trump a profitat de ocazie pentru a-și reafirma chemarea la o barieră fizică la granița de sud cu Mexico. “Administrația mea a trimis Congresului o propunere comună de a pune capăt crizei de la frontiera noastră de sud ... În trecut, majoritatea oamenilor din această sală au votat pentru un zid - dar zidul propriu-zis nu a fost construit niciodată. Va fi construit!”

 

            Femeile

“Nimeni nu a beneficiat de economia noastră înfloritoare mai mult decât femeile care au ocupat 58% din noile locuri de muncă create în ultimul an ... Exact un secol după ce Congresul American a adoptat amendamentul constituțional care dă femeilor dreptul de vot, avem cele mai multe femei care servesc în Congres”, a spus președintele aplaudat din plin de toată mulțimea din sală.

 

Comerțul și Relațiile Internaționale

Președintele a detaliat o serie de priorități ale politicii externe, inclusiv retragerea recentă din Tratatului INF cu Rusia și o întâlnire viitoare cu Președintele Nord Corean, Kim Jong Un în Vietnam. “Dacă n-aș fi fost ales președinte al Statelor Unite”, a spus Trump, “acum, după părerea mea, am fi fost într-un război major cu Coreea de Nord”.

El a numit, de asemenea, NAFTA o “gafă comercială istorică” și “o catastrofă”. “De ani de zile, politicienii au promis că vor negocia cu părțile implicate pentru o afacere mai bună”, a spus el despre acest pact. “Dar nimeni nu a încercat până acum.”  

Tratatului INF a fost o înțelegere dintre Statele Unite ale Americii și Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice privind eliminarea rachetelor cu rază intermediară și cu rază scurtă de acțiune, denumită în mod obișnuit Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare, care prevedea distrugerea lansatoarelor de rachete balistice și de croazieră cu rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 km, a lansatoarele lor și structurilor de susținere asociate și echipamentele de susținere în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a tratatului. Tratatul a fost anulat de către noua administrație de la Casa Albă pentru că era mai mult favorabilă Rusiei decât Statelor Unite.

 

Avorturile

Adresându-se legislației recente privind avortul, Trump a cerut Congresului să “apere demnitatea fiecărei persoane” prin adoptarea unei legi care să “interzică avortul pe termen scurt al copiilor care pot simți durerea în pântecele mamei”. “Să lucrăm împreună pentru a construi o cultură care să aibă o viață nevinovată”. Președintele a amintit faptul că statul New York prin legea care au dat-o pe 22 ianuarie, permite avortarea fătului chiar și cu câteva minute înaintea nașterii sau noua lege a “statului” Virginia care va permite o formă de infanticid, adică omorârea bebelușului chiar după ce se naște. Virginia nu e chiar … stat ci este commonwealth - termen folosit pentru comunități cu statut de … stat. Pe lângă Virginia mai există și Kentucky, Massachusetts, Pennsylvania și Virginia cu acest statut de “commonwealth”. Statele Unite mai au alte două “commonwealth”, Puerto Rico și Insulele Mariane de Nord dar acestea au alt statut.

Discursul președintelui s-a încheiat în același mod în care a început, cerând membrilor Congresului să depășească diferențele politice și personale și să colaboreze într-un obiectiv comun pentru binele mers al țării. Pentru spectatorii cuvântării Președintelui Trump, scena a fost destul de intensă. S-a putut observa pe fața oamenilor ura și disprețul pentru Președinte. S-a observat o Americă divizată și condusă de o forță nevăzută numită URĂ. O luptă dintre BINE ȘI RĂU, o luptă pentru America și Anti-America. De fapt a fost o luptă spirituală, aproape demonică. Fețele multora au dat la iveală aproape o “plăcere bolnavă” pentru tot ce este rău pentru omenire. Când președintele a rostit cuvinte sau expresii împotriva socialismului, împotriva avortului, minciuna cu colaborarea cu Rusia, construirea zidului cu Mexico, anularea obligativității planului lui Obama ca orice cetățean american să aibă asigurare dacă nu, vor fi penalizați și multe altele, fețele oponenților președintelui se crispau de ură, gata să explodeze.

Cu noile adiții la Congresul American, în special în Camera Reprezentanților care, prin noii veniți, a înclinat balanța politică spre democrați care sunt conduși de o veterană politică morocănoasă de 76 de ani, slujba președintelui Trump a devenit mult mai greoaie. Noii reprezentanți, majoritatea femei, au venit cu idei noi anti-americane, socialiste, antisemite, principii care a ajuns să caracterizeze partidul democrat. Lupta pentru imigrare, chiar și ilegală, a ajuns să fie unul din subiectele principale de discuție al politicienilor americani. Granița de sud a SUA a devenit un fel de “bulevard” pe care se plimbă o grămadă de persoane într-un joc periculos de-a șoarecele și pisica: grănicerii americani patrulează această zonă și prind o mulțime de traficanți ilegali, care în marea majoritate vin în Statele Unite pentru un trai mai bun, dar printre ei sunt și mulți traficanți de droguri, traficanți de sex și călăuze care storc prin abuz bani grei de la emigranții care vor să ajungă pe “Tărâmul făgăduinței”.

Construirea zidului de sud, a fost una din promisiunile campaniei electorale ale președintelui SUA, o promisiune pentru care se luptă să o aducă la îndeplinire, luptându-se cu îndârjire cu oponenții săi democrați care încearcă prin orice modalitate să îl împiedice în orice încercare de a face bine țării și poporului american.