"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Aflat în vizită în Portland, statul Oregon, ambasadorul George Cristian Maior a avut mai multe întrevederi dedicate investiţiilor americane în România

George Cristian Maior: Parteneriatul dintre Greenbrier şi Astra Rail este o investiție majoră care susţine dezvoltarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic România-SUA şi demonstrează potențialul României ca principal partener al SUA în regiune, nu doar din punct de vedere politico-militar, ci și economic.

Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a avut, la 7 noiembrie 2017, o întrevedere cu reprezentanți ai conducerii companiei Greenbrier, la sediul central al firmei americane din Portland, Oregon. Din partea Greenbrier au participat la întâlnire: Jack Isselman, senior vice president pentru relații externe, Greg Bretzing, director pentru securitate globală și proiecte speciale. Principala temă de discuție a fost reprezentată de recentul acord, încheiat în luna iunie 2017, între Greenbrier și Astra Rail. Preluarea de către firma americană a facilităților de producție de la Arad, Turnu Severin și Caracal a dus la formarea celui mai mare producător de material rulant feroviar din Europa. Reprezentanții companiei Greenbrier au prezentat intențiile de dezvoltare pe termen lung ale acestui proiect, care au în vedere transformarea României în principala locație de producție pentru piața europeană și cele adiacente.

Partea americană a arătat că Parteneriatul Strategic SUA-România în domeniul securității și apărării a creat o bază de încredere reciprocă, pe care pot fi dezvoltate proiecte economice de anvergură. De asemenea, interlocutorii americani au apreciat în mod deosebit buna pregătire și capacitatea profesională a specialiștilor români, precum și sprijinul acordat de autoritățile române pentru finalizarea în bune condiții a acestui acord.

Ambasadorul George Cristian Maior apreciat rolul acestei investiții majore în dezvoltarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic România-SUA, subliniind că acest proiect confirmă încă o dată potențialul României ca principal partener al SUA în regiune, nu doar din punct de vedere politico-militar, ci și economic. Formarea Greenbrier-Astra Rail arată capacitatea României de a fi baza unei strategii de extindere regională, centru principal de producție pentru întreg spațiul UE și numeroase alte piețe. De asemenea, ambasadorul României a încurajat compania americană să mențină un dialog permanent cu autoritățile române în vederea identificării de noi oportunități de extindere a activității și de consolidare a unei prezențe durabile în România.

Ulterior acestei întâlniri, ambasadorul George Cristian Maior a avut o întrevedere cu Scott Goddin, director al Biroului din Portland al Departamentului Comerțului al SUA și James Newton, specialist în domeniul comerțului internațional din cadrul Administrației IMM-urilor a Statelor Unite.

Cu această ocazie, ambasadorul României a prezentat recentele evoluții macroeconomice pozitive ale României și oportunitățile pe care le oferă țara noastră pentru investitorii străini. Totodată, a subliniat importanța organizării de către Departamentul Comerțului al SUA a recentei misiuni economice Trade Winds care a avut loc la București și perspectivele pe care acest eveniment le oferă dezvoltării relațiilor economico – comerciale dintre cele două țări. Un element principal al discuțiilor a fost reprezentat de posibilitatea organizării unor misiuni economice reciproce în vederea stabilirii de parteneriate între companiile din Portland și cele din țara noastră, îndeosebi companii mici și mijlocii.

 

Ambasada României în Statele Unite ale Americii

8 noiembrie 2017