"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Decembrie este cea mai aglomerată lună pentru majoritatea familiilor de americani. Pregătirile pentru sărbători încep cu câteva săptămâni înainte. Încă de la începutul acestei luni pulsează o atmosferă aparte, evidențiată prin spațiile comerciale și casele împodobite cu lumini multicolore. Activitățile cotidiene cât și cele din weekend sunt acompaniate de cântece de orchestră, concerte, spectacole teatrale și evenimente bisericești. Românii stabiliți aici și-au creat un bun obicei, de-a se întâlni săptămânal în jurul lăcașelor de cult. Biserica este cea care păstrează cel mai bine identitatea românească în diaspora.

Părintele Gheorghe Libotean, preot paroh la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, un maramureșean de aleasă omenie, care păstrează vii obiceiurile și tradițiile românești aici pe pământ american (domnia sa îi uimește pe cei din Arizona și prin faptul că știe să cânte foarte frumos la frunză), transmite cititorilor revistei Romanian Times, Crăciun Fericit, Sănătate, Pace și Armonie".

 

 

Un segment semnificativ din rândul comunității românești din Phoenix frecventează biserici protestante. Am avut prilejul să vizitez și biserica „Agapé”, condusă de pastorul Petru Lascău. Aici l-am întâlnit pe domnul Nelu Brie, pastorul bisericii „Emanuel” din Sibiu (http://www.bisericaemanuelsibiu.ro/), care mi-a spus că a vizitat de mai multe ori bisericile evanghelice din Dublin. Am avut astfel ocazia să discutăm despre câteva cunoștințe comune din Irlanda. Cu o altă ocazie , tot la această biserică, i-am întâlnit pe membrii grupului „Speranțadin Canada, care au delectat audiența cu mai multe cântece și colinde creștine din repertoriul propriu, precum și unele colinde tradiționale românești. În aceeași zi (8 decembrie, a.c.) l-am întâlnit și pe pastorul Gabi Zăgrean din Beclean, un predicator cunoscut în lumea evanghelică (inclusiv la Dublin, Irlanda, unde am locuit 17 ani), cu care am avut ocazia să stau de vorbă la un restaurant din Phoenix, la care am servit masa împreună cu un prieten sportiv, Mike Ilioi, și mai mulți conaționali din Arizona. Tot la biserica „Agapé” l-am cunoscut pe Vasile Creța, un conațional care împreună cu soția sa, Timeea, a locuit în prealabil mai mulți ani la Chicago și care este acum unul din pilonii principali la lucrările bisericii aflate în construcție. Am fost uimit să descopăr că acesta este văr cu domnul Costică Creța, pastor la biserica Betel din Dublin (http://www.beteldublin.com)

La Agape, Arizona am avut plăcerea să cunosc mai mulți oameni deosebiți precum: Mircea Tipei, Marius Comariță, Nicu Leka și Daniel Iancu. Agape Christian Church a achiziționat în anul 2013 o clădire comercială spațioasă, pe care cu ajutorul membrilor consacrați, au transformat-o într-o biserică modernă. La începutul anului 2014, biserica evanghelică Agape își va muta sediul la noua adresă, în centrul istoric al frumosului oraș Glendale: 7726 N. 59th Ave., Glendale, AZ 85301. În Arizona sentimentul comunitar, de comunitate, de coeziune, nu mai este un deziderat ci aș putea spune că a atins stadiul dorit. Există foarte multe proiecte individuale sau proiecte de grup, unele din acestea vizând comunitatea românească în ansamblu. Ne apropiem de noaptea sfântă și plină de taină a Crăciunului, în care sufletul românesc aduce mesajul măririi lui Dumnezeu, al păcii și înfrățirii între oameni. Inimile noastre se deschid pentru a primi cu iubire, bunele vestiri ale colindelor și urările lor.

din Phoenix, Arizona,

Jonny Dumitrescu