"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

  În seara zilei de 20 septembrie curent, a fost organizată aniversarea a 25 de ani de la înfiinţarea bisericii ortodoxe “Sfântul Ioan Botezătorul” din Phoenix, situată în 3749 W. Behrend Drive, în partea de nord a oraşului. Demersurile în acest sens au fost iniţiate şi desfăşurate cu perseverenţă de un grup de entuziaşti români, care au simţit nevoia de a avea un lăcaş de rugăciune şi întâlnire a românilor din zonă. Ca orice început, nu a fost deloc uşor. Atunci, în 1983, câteva familii între care Breja Ioan şi Silvia, Rohan Silviu şi Aurora, Costantin Câmpan, Sergiu Scafaru, precum şi alţi români creştini trăitori pe aceste meleaguri, au decis să facă tot ce le sta în putinţă spre a reuşi în această idee. Au obţinut de la Episcopia “Vatra” aprobarea necesară şi slujbele religioase conduse de preotul Maftei s-au ţinut, iniţial, într-o casă închiriată, amenajată improvizat pentru a găzdui cele câteva familii de credincioşi români. După un timp, imprejurările au făcut ca acestea să se ţină la o şcoală şi, pe urmă, într-un garaj situat într-o zonă industrială a oraşului, tot în condiţii improvizate. 

Numărul enoriaşilor a sporit treptat, odată cu venirea de noi români emigranţi care au hotărât să se stabilească în Arizona. O româncă generousă - D-na Heiuş Elisabeta - a donat, în 1988, suma importantă de 100.000 de dolari pentru achiziţionarea unui teren şi construirea unei biserici, astfel încât în acelaşi an, a început construcţia clădirii care astăzi este clădirea socială. Cu ajutorul voluntar al enoriaşilor, între care se aflau şi meşteri pricepuţi, clădirea a fost ridicată şi finisată într-un timp foarte scurt, de numai patru luni. Nota de improvizaţie a rămas prin forţa împrejurărilor: slujbele se ţineau în aceeaşi sală care servea pentru mesele comune duminicale sau prilejuite de diverse evenimente. O simplă cortină separa altarul de restul sălii. În perioada respectivă au servit succesiv ca preoţi comunitari părintele Teodorescu, Ioan Preoteasa, Părău Vasile, Bărbosu Filimon, pentru ca din  august 1997 să fie preotul Gheorghe Libotean, în funcţie şi astăzi.

 

Eforturile de construire a unei clădiri care să servească doar pentru slujbele religioase s-au concretizat în începerea construcţiilor în 2000. Lucrările s-au efectuat într-un timp record de numai şase luni. Inaugurarea şi sfinţirea, au fost făcute în 26 august 2001, de către Arhiepiscopul Nathaniel din Detroit, secondat de un sobor de preoţi şi diaconi.

 

Noua biserică arată într-adevăr pe măsura strădaniilor depuse de inimoşii români din Phoenix. Ei  au început de la zero, dar astăzi au satisfacţia sprirituală înnălţătoare că au săvârşit un lucru măreţ. Astăzi  numărul ortodocşilor români care ţin de această biserică depăşeşte cifra de 300. Preotul Libotean s-a îngrijit de toate detaliile, incluzând aducerea unui pictor de icoane din România. El a avut grijă ca motivele româneşti tradiţionale să fie bine reprezentate în picturile murale, care reprezintă personajele biblice, dar şi pe Constanin Brâncoveanu.

 

Evenimentul aniversar a fost organizat de consiliul parohial, într-o atmosferă festivă şi o notă evident românească, cu un meniu bogat cu mâncăruri pregătite de comitetul de doamne al bisericii şi băuturi la alegere. Orchestra condusă de Mitică Grigoruţ din Los Angeles a delectat audienţa cu muzica de petrecere populară, uşoară şi de dans.  

Dr. Emil G. Oneţ, Phoenix, Arizona