"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Aduc în actualitate un citat din numărul 99 al ziarului Romania Times, din ianuarie 2003: „Citind presa şi ascultând ştirile, putem trage concluzia extinderii globalizării şi împlinirea Scripturilor. Globalizarea a pătruns şi pătrunde în politică, economie, finanţe şi chiar religie. Globalizarea nu mai e o opţiune ci este rezultatul unui proces social-economic. Partide politice se unesc sau dispar, bănci se unesc împreună sau dispar, companii mari şi mici, grupări religioase chiar, îşi unesc valorile şi planurile cu scopul supravieţuirii. Scopul globalizării este supravieţuirea. Pentru noi nu sunt o mirare acest proces de unificare. Cu cât eşti mai mare, în lume, supravieţuieşti mai mult. Suntem conştienţi că se pregăteşte globalizarea economică a lumii, pentru a fi uşor formarea guvernului mondial din zilele din urmă”.

 


Scriam atunci de unirea organizaţiilor lumii pentru supravieţuire, fenomen foarte actual şi în 2010, când recesiunea a făcut şi face ravagii. E constatat clar că locurile de muncă în unele industrii americane nu vor putea reveni la normal ori sunt pronosticate să revină în zeci de ani de-acuma înainte, dacă, prin minune, se va ieşi din recesiune. Reducerea locurilor de muncă printre altele este determinată de unirea companiilor în scopul supravieţuirii.

Revista virtuală ”24 / 7 Wall Street” miercuri 15 septembrie 2010 a publicat rezultatul unui studiu al Biroului de Statistică a Muncii combinat cu informaţii din mai multe surse, care arată pe de o parte mari disponibilizări pe companii şi sectoare de activitate, iar pe de altă parte fenomenul unirii companiilor pentru supravieţuire.


Pe linia disponibiltăţilor, se pot da câteva exemple. Detroit nu va folosi numărul de persoane care a făcut-o acum cinci ani. Vânzările interne de maşini erau de 16 milioane în 2005 şi 2006, şi au scăzut la 11,5 milioane în 2010. Mai multe autoturisme şi vehiculele utilitare uşoare sunt fabricate acum înafara SUA în locuri precum Mexic, pentru a menţine costurile forţei de muncă în jos.


Construcţiile de case, un alt sector care nu se va recupera aproape sigur. Numărul caselor luate de bănci este extrem de mare, iar preţurile de vânzare au scăzut la niveluri la care au fost în 2004. Preţurilor pe anumite pieţe, cum ar fi în Las Vegas, Florida şi părţi din California, au scăzut cu 60% la 70%. Construcţii noi de locuinţe nu se întrevăd să înceapă în curând.ZECE CATEGORII DE LOCURI DE MUNCĂ CU FOARTE MICĂ ŞANSĂ DE RECUPERARE

prezentată de revista virtuală 24/7 Wall Street, în septembrie 2010:


1. Locurile de muncă din instituţiile guvernamentale
. Nivelul şomajului în domeniul guvernamental continuă să crească. Dezechilibrele bugetare într-un număr de state au provocat deja concedieri în masă, veniturile fiscale scăzând drastic. Un raport recent al Asociatiei Naţionale a Guvernatorilor (National Governors Association) şi Asociaţia Naţională a Ofiţerilor din domeniul Bugetar al Statelor Americii (National Association of State Budget Officers) a constatat că 22 de state, în birourile guvernamentale au redus săptămâna de lucru la angajaţi şi 25 state au trimis angajaţii în somaj în timpul anului fiscal 2009-10. Ca un exemplu, California, a redus forţa de muncă cu zecile de mii - unele au fost desfiinţate, iar unele cu posibilitatea de rechemare dacă va fi posibil. Fostul CEO al companiei eBay, Meg Whitman, care candidează pentru poziţia de guvernator al Californiei, a spus ca va reduce forţa de muncă cu încă 40,000 şi va reduce drastic pensiile pentru noii angajaţi. Patruzeci şi şase de state se confruntă cu deficite bugetare care vor totaliza 112 miliarde dolari pentru anul fiscal în curs, potrivit Centrului pentru buget şi priorităţile politice (Center on Budget and Policy Priorities). Organizaţiile guvernamentale locale se confruntă cu dificultăţi similare, şi impozitele pe proprietate au tendinţa să crească.


2. Construcţii
. La nivel naţional, şomajul în construcţii a ajuns la peste 17% în august 2010. Pe parcursul verii, statisticile guvernamentale au arătat o scădere a construcţiilor de noi locuinţe şi apartamente. Cele mai mari multe locuinţe stau pe piaţă mai mult de 12 luni fără a fi cumpărate. Casele pierdute prin foreclosure se aşteaptă să crească cu încă 3 la 3,5 milioane până la sfârşitul anului 2010, adică în următoarele 3 luni.


3. Întreţinere şi reparaţii
. Industriile conectate la întreţinerea şi repararea de locuinţe şi clădiri comerciale nu pot genera noi locuri de muncă. Locurile de muncă în acest sector sunt dependente de mişcările imobiliare. Mulţi dintre lucrătorii din acest sector, cum ar fi instalatori şi electricieni, sunt relativ bine plătiţi, dar nu mai au de lucru, multe lucrări făcându-se de personalul angajat direct. Mecanicii care lucrează la întreţinere şi reparaţii pe echipamente industriale, avioane şi în fabrici au din ce în ce tot mai puţin de lucru.


4. Producţia de automobile
. General Motors a tăiat peste 100,000 de locuri de muncă de la începutul recesiunii, din decembrie 2007. Ford a redus peste 20,000 si Chrysler 15,000. După unele estimări, concedierea unui lucrător de la o companie auto conduce la trei disponibilizări în industriile conexe care furnizează piese şi dispozitive pentru fabricaţia auto. Aceasta include sute de dealeri auto care au trebuit să închidă porţile în ultimii doi ani.


5. Industria farmaceutică
a suferit mult în ultimii trei ani, şi are tendinţa să meargă în jos. Cele mai mari companii din sector, cum ar fi Pfizer si Merck, au o serie de medicamente de succes care au pierdut protecţia de brevet în ultimul deceniu. Pe lângă aceasta, au alte produse farmaceutice, care-şi vor pierde această protecţie în următorii zece ani. Medicamentele vândute de aceste companii sunt comercializate de companiile generice, care le vând mult mai ieftin, reducând drastic, astfel, venituri firmelor farmaceutice. Cele mai multe companii din industria farmaceutică recunosc că nu pot înlocui medicamentele, la care pierd brevetul într-un ritm suficient de rapid pentru a menţine veniturile ridicate ale acestora. Forţa de muncă în acest sector se va reduce şi prin acţiunea marilor companii de medicamente de unire între ele pentru a salva costurile, iar majoritatea din aceste costuri sunt oameni. Pfizer a redus 30,000 de oameni de la începutul recesiunii. Merck a redus 25.000, iar acestor companii şi colegii lor se aşteaptă că vor avea reduceri mari în continuare.


6. Telecomunicaţii.
Marile companii de telefoane Telecom, AT & T, Sprint Nextel şi Verizon au depăşit nivelul de vârf al ocupării forţei de muncă. Ocuparea forţei de muncă în sectorul telecomunicaţiilor nu se va recupera si s-ar putea micşora din două motive: (1) serviciile telefonice fixe scad, fiind înlocuite cu telefoanele celulare, din moment ce fiecare membru al familiei are celular şi (2) creşterea numărului de telefoane mobile la preţuri accesibile. În 2008, AT & T a anunţat că va concedia 12.000 de persoane şi aşa s-a întâmplat. Verizon a afirmat recent că va concedia 13.000 de angajaţi.


7. Presa scrisă şi tipărită
. Disponibilizări în domeniu ziaristic au început în anii 1980 când presele a devenit mai automatizate şi zeci de mii de tipografi au pierdut locurile de muncă. Mai recent, lansarea ştirilor prin Internet cu foarte mare repeziciune au distrus industria de imprimare, care a cauzat pierderi de locuri de muncă. Reporterii şi editorii şi-au pierdut locul de muncă pentru că abonaţii au preferat să transmită şi să citească pe internet, aproape pe gratis. Un studiu recent susţine că în industria ziarelor de bază numărul angajaţilor a scăzut de la 767 de mii de locuri de muncă în 1998 la 619 mii de locuri de muncă în 2008. Departamentul american al Muncii a prognozat peste 120 mii disponibilizări în următorii 10 ani in industria ziaristică.


8. Companiile de avioane
. Numărul de piloţi, însoţitori de zbor şi a lucrătorilor echipajului din aeropoarte este în scădere recesiunea rănind grav şi acest domeniu. Fuzionarea companiilor de avioane din ultimii doi ani, intre Delta cu Nord-Vest şi United cu Continental, au redus numărul de companii de avioane din SUA la jumătate. Biroul de Statistică Transporturilor (Bureau of Transportation Statistics) a raportat că numărul de angajaţi a companiilor aeriene din SUA a scăzut cu 25% începând cu anul 2001. Locuri de muncă pentru piloţi şi ingineri de zbor a scăzut cu 30,4% în al treilea trimestru al anului 2009 la 96,000 de la 138,000 de locuri de muncă în 2008.


9. Domeniul imobiliar
. National Association of Realtors raportează că au fost peste 1,3 milioane agenţi imobiliari, în octombrie 2006, în punctul de vârf al pieţei. Până la sfârşitul anului 2007, cifra a fost de sub 1,2 milioane. În septembrie 2010 numărul este mai mic de 1,1 milioane şi continuă să scadă. Preţurile la case au scăzut, tot mai puţine locuinţe sunt vândute, şi posibilitatea de a face bani în afaceri de vânzare-cumpărare a caselor dispare pe zi ce trece.


10. Serviciile bancare
. Cu mult înainte de recesiune, procesiunile bancare personale au început să devină automate. Pe parcursul ultimului deceniu, băncile au oferit accesul online la conturi bancare. Această schimbare tehnologică a fost şi va continua să fie principala cauză de concedieri a funcţionarilor băncilor. Potrivit FDIC, din 2008, de la începutul recesiunii, s-au închis 283 bănci. Comparativ cu perioada 2000 - 2007, când doar 27 de bănci s-au închis, în ultimii trei ani aproape de 10 ori mai multe bănci s-au desfiinţat. Conform datelor furnizate în 20 august 2010, agenţiile de reglementare de stat şi federale au închis 118 bănci în 2010, după ce au închis 140 de bănci în 2009. Deşi aproape toate aceste bănci au fost achiziţionate de alte instituţii financiare, inchiderile de sucursale a băncilor continuă, iar angajaţii sunt disponibilizaţi ori mutaţi din loc în loc.


În aceste vremuri de pe urmă eu pot spune ca psalmistul:
Îmi ridic ochii spre munţi… De unde-mi va veni ajutorul? Ajutorul îmi vine de la Domnul, care a făcut cerurile şi pământul. (Psalmul 121:1-2). Dar tu? Dacă nu poţi spune la fel, vino la Domnul chiar acum până nu e prea târziu. Vino acum!