"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel


Nu sunt împotriva teoriei gândirii pozitive, dar nu pot accepta prezentarea lucrurilor roz când ele sunt negre. Însăşi Scriptura ne avertizează: Vai de cei ce numesc răul bine şi binele rău, cari spun că întunericul este lumină şi lumina întuneric... (Isaia 5:20). Oricât s-ar bate cu pumnii în piept guvernul american că investiţiile făcute din banii noştri, de la taxe au fost folosiţi corect pentru ieşirea din criză, în mare parte nu este adevărat. Guvernul se laudă cu noi locuri de muncă, promovarea investiţiilor, cheltuieli strict necesare, etc.

Pentru luna martie 2010 Departamentul de Muncă american s-a lăudat cu program care au generat creşterea numărul locurilor de muncă cu 162 mii. Se ştie însă că 48 de mii din acest număr au fost angajaţii temporari ai US Census Bureau. Locurile de muncă temporare sunt ciocolata pe tort şi nu tortul însăşi. Investiţiile financiare in primul rând în, în vremurile de criză, trebuie dirijate spre fabricarea de materii finite care să producă alţi bani, nu prin mutarea banilor noştri dintr-un buzunar în altul al „investitorilor”.


În a doua parte a lunii aprilie 2010, peste 10.000 de investitori au trimis un mesaj de cristal, clar, la Washington: "Opreşte-te din cheltuieli, împrumuturi şi tipărirea de bani înainte de a fi prea târziu, pentru a evita catastrofa!" Oare când se va trezi guvernul american?


Unul din unitatea de măsură a Scripturii este termometrul faptelor. America este cum nu se poate mai rău: starea de căldicel. Scriptura condamnă asemenea stare şi spune: Pentru că nu eşti nici rece nici în clocot am să te vărs din gura mea. (Apocalipsa 3:16). Ce avem de făcut, noi oamenii de rând, să ne rugăm pentru această ţară care este în pericolul a fi „vărsată din gură”.
VA SALVA CHINA CRIZA ECONOMICA MONDIALĂ?


La această rubrică de peste 7 ani v-am scris de multe ori despre Împăraţii Răsăritului, pe vremea când erau neglijaţi în circuitul economic mondial. Ca să pregătesc articolul de faţă, fără să caut prea mult prin tolba de material primit special de la manufacturer.net, am găsit din nou pe prim plan China, care însăşi Fondul Monetar International crede că ar fi o soluţie al ieşirii la suprafaţă.


Vă scriu câteva mesaje din rapoarte ale FMI legate de creşterea economiei globale şi consecinţele împrumuturilor guvernamentale.


In ediţia din 21 aprilie 2010 a sursei amintite scrie:
Fondul Monetar Internaţional (FMI) constată că economia globală, încearcă să iasă la suprafaţă în acest an prin ajutorul special al Chinei. Interesant, China, care aşa cum ştiţi deţine cele mai mari împrumuturi ale guvernului American, are la mână America (prin datoriile americane) şi multe din naţiunile lumii.


FMI se aşteaptă la o mare departajare a naţiunilor dănd la o parte Statele Unite ale Americii şi Europa si radicându-se China şi alte naţiuni în curs de dezvoltare.


Pentru Statele Unite, FMI aşteaptă în jur de 3.1 procente creştere în anul 2010 după declinul din actuala criză, fiind cel mai mare declin de la 1946 încoace.


Interesant este ca FMI dă o prognoză a creşterii economiei Chinei cu 10 la sută în acest an şi că România ar urma să crească cu 8,8 la sută. (n.e. autorul de la manufacturer.net nu ştie că eu sant român, ca să-mi faca favoarea de a numi şi România printre ţările cu perspective de dezvoltare economică). Cele 16 ţări europene care împart moneda euro FMI ar vedea o creştere economică de doar 1 la sută în 2010.


Cu toată neliniştea din Orientul Mijlociu, pentru Israel FMI dă o prognoză de creştere cu 5 la sută pentru anul 2010.


IMPRUMUTURILE GUVERNAMENTALE – RISC PENTRU SISTEMUL FINANCIAR MONDIAL


Din alte materiale primite am putut extrage opinia FMI, care vede cumva global situaţia, şi destul de nepărtinitor referitor la sistemul financiar global.


Sistemul financiar mondial şi a economiei mondiale într-un mod lent arată la suprafaţă a revenire datorită în mare parte a intervenţiilor fără precedent din partea guvernelor, folosind banii de la taxe, ceea ce duce la o creştere bruscă a datoriei publice, care, în timpul crizei economice, deja a ajuns la niveluri ridicate, creind, conform observaţiei Fondului Monetar Internaţional un mare risc pentru sistemul financiar.


Atâta timp când motorul de mişcare este bazat pe împrumuturi, sectorul financiar nu se poate spune că este complet recuperat. Într-adevăr, recuperarea în sectorul financiar rămâne "fragilă", în conformitate cu José Viñals, consilier financiar şi director al Monetary and Capital Markets Department  din cadrul FMI.


În Raportul Global de Stabilitate Financiară (GFSR), al FMI, dat publicităţii la 20 aprilie 2010 se arată că balanţele băncilor conţin încă active rele (bad assets), consumatorii privaţi şi companiile sunt constrânse, creditele se recuperează în mod lent. În plus, o mare parte a sistemului financiar continuă să se bazeze în diferite faze pe măsurile extraordinare date de guverne începând cu doi ani în urmă.


Dar cele mai mari ameninţări s-au mutat de la sectorul privat la sectorul public în economiile ţărilor avansate. Guvernele nu numai că „au luat poverile” instituţiilor private dar din cauza recesiunii, o să fie din ce în ce mai greu să se satisfacă împrumuturile cerute pentru următorii câţiva ani.


"În ciuda îmbunătăţirilor recente în perspectivele de sănătate a sistemului financiar global, stabilitatea nu este încă sigură," a spus Viñals. "În cazul în care moştenirea lăsată de criză şi riscurile urgente nu sunt adresate în mod direct, vom experimenta un risc mare, real de subminare a recuperării şi de extindere a crizei financiare într-o nouă fază."


Într-o o gamă largă de evaluare a stării condiţiilor financiare globale, raportul de IMF a spus:


• Îmbunătăţirea condiţiilor economice şi financiare au ajutat într-o oarecare măsură băncile private. FMI a redus drastic posibilitatea de împrumuturi. Băncile se vor confrunta cu dificultăţi de finanţare, programele de asistenţă guvernamentală fiind din ce în ce mai reduse.


• Creditele se vor recupera "lent, superficial şi accidental," guvernele având tot mai puţine fonduri, şi băncile tot mai puţine posibilităţi de investiţie financiară.


• Nu sunt dovezi suficiente, cel puţin până în prezent, de recuperarea investiţiilor făcute în ciuda investiţiilor mari făcute în Asia şi America Latină, unde investitorii se aşteptau la profituri remarcabile.


• Autorităţile trebuie să prezinte o serie de probleme de procedură, inclusiv modul de a gestiona împrumuturile şi cheltuielile pentru a minimiza riscurile mari.


FMI a avertizat că creşterea riscurilor poate lovi sistemele bancare şi economia de producere a bunurilor, serviciilor şi creierea de locuri de muncă.  Creşterea ratelor dobânzilor la datoria publică, de asemenea, ar putea lovi sectorul privat prin creşterea costurilor de împrumut pentru companii, consumatori şi bănci.


Raportul publicat arată pierderile suferite de băncile din întreaga lume. Special în Europa, Marea Britanie şi Statele Unite în perioada 2007 şi 2010 băncile au avut pierderi de aproximativ 1,5 trilioane dolari până la 2.3 trilioane dolari.


A păstra sistemului financiar mondial într-o cale ascendentă de recuperare şi gestionare a riscurilor cu care se confruntă, factorii de decizie trebuie să ia o mare varietate de măsuri incluzând:


• Gestionarea cu atenţie a deficitelor bugetare pentru a se asigura că acestea pot susţine politica fiscală pe termen mediu pentru a evita extinderea crizei într-o nouă fază de declin.


• Asigurarea unui proces care să conducă sistemul financiar într-o direcţie bună cu posibilitate creierii unui flux adecvat creditului pentru sectorul privat.


• Îmbunătăţirea pieţei de capital pentru a reduce probabilitatea şi costurile de defectare a unei instituţii de sistem, şi găsirea soluţiilor imediate de evitarea eşuării oricărei instituţii.


Ce vă zic vouă, zic tuturor, vegheaţi !