"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

REFORMA ASIGURĂRILOR DE SĂNĂTATE – VICTORIE ŞI ÎNFRÂNGERE

 

  Duminică, 22 martie 2010, cu 219 voturi "pentru" şi 212 "împotrivă" Congresul American a aprobat reforma asigurărilor de sănătate, unică în istoria SUA. Dintre democraţi 34 au votat împotriva proiectului de lege, alături de 178 de republicani, partid din care nici unul nu a votat pentru reformă. Reprezentantul oficial al Casei Albe, Robbert Gibbs, s-a arătat nemulţumit că aprobarea unui document atât de important a avut o reacţie atât de dură şi s-a arătat sceptic vis-a-vis de intenţia oponenţilor de a contesta reforma. 

 

 

Guvernul SUA după ce a demonstrat incapacitatea de a păstra balanţa sistemului de securitate socială, (Social Security Benefits) se angajează în a avea grijă de sănătatea noastră. Personal nu văd posibil împlinirea promisiunilor guvernului legate de reforma de sănătate. Seamănă mai mult cu găsirea posibilităţilor de a sări gardul şi a intra în viaţa privată a individului fără să ceară voie, oferind un os şi privindu-ne de libertate.

 

Geoff Davis, membru republican al Camerei Reprezentanţilor a vorbit de durerea partidului său, pentru care reforma Obama nu va aduce decât noi impozite, o medicină sufocată de stat şi foarte multă birocraţie. Pentru conservatorii din ambele partide reforma nu este acceptată pentru că permite guvernului să se amestece in cea mai intimă sferă a vieţii particulare, sănătatea.

Legea semnată de preşedinte, luni 23 martie 2010, promite garantarea unei asigurări medicale pentru 32 de milioane de americani din 36 milioane care în prezent nu beneficiază de o asigurare medicală. Obiectivul promite acoperirea a 95 la sută dintre americanii cu vârste până la 65 de ani. Cei mai în vârstă sunt deja acoperiţi prin sistemul de asigurare publică, Medicare. Textul interzice de asemenea companiilor de asigurări să refuze persoanele care suferă deja de diferite afecţiuni. Reforma va obliga persoanele fizice să-şi facă o asigurare privată, în caz contrar riscând să plătească o penalizare anuală.

            Reforma de sănătate este estimată la 940 de miliarde de dolari pe o perioadă de zece ani şi potrivit Biroului pentru Buget al Congresului (CBO), ar urma să reducă deficitul american cu 138 de miliarde de dolari.

Imediat după semnarea legii, 13 state din SUA s-au adresat în instanţă pentru a contesta reforma de sănătate ca fiind neconstituţională. Astfel Florida Attorney General Bill McCollum a iniţiat lansarea în judecată a Congresului American urmat de colegii săi din statele South Carolina, Nebraska, Texas, Michigan, Utah, Pennsylvania, Alabama, South Dakota, Louisiana, Idaho, Washington şi Colorado . ”Prima dată în istoria Americii când cetăţenii americani sunt obligaţi să cumpere un anume lucru sau un serviciu” a declarat Nebraska Attorney General Jon Bruning, care este şi preşedintele the National Association of Attorneys General, explicând de ce statul Nebraska s-au unit în această acţiune judecătorească.

Pentru cotidianul „Wall Street Journal”, reforma preşedintelui Obama echivalează cu „o lovitură de stat dată de guvernul federal sistemului de asigurări de sănătate”.  Republicanul Mike Pence, al treilea în ierarhia opoziţiei, a afirmat, ironic: "Doar la Washington se poate spune că se cheltuiesc 1.000 de miliarde, economisindu-se în acelaşi timp bani pentru contribuabili".

Câteva considerente de luat în calcul care privite la suprafaţă ar fi în favoarea reformei de sănătate: SUA nu are în prezent o asigurare medicală universală. Datele biroului american de recensămâmt arată că proporţia celor fără asigurare de sănătate era în 2008 de 15,4%, adică 46,3 milioane de persoane. Printre acestea figurează 10 milioane de cetăţeni străini care locuiesc în SUA. În plus, milioane de americani dispun de asigurări medicale care nu acoperă toate costurile, într-o ţară în care îngrijirea medicală şi medicamentele sunt extrem de scumpe. Majoritatea celor asiguraţi au poliţe făcute de angajator, dar, în cazul pierderii serviciului, rămân fără asigurarea medicală. Ceilalţi au asigurări private sau beneficiază de sisteme de asigurări publice. Potrivit OCDE, SUA cheltuiesc mai mult decât orice altă ţară industrializată pentru sănătate. În 2007, americanii au cheltuit în medie 7.290 de  dolari pe cap de locuitor pentru sănătate (16% din PIB), cu aproximativ 3.000 de dolari mai mult decât norvegienii sau elveţienii.

Ca să înţelegeţi nemulţumirea republicanilor, a democraţilor conservativi şi a milioanelor de americani trebuie să fiţi în cunoştinţă de câteva aspecte ce se ascund în spatele reformei de sănătate americană. Vă invit, astfel, să vizitaţi acest video clip http://www.youtube.com/watch?v=HcBaSP31Be8 şi veţi găsi printre altele următoarele aspecte:

•           Limita de asigurare conform reformei de sănătate este de 5 mii dolari pentru o persoană singură şi 10 mii dolari pe familie. Reţineţi că mai sus am menţionat că media pe cap de locuitor este de peste 7 mii dolari.

•           Un comitet guvernamental va decide ce fel de beneficiu vei primi.

•           Guvernul va avea acces la contul tău de bancă şi va fi obligatoriu introducerea card-ului naţional de identificare.

•           Guvernul va limita venitul personalului medical şi indiferent de numărul orelor de lucru va fi limitat salarul doctorilor. Nu e vorba de mită ci a limita salarul, ca atare doctorii vor prefera să lucreze mai puţin.

•           Toate companiile vor fi obligate sa înroleze salariaţii în planul guvernamental.

•           Străinii care sunt în America vor fi obligaţi să se înroleze la agenţiile guvernamentale pentru a „beneficia de reforma de sănătate”, şi astfel va fi mai uşor să fie depistaţi cei care sunt ilegali în America. Conform reformei, străinii ilegali nu trebuie să plătească taxe dar vor fi incluşi obligatoriu în programul de sănătate.

•           Guvernul va limita cheltuielile acordate persoanelor handicapate.

•           Guvernul va decide anual ce fel de tratament poate un individ să primească.

•           Guvernul va emite proceduri de încetarea vieţii, bazat chiar pe seama cheltuielilor pentru sănătatea pacientului, incluzând ce doctori vor fi autorizaţi să decidă încetarea vieţii umane.

 

Indiferent ce va fi în viitor există o singură ancoră solidă, pe acest pământ corupt şi plin de silnicie, şi această ancoră este Însuşi Creatorul a tot ce se vede şi nu se vede, care ne spune că nici măcar un fir de păr nu cade fără voia Lui. ”Încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului, încrede-te în El, şi El va lucra” Psalm 37:5