"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Declaratia politica a d-lui deputat Mircea Lubanovici privind amendamente la  Legea cetateniei romane, nr. 21/1991

 

PARLAMENTUL ROMANIEI

CAMERA DEPUTATILOR

Domnule Presedinte,

Doamnelor si domnilor deputati,

In calitate de deputat ales in Colegiul nr.3 - Diaspora si avand ca zona de reprezentare si Statele Unite ale Americii, m-am angajat sa apar interesele celor pe care-i reprezint si care traiesc in tara care a constituit inca de la infiintarea sa, un model de democratie si de respectare a drepturilor cetatenilor sai. Atasamentul deosebit al romanilor din afara granitelor Romaniei fata de tara-mama si valorile traditionale romanești este incontestabil, indiferent daca cetațenii de nationalitate romana care traiesc peste ocean și-au mai pastrat sau nu cetatenia romana. Tocmai acestor romani - care au ales libertatea si curajul de a-si recladi viata de la zero in SUA ori in alte tari occidentale, inainte de data de 22 decembrie 1989 - regimul comunist le-a ridicat cetatenia din motive neimputabile lor, doar pentru ca aceștia și-au dorit sa traiasca liberi și demni intr-o societate care putea sa le ofere acesta posibilitate. Eu și familia mea, putem fi un exemplu in acest sens, alaturi de celelalte sute de mii de romani.

Pe aceste considerente, precum si ca o consecinta a principiilor expuse in
Programul de guvernare al Partidului Democrat-Liberal 2008-2012, consider ca redobandirea cetateniei de catre acesti conationali ai noștri este necesara si o binevenita reparatie morala. In acest scop, am conceput - impreuna cu alti deputati care au pus pe primul plan patriotismul si nu apartenenta politica - o serie de amendamente la Legea cetateniei romane, nr.21/1991 cu modificarile si completarile ulterioare, care sa simplifice la maximum procedura relativ complicata si greoaie de redobandire a cetateniei romine in aceste momente.

Cele mai importante amendamente se refera la urmatoarele modificari ale legii:

1. Persoanele care au dobandit cetatenia romana prin nastere sau prin adoptie si care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau le-a fost ridicata fara voia lor, ori nu le-a fost recunoscuta, precum si
descendentilor acestora pana la gradul III, li se poate acorda cetatenia romana, la cerere, cu posibilitatea pastrarii cetateniei straine si stabilirea domiciliului in tara sau cu mentinerea acesteia in strainatate, daca indeplinesc conditiile prevazute de lege;

2. Persoanele acestea pot depune cererea de recunoastere ori acordare a cetateniei romane la misiunile diplomatice ori oficiile consulare competente ale Romaniei, ceea ce scuteste de cheltuieli mari romanii din afara granitelor țarii, care doresc sa beneficieze de redobandirea cetateniei. Mai mult chiar, imbunatatirile Legii cetateniei, limiteaza la numai 5 zile intervalul in care misiunile diplomatice ori oficiile consulare ale Romaniei trebuie sa transmita documentele solicitantului spre Comisia pentru Cetatenie.

3. Faptul ca solicitantul cetateniei nu a comis nici o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman, urmeaza sa se dovedeasca prin completarea unei declaratii pe proprie raspundere in acest sens si prin solicitarea de relatii si informatii de la orice autoritati competente de catre Comisia pentru Cetatenie, ceea ce este de natura a scurta timpul de derulare a analizarii in cadrul institutiilor abilitate.

4. Cele mai importante amendamente demonstreaza consideratia pe care eu si partidul din care fac parte o acordam acestor conationali, prin aceea ca timpul maxim in care ministerul de resort este obligat sa raspunda este de maxim 6 luni, iar raspunsul se trimite aplicantului prin posta, in timp ce, in prezent, actul normativ privind obtinerea cetateniei se publica doar in Monitorul Oficial.

Speram ca eforturile reunite ale partidelor indreptate spre satisfacerea doleantelor romanilor din Diaspora va contribui la:

- Strangerea relațiilor cu țara de origine a milioanelor de romani stabiliți in Diaspora.

- Va aduce o reparație imensa a greșelilor regimului comunist fața de acesta categorie a cetațenilor romani.

Și nu in ultimul rand redobandirea cetațeniei romane va fi un imbold și o motivație in plus de participare a acestora la viata politica, economica și sociala a Romaniei!

Va multumesc pentru atentie,

Deputat Mircea Lubanovici

Grupul Parlamentar al PD-L

06-10-09