"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Suntem din nou în fața unor decizii care ne vor afecta pe noi și familiile noastre.

Luna noiembrie, în fiecare an, în America este luna destinată alegerilor la diferite nivele. Anul 2020, 3 noiembrie este ziua de votare în America. Anul acesta avem ocazia să votăm Președintele Statelor Unite, Senatori și Reprezentanți ai Camerei Reprezentative a Congresului American; guvernatori de state; senatori și reprezentanți la nivel de state; oficiali la nivel de județe; maiori la orașe; suntem chemați să ne punem votul pe anumite legi care vor decide multe direcții ce vor afecta viața americană.

Luna decembrie, anul acesta, 2020, este posibil să avem alegeri parlamentare pentru România, de care va depinde direcția în care se vor emite legi în țara noastră pentru următorii patru ani.

Părinții fondatori ai Americii și-au dat viața pentru libertate, pentru facilitarea trăirii cu demnitate și respect, răsplătirea corectă a muncii cinstite, conviețuirea pe baza principiilor săpate de Creator în conștiința fiecărui om, crearea oportunității americanilor de a-L cunoaște pe Dumnezeu și a trăi o viață din plin în relația personală cu Fiul Său, Isus Christos Domnul și Mântuitorul nostru.

Similar s-a întâmplat acum 30 de ani, în decembrie 1989, începând din Timișoara și apoi în toată România, mulți români și-au dat viața pentru libertate, pentru facilitarea trăirii cu demnitate și respect, pentru răsplătirea corectă a muncii cinstite, conviețuirea pe baza principiilor săpate de Creator în conștiința fiecărui om, crearea oportunității românilor de a se apropia de Domnul Dumnezeu și a trăi o viață din plin în relația personală cu Fiul Său, Isus Christos Domnul și Mântuitorul nostru. Unde am ajuns în America și în România?

Apatia și iresponsabilitatea umană sunt unii din factorii care au dus la pierderea drepturilor și libertății pe care le experimentăm în aceste zile. Ignoranța de a nu-ți exercita dreptul de vot în loc să se schimbe ceva în bine, duce la degradarea și mai mult a societății umane și în America și în România, și bun înțeles, pe tot pământul.

Sunt solicitat de peste 20 ani să particip la pregătirea secției de votare locale, organizate de Ministerul Afacerilor Externe a României, și sunt foarte dezamăgit de numărul mic, la nivel de câteva sute de români, care vin la vot. Dacă-i întreb de ce nu participă, motivează că nu au actele de identificare cerute. Desigur că dacă și-ar da seama de importanțe exercitării acestui drept, ar fi avut suficient timp să-și înnoiască pașaportul.

Atât pentru America și cât și pentru România, votul prin corespondență ne ajută enorm să ne exercităm acest drept, posibilitatea să votăm liniștiți, acasă, chiar cerând lămuriri dacă nu înțelegem anumiți termeni, să decidem personal, să completăm buletinul de vot, să-l semnăm și să-l putem duce în zonă, la un loc protejat, de colectare a plicurilor de vot pentru America. Pentru România vom avea posibilitatea trimiterii plicului prin poștă în România sau la Consulatul de zonă. Cu toate aceste oportunități, pe care multe popoare ale lumii le-ar dori și nu le au, din întrebările puse românilor ce-i întâlnesc aflu cu durere că puțini din ei votează prin corespondență.

Suntem responsabili, atât timp cât avem dreptul, să ne exprimăm votul conform conștiinței personale. Sunt două variante de luat în considerare: ai acte necesare pentru a-ți exercita votul, votează; nu ai acte necesare pentru a putea vota spune la alții care pot să o facă și ajută-te pe tine și pe alții.

Voi prezenta mai jos patru direcții majore care ne pot ajuta să votăm valori care se pot găsi în acte legislative sau persoane: Creator, Viața, Familia și Proprietatea personală.

În secolul XX1 și cultura în care trăim oriunde ai fi, cititorule, nu poți să spui că ești indiferent față de Creator. Numai Nebunul zice: Nu este Dumnezeu. Tu, oricare ai fi nu poți fi ignorant când ești pus față în față cu realitatea existentă a creației. Că, te crezi mai presus de orice și oricine cu pretenția ca lumea să se învârte în jurul tău, te înșeli amarnic. Istoria ne este martoră că indiferența față de Creator a provocat dezastru.

E trist că, în vara asta, la demonstrațiile de distrugere, din America, s-a încercat să se distrugă istoria, ceea ce este imposibil.

Nu se poate ignora că prima adunare politică de organizare socială din America s-a întrunit într-o biserică din Jamestown în 1619, „să stabilească un guvern egal și uniform peste toată Virginia” care să ofere „legi corecte pentru îndrumarea și guvernarea fericită a oamenilor care locuiesc acolo”.

 Nu se poate ignora că primii pelegrini au creat primul document de guvernare numit Mayflower Compact, care începe astfel: „În numele lui Dumnezeu” menționând și scopul pentru care au venit: „Pentru slava lui Dumnezeu și promovarea credinței creștine. “

Nu se poate ignora că la baza primei constituții americane a stat Deuteronom 1:13 (Luaţi din seminţiile voastre nişte bărbaţi înţelepţi, pricepuţi şi cunoscuţi, şi-i voi pune în fruntea voastră) adoptată în 1639 în Connecticut care a devenit statul Constituției.

Nu se poate ignora că prima lege a educației a fost adoptată în Massachusetts în 1641 în scopul asigurării condițiilor pentru copii să poată să citească și să înțeleagă Scripturile.

Nu se poate ignora că Universitatea Americană Harvard, a fost numită după reverendul John Harvard și a fost fondată pentru a pregăti slujitori ai bisericilor.

Nu se poate ignora că primele spitale din America au fost fondate de creștini.

Nu se poate ignora că quakerii din Pennsylvania și creștinii puritani din New England au luptat împotriva sclaviei în America.

Nu se poate ignora că 93% dintre părinții fondatori ai Americii au votat pentru Declarația de independență și elaborarea Constituției Americii au fost creștini ortodocși cu o moralitate înaltă.

La fel când, în 2020, suntem puși în fața deciziei de a vota un articol de lege sau o persoană pentru o poziție guvernamentală, întrebarea este cum se poziționează acel articol de lege de pe buletinul de vot și acea persoană față de Domnul Dumnezeu. Ai dreptul de a vota și asta presupune că ai vârsta la care poți face distincție între ce e bine și ce e rău. Nu știi, întreabă pe cineva care știe.

Viața o spune Cartea vieții și știința că începe la concepție, și viața trebuie protejată prin lege și de oamenii legii special, cât și de fiecare om în particular. Fiecare ființă umană este făcută după chipul lui Dumnezeu și este un drept fundamental al fiecăruia să trăiască câte zile vrea Creatorul și nu oamenii. Conform Declarației de Independență Americane, „Toți oamenii sunt înzestrați de Creatorul lor cu anumite drepturi inalienabile, acestea sunt viața, libertatea și căutarea fericirii.” Ordinea este semnificativă. Viața este primul drept dat de Dumnezeu fiecărei ființe umane. Dacă nu aveți viață, cu siguranță nu vă puteți bucura de libertate și fericire. Votează articole de lege și oameni care se apără viața la toate nivelele existenței ei.

Familia este un organism creat de Domnul Dumnezeu și nu poate fi definit altfel, pentru că nimeni nu se poate egala cu El. Orice civilizație din istorie este construită pe instituția căsătoriei, a familiei. Votează articole de lege, votează persoane care protejează familia formată din părinți copii și bunici.

Proprietatea personală conține pe lângă viață și familie, bunurile materiale. Toate acestea ne sunt date să le administrăm pentru o vreme. Dăm și vom da socoteală de isprăvnicia administrării lor. Demonstrațiile de distrugere din vara asta din America, de multe ori au fost oprite de proprietari care au avut curajul să iasă cu arma în mână să-și apere proprietățile. După ce în Portland, Oregon, în prima zi din August 2020 s-au ars un sac de biblii, numărul demonstranților a scăzut de la în jur de o mie la în jur de 200. Biblia este în inventarul familiei, bisericii, individului și trebuie protejată și nu arsă. 

Orice proprietate avem, mai ales noi, cei ce am venit cu aproape nimic și cu ajutorul Domnului Dumnezeu și a condițiilor create avem unii mai puțin și alții mai mult, dar oricât ar fi costă bani și viață.

Votează articole de lege și oameni care protejează proprietatea privată.

Da, Votul tău contează! Doamne Ajută! Doamne dă izbândă!

 

Nelu CIORBA
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.