"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

De peste 15 ani mă preocupă și am scris adesea la rubrica prezentă despre schimbările climatice sau încălzirea globală, privite sub aspect științific, religios, politic, social și economic. Desigur că în toate laturile acestor aspecte vom găsi pro și contra argumente și de aceea voi prezenta câteva realități existente, care își au corespondent scriptural. Prezentul articol este o continuare a articolului tipărit în luna iulie 2019. Trecând peste articolele scrise, de-a lungul anilor, scot în evidență câteva realități.

            Fenomenul încălzirii globale, sub aspect politic, social, economic şi-a pierdut semnificaţia și trebuie explicat prin schimbările tot mai evidente din soare și univers.

            Încălzirea globală, schimbările climatice sau climaterice sunt o realitate pe care cu toții o observăm și consider că este timpul să-i acordăm importanța cuvenită.

            Scriam în 2003 că încălzirea globală era tot mai evidentă, atunci fiind explicată ştiinţific prin căldura tot  mai puternică ce o produce Soarele în comparaţie cu 100 de ani în urmă. Dr. Sami Solanki, director al organizaţiei Max Planck Institute pentru Cercetarea Sistemului Solar, care a condus o conferinţă pe această temă în Gottingen, Germania  a spus: „Soarele este din ce în ce mai puternic în ultimii 60 de ani, ceea ce duce la o încălzire progresivă globală. Soarele se schimbă. Este mai puternic ca acum 100 de ani. Creşterea luminozităţii cu o viteză neobişnuită a început acum 100 – 150 de ani”.  Dr. Solanki a spus că o dată cu creşterea luminozităţii soarelui creşte nivelul de bioxid de carbon care duc la schimbarea temperaturii pământului şi schimbarea bruscă a vremii.

Tot în 2003 scriam constatarea că timp de 20 de  ani temperatura pământului a crescut cu 0.2 grade Celsius. Global anii 1997, 1998, 2002 au fost cei mai calzi ani în recordurile de temperaturi înregistrate din 1860 până în acea vreme.

            Anul 2010 a fost considerat mai fierbinte ca și cei dinainte fiind cel mai călduros an din istoria înregistrărilor temperaturilor pământului, până atunci.

            În perioada ianuarie - iunie 2010 potrivit datelor Agenţiei Americane pentru Ocean şi Atmosferă (NOAA) ”temperatura medie pe glob, pe mare şi uscat înregistrată a fost în medie de 14,2 grade Celsius, (57.6 grade Fahrenheit) cu 0,68 grade Celsius (33 grade Fahrenheit) mai mult decât media înregistrată în secolul al XX-lea, cu atingeri maxime în lunile aprilie – iunie în Europa Centrală, Nordul Canadei, Nordul şi Vestul Africii precum şi bazinul Caraibelor”, a declarat Jean-Pierre Ceron, adjunctul directorului serviciului de climatologie din cadrul Meteo France. “Tendinţele legate de încălzirea climatică sunt evaluate în cadrul unor intervale de zece ani, şi nu la o scară de câteva luni. Toate recordurile arată depăşiri faţă de datele anterioare”, a dezvăluit el. Este însă dificil de evaluat încălzirea planetei cu 0,7 grade Celsius într-un secol, raportată la emisiile de gaz de seră, şi “fluctuaţiile” climatului, cauzate de fenomene naturale.

            Un lucru alarmant prezentat în studiile publicate despre fenomenul încălzirii globale este dispariția animalelor. Mamiferele, păsările și vertebratele dispar într-un ritm foarte rapid. Din 1900 încoace au dispărut peste 400 de specii de vertebrate, ajungându-se la un ritm alarmant ca în fiecare an să se stingă, și să dispară cel puțin 50 specii de animale.

            La începutul lunii august 2019 Press Association a publicat un raport emis de organizația de mediu World Wide Fund for Nature (WWF) și Zoological Society of London (ZSL), prin care în mare parte datorită schimbărilor climatice numărul viețuitoarelor care trăiesc în pădurile din întreaga lume s-a redus cu 53 la sută în ultimii 50 de ani.

            “Pădurile sunt sisteme complexe care depind de fauna sălbatică care trăiește în interiorul lor pentru a le menține sănătoase, iar scăderea rapida a numărului viețuitoarelor din ultimele decenii reprezintă un semnal de alarmă urgent”, a declarat Will Baldwin-Cantello din cadrul WWF.

            Lipsa animalelor din Oceanul Pacific au determinat de la Santa Barbara și până în Alaska, apariția unor alge cu pericol pentru oameni. Lipsa animalelor în oceane a determinat carnivorele să-și caute alte surse de hrană. Astfel, atacul rechinilor, pe coastele Australiei, și coasta Atlanticului American din ultimii 5 ani asupra oamenilor este fără precedent în istoria înregistrată.

            În 2014 relatam publicarea rezultatelor unor cercetările mai adânci care scot la iveală accentuarea încălzirii globale determinată de fenomenele ce se petrec în soare, pe de o parte și accentuarea fenomenului de fierbere a pământului, realități demonstrate științific și cu un corespondent escatologic.

            Anul acesta 2019, am scris în martie că în ultimii 20 de ani, polul magnetic nordic s-a mișcat mult mai rapid, de la o viteză de 9,3 mile (jumătate de km) pe an la aproximativ 34 mile (55 km) pe an, plecând din nordul Canadei, peste Oceanul Arctic către Siberia. Polul nord magnetic, s-a deplasat din 1900 până în 2000 (100 de ani) aproape echivalent cu deplasarea din 2000 până acum în anul 2019 (~20 de ani). Cu o sută de ani în urmă, polul era situat în apropierea coastei nordice a Canadei. A trecut linia internațională de date, linia imaginară care trece prin Oceanul Pacific de la Polul Nord la Polul Sud, în 2017. În februarie 2019, polul magnetic nordic s-a aflat în mijlocul Oceanului Arctic și se îndreaptă spre Rusia.

            Scriam în ediția din iulie 2019 că luna iunie 2019 a fost cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată, cu o caniculă puternică în Europa de Vest. Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a anunțat deja că anul 2019 este pe cale să devină unul dintre cei mai fierbinți ani, perioada 2015-2019 devenind astfel cel mai fierbinte interval de cinci ani din istoria înregistrărilor meteorologice.

            Dacă în urmă cu zece ani se făceau comparații la interval de cinci ani, s-a ajuns să se facă comparațiile la nivel de luni.

            The European Union’s Earth observation network, citat de APP, a declarat că luna iulie 2019 a fost cea mai fierbinte lună din istoria măsurătorilor și că 2019 este declarat ca fiind cel mai călduros an cunoscut în istoria pământului.

            Undele de căldură din ce în ce mai puternice au înregistrat recorduri în Europa, în luna iulie 2019, cu temperaturi neobișnuit de ridicate în jurul Cercului Arctic. Incendii ca din senin, fără precedent ca întindere și intensitate au ars în Siberia și Alaska, eliberând peste 100 de milioane de tone de CO2 în atmosferă în iunie și iulie 2019.

            În același timp, gheața din Groenlanda a vărsat zilnic cantități masive de gheață topită, însumând aproape 200 de miliarde de tone doar în iulie, potrivit Institutului Meteorologic Danez.

„În timp ce iulie este, de obicei, cea mai caldă lună a anului pentru glob, conform datelor noastre, a fost și cea mai caldă lună înregistrată la nivel mondial, cu o marjă foarte mică”, a declarat Jean-Noel Thepaut, șeful Serviciului de Schimbare Climatică Copernicus al UE.

            Față de perioada 1981-2010, temperaturile medii ale lunii iulie, 2019 au crescut cel mai mult în Alaska, Groenlanda, Siberia, Asia Centrală și Iran; în zone mari ale Antarcticii; în Africa și Australia.

            La nivel global, iulie 2019 a fost marginal mai caldă - cu 0,04 grade Celsius (0,072 Fahrenheit) - decât iulie 2016, care a fost un alt record al istoriei măsurătorilor.

            Trebuie să recunoaștem că Dumnezeul nostru este în cer, El face tot ce vrea. (Ps.115:3)

Domnul face tot ce vrea în ceruri şi pe pământ, în mări şi în toate adâncurile. El ridică norii de la marginile pământului, dă naştere la fulgere şi ploaie şi scoate vântul din cămările lui. (Ps.135:6.7). Toţi locuitorii pământului sunt o nimica înaintea Lui; El face ce vrea cu oastea cerurilor şi cu locuitorii pământului, şi nimeni nu poate să stea împotriva mâniei Lui, nici să-I zică: “Ce faci?” (Dan.4:35).

            Nu uitați că Domnul Isus ne-a avertizat și a spus că în zilele din urmă Vor fi semne în soare, în lună şi în stele. Şi pe pământ va fi strâmtorare printre neamuri… (Luca 21:25).

            Eu cred și mărturisesc că schimbările climatice din zilele noastre, încălzirea globală mult discutată, sunt perturbările din soare, lună, stele și atmosferă, în general, ceea ce ne confirmă și recentele descoperiri științifice.

            ”Ce vă zic vouă, zic tuturor: Vegheați !” v-o spun eu pentru că de fapt a spus-o Domnul Isus (Marcu 13:37).