"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Noua legea privind Reducerea impozitelor și Promovarea Locurilor de Muncă din 2017, semnată în 22 decembrie 2017 de către președintele Statelor Unite, Donald Trump, reprezintă una dintre cele mai semnificative modificări ale legislației fiscale americane din ultimii 30 de ani. Legea a fost votată cu succes atât de Camera Reprezentanților cât și de Senat. Atât în Camera Reprezentanților cât și în Senat, partidul republican este majoritar. Nici un reprezentant democrat nu a votat pentru această lege.

Reducerea impozitelor prevăzute în noua lege,  nu sunt permanente. Pentru ca acestea să fi fost permanente, trebuiau votate cu o așa-numită super-majoritate de trei sferturi sau mai mult de către amândouă corpuri legislative, atât de Camera Reprezentanților cât și de către Senat.

În materilalul de față, o să folosesc termeni cu care cei care suntem în Statele Unite, suntem obișnuiți ca parte din vocabularul obișnuit de zi cu zi. Nu sunt consultant financiar nici contabil, dar îmi place să fiu la curent cu situația financiară a țării în care locuim.

Termenii financiari sunt destul de străini în orice limbă ar fi ei. Ca în orice țară unde au emigrat românii, aceștia au adoptat rapid limba locului dar și-au format și o limbă unică comunității în care s-au integrat. Astfel, în Statele Unite, românii de aici, au adoptat un limbaj amestecat de engleză și română. Sunt cuvinte pe care le folosesc în limbajul zilnic, vocabular pe care l-aș numi Ronglish (Română-Engleză) și care li se pare ceva normal. Câțiva din termenii folosiți des sunt: inșurenț (ro-en) - asigurare; friuei (ro-en) - autostradă; emergență (ro-en) - urgență medicală și nu însușire a unui fascicul de radiații de a părăsi un sistem de medii; tubaifor (ro-en) - o scândură folosită în construcții cu 2 laturi de 4 inch și 2 laturi de 2; taile (ro-en) - gresie etc. Câțiva dintre termenii folosiți mai jos trebuie explicați ca: taxe (ro-en) - impozite (ro); mortgage interes (en-ro) - dobândă ipotecară; deducere (ro-en) - suma care se scade la sfârșit de an din venitul unui individ sau a unei companii; balanța mortgage (ro-en) - solduri ipotecare

Impozitele, spunea cineva, sunt un rău necesar. Dacă trăim într-o țară, trebuie să le plătim. Nu sunt preferate de nimeni în afară de clasa politică, iar aceasta se pare că respiră, trăiesc și se visează noaptea cum să găsească modalități prin care să mărească impozitele și cum să “producă” altele noi. Luna aceasta, orașul Seattle din statul Washington, a adoptat o lege prin care să imopoziteze băuturile răcoritoare … dulci. Astfel, o cutie de Gatorade care costa 15,99 luna trecută, acum costă 26,33, o impozitare draconică, un vis implinit pentru politicienii liberali ai orașului și un coșmar pentru cetățeanul de rând.

Actualul președinte al Statelor Unite și-a mai împlinit una dintre promisiunile pe care le-a făcut încă de când era candidat al președinției Statelor Unite: a redus atât taxele individuale cât și pentru companii. Pentru aceasta și mai multe, este urât de partea politică democrată, care s-au împotrivit cu dârzenie acestei decizii, dar fără succes, pentru că sunt minoritari atât în Camera Reprezentanților cât și în Senatul SUA. Noul președinte se confruntă cu o opoziție nemaiauzită atât din partea Partidului Democrat sau al Liberalilor, cum i se mai spune și din partea mass mediei americane care i se opun cu îndârjire pentru că este un patriot și pentru că face bine poporului american.  
Noua lege are 429 pagini și este important să înțelegem, în principiu, pe scurt, cum ne va afecta aceasta începând cu anul acesta, 2018 și ce putem face pentru a înțelege noua lege și efectele ei asupra celor care locuiesc în Statele Unite.

Câteva schimbări ale noii legi care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2018:

Schimbarea nivelelor fiscale și sfârșitul “pedepsei” căsătoriei

Noua lege reține șapte nivele fiscale (10%, 12%, 22%, 24%, 32%, 35% și 37%), dar la cele mai multe nivele de venituri, ratele sunt mai mici decât au fost anterior. Un efect special al nivelelor fiscale este că “pedeapsa căsătoriei” care a afectat în trecut unele cupluri căsătorite poate fi redusă sau eliminată în unele cazuri.

- Creșterea deducerii standard

Deducerea standard este aproape dublă pentru toate categoriile de venituri, ceea ce înseamnă că mai puțini contribuabili vor beneficia de deducerea detaliată, cum ar fi contribuțiile caritabile, dobânda ipotecară etc. Deducerea standard pentru cazurile individuale este de 12.000 dolari pentru 2018, în timp ce deducerea standard pentru cuplurile căsătorite este  24.000 de dolari pentru 2018.

- Deducerea impozitelor de stat și locale

Acesta este o schimbare majoră. În trecut, contribuabilii au fost în măsură să deducă impozitele pe venit plătite statelor, precum și impozitele pe proprietate ale declarațiilor fiscale federale. În timp ce noua lege nu elimină aceste deduceri, legea limitează deducerea la o sumă de 10.000 USD combinată între impozitul pe venit (income tax) și impozitul pe proprietate (property tax). Pentru contribuabilii aflați în state mai mari de impozitare, această limitare are potențialul de a crește factura fiscală.
Cheltuieli medicale


În 2017, se puteau deduce cheltuielile medicale în măsura în care depășeau 10% din venitul brut ajustat. Începând cu anul 2018, se pot deduce cheltuielile medicale în măsura în care depășesc 7,5% din venitul brut ajustat. Acesta va crește până la 10% în 2020.

- Deducerea dobânzii ipotecare (Mortgage interest)

În 2017, puteți deduce dobânda ipotecară pe soldurile de împrumut de până la 1 milion de dolari. Începând cu anul 2018, suma scade; puteți deduce numai dobânda ipotecară pe soldurile de împrumut de până la 750.000 de dolari.

Mai multe deduceri au fost dizolvate prin noua lege, cum ar fi:

Cheltuielilor de mutare (când o companie finanța mutatul unui angajat, aceste cheltuieli se puteau deduce din impozite)

Cheltuieli nerambursabile ale angajaților

Pierderile de accident și furt

Rambursarea transportului subvenționată de către angajator

- Credit fiscal pentru copii

Creditul pentru impozitul pe copil se dublează de la 1,000 dolari pe copil calificat la 2,000 dolari pe copil calificat. Un credit este mult mai valoros decât o deducere, deoarece este o reducere în dolar pentru dolar a datoriei fiscale, în timp ce o deducere reduce pur și simplu venitul pe care este plătit impozitul.

- Planuri 529

Contribuțiile la planurile 529 pot fi acum folosite pentru a plăti până la 10,000 dolari pe an de educație K-12, în timp ce în trecut acestea au fost utilizate exclusiv doar pentru cheltuielile de învățământ postliceal. Veniturile din aceste planuri sunt, de asemenea, impozabile dacă sunt folosite pentru a plăti pentru școlarizare copiilor de grădiniță. Contribuțiile nu sunt deductibile la declarația fiscală federală, dar majoritatea statelor permit deducerea. Planurile 529, sunt conturi bancare unde un individ poate să depoziteze o sumă care apoi să poată fi folosită în scopuri educaționale.

Angajații companiilor din Statele Unite, or să observe pozitiv efectele noii legi dacă sunt atenți la statele de plată a salariilor. Multe companii au dat muncitorilor prime financiare din cauza acestei legi.


În timp ce materialul de sus evidențiază mai multe domenii ale noii legi fiscale care ne afectează viața de zi cu zi, este expus doar cu scop informativ. Această legislație reprezintă cele mai mari modificări aduse codului fiscal din SUA începând cu anul 1986. Aceste modificări intră în efect numai în anul fiscal 2018 (nu 2017), pentru o clarificare legală a noii legi, se poate consulta un contabil bun (accountant) pentru sfaturi calificate în privința impozitelor personale sau de afaceri.