“Toamnă dulce, toamnă cu frunzele toate flori”~ George Toparceanu
Dacă e toamnă în Atlanta, e vremea bucuriei…românii ce locuiesc în zona Atlantei știu mai bine ca oricine cum toamna se face simțită aici nu doar prin bogăția roadelor și frumusețea frunzelor ci și prin cele două mari evenimente ale românilor din zonă: Sărbătoarea Hramului Bisericii Sfânta Maria din Dacula și Festivalul de Toamnă al Bisericii Sfinții Împărați Constantin și Elena, din Lilburn.
Ambele evenimente au fost un prilej de întâlnire și bucurie pentru toți românii plecați departe de casă ce trăiesc pe pământ american. Primul eveniment a debutat duminică, 5 octombrie, 2014 prin Sfânta Liturghie săvârșită de Părintele Nicolae Clempuș în cadrul bisericii Sf. Maria din Dacula.
Părintele Nicolae Clempuș ne-a reamintit tuturor că avem nevoie de hrană atât trupească cât și spirituală, și doar prin dragoste față de Dumnezeu și cele sfinte vom reuși să parcurgem drumul plin de încercări al vieții. Duminica a continuat prin tradiționalul picnic din care nu au lipsit delicioasele bucate românești pregătite cu dragoste și mult talent de gospodinele din parohia noastră. Mititei, sarmale, frigărui, langosi, amandine și plăcinte, stropite din plin cu vin și voie-bună au deschis apetitul și pofta de voie bună pentru toți cei prezenți. Picnicul a fost încununat de un frumos spectacol artistic în care au evoluat pe rând, cu mult talent și dăruire o multime de artiști, atat locali cât și veniti de pe alte meleaguri. Ne-am bucurat sa-i avem alaturi de noi pe invitații noștri speciali din România, solistul de muzică populară Alexandru Brădățan din Bucovina și interpreta de muzică populară Vlăduța Lupău din Sălaj, formația de dans “Bucovina”, grupul de dans “ROYA”, tinerii dansatori ai formației “Ghiocelul” îndrumați cu mult entuziasm de Marian State, soliștii vocali Dan Buturcă, Mircea și Livia Boian și foarte indragitul artist local Victor Cepoi. O prezența dinamică a constituit-o grupul de dansatori bulgări “Rosa”. I-am simțit cu sufletul alături de noi, nu doar în dansurile de pe scenă ci și alături de noi în hora ce s-a întins în fața scenei și la care au participat cu entuziasm o bună parte dintre cei cei prezenți.
Printre deliciile culinare ale acestei zile memorabile nu pot să nu amintesc langosii gustoși pregătiți cu drag de Betty Jac și prăjiturile de ciocolată pregătite de Gabi Marica, felicitări gospodinelor amintite și tuturor doamnelor din Organizația Doamnelor condusă de Viorica Cherchezan!
Al doilea eveniment al acestui anotimp, Festivalul de Toamnă al Bisericii Sfinții Împărați Constantin și Elena, din Lilburn s-a desfășurat într-o atmostferă festivă în zilele de 11-12 Octombrie, 2014. Părintele George Acsente, preotul paroh al bisericii a ținut să mulțumească tuturor celor prezenți pentru participare nu doar în zilele de sărbătoare ci și în timpul anului la slujbele duminicale, pentru efortul fiecăruia la reușita și succesul acestui eveniment.
De-a lungul a celor două zile, cei prezenți au avut bucuria de a fi spectatorii unui frumos și variat program artistic, și aș dori să-i menționez pe cei care au contrubuit la reușita acestui program artistic de înaltă ținută: invitații speciali Alexandru Brădățan, Vlăduța Lupău, formația de dans “Bucovina”, grupul de dans “ROYA”, formația “Ghiocelul”, ansamblul “Dumbrava”, grupul de dansatori bulgări “Rosa”, UGA Ballroom Dancers, formația de instrumentiști condusă de Țucu Stoica; și soliștii de muzică ușoară Dan Buturcă și Victor Cepoi. Savuroasele mâncăruri tradiționale românești, prăjiturile alese și veselia au fost prezente din plin și pe gustul tuturor celor prezenți. Muzeul Portului românesc realizat anul acesta prin iscusința d-nei preotese Diana Acsente ne-a adus aminte încă o data de frumusețea, simplitatea și unicitatea portului nostru popular. Așteptați de publicul iubitor de frumos și de data aceasta, artiștii noștri locali, Diana Toma și Lucian Brener nu ne-au dezamăgit, tablourile lor și demonstrația live de pictură ne-au încântat ochii și desfătat sufletul.
Într-o lume mereu ocupată, trepidând de griji și probleme, noi, o mână de români aruncați de soartă tocmai în îndepărtata America, avem curajul să ne păstrăm tradițiile, limba, portul și împărțim cu dărnicie din darurile românești celor ce ne trec pragul! Ne bucură faptul că am reușit să sărbătorim și anul acesta împreună o toamnă frumoasă și bogată, românească în cuget, faptă și simțire, o toamnă care ne-a adunat laolaltă, cu bucurie, pe toți cei a căror inimi, deși departe de casă, încă mai bat românește, o toamnă care parafrazându-l pe marele nostru poet Arghezi, “niciodata nu fu mai frumoasă”.