"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Ascunsă în lada de zestre a bunicii, ia românescă ne aduce aminte astăzi mai mult ca oricând de frumuseţea şi simplitatea ce ne definesc pe noi, românii. Pe lângă firul magic de borangic ce ne leagă de acasă, ia românescă reprezintă puntea de legătură cu moşii şi strămoşii noştri care adeseori şi-au riscat viaţa pentru patria-mamă; rădăcinile cu un trecut de care suntem mândri, seva din care ne tragem puterea să mergem mereu înainte oricâte piedici am avea de înfruntat.


Simplitatea iei, dar şi valoarea ei inestimabilă au cucerit de-a lungul timpului, regine, artişti, oameni de cultura, oameni simpli si mari creatori de modă. Femeia de la ţara care încă mai poartă ia, o face natural, ştie să poarte simplu această bogăţie rară care uimeşte pe oricine prin simplitate şi frumuseţe. Întotdeauna m-a fascinat varietatea iilor româneşti, înflorate, cu motive populare, cu stele, râuri, flori de camp, trandafiri, frunze, ramuri…fiecare ie are o poveste. Odată cu împunsătură acului, mâna dibace ce a creat-o a pus în această podoabă o parte din sufletul, visele şi speranţele sale. V-aţi întrebat vreodată de unde poate izvorî atâta frumuseţe dacă nu dintr-un suflet prea plin de frumos? Întoarcerea această către minunea care este ia romanească semnifică spiritualitate şi continuitate. Copiii români născuţi pe meleaguri străine nu pot intui sau conştientiza la prima vedere acest lucru, cu toate acestea, tinerele generaţii trebuie direcţionate către trecut şi frumos! Avem datoria să învăţam ţinerii despre istoria şi frumuseţea din ia românescă. Dacă noi o purtăm cu drag şi madrie, aşa o vor face şi ei! Cât de săracă ar fi lumea fără strălucirea iilor româneşti!


Prietena mea Cristina Petrescu, este posesoarea unei foarte frumoase colecţii de ii româneşti şi din dragostea pentru acest obiect vestimentar, a organizat recent o frumoasă sărbătoare a iei în Philadelphia, Pennsylvania oraşul unde locuieşte. Participanţii s-au adunat de la mic la mare şi toţi au purtat cu bucurie şi mândrie costume naţionale, iar doamnele şi domnişoarele prezente au fost şi mai frumoase îmbrăcate în frumoasele ii româneşti din zonele lor natale. Feţele străluceau de bucurie şi toţi cei prezenţi erau şi mai frumoşi ştiind că poartă pe ei, şi nu doar în suflet o bucăţică de “acasa”. Restaurantul “Moldova” din Philadelphia, s-a dovedit o gazada bună şi primitoare, şi între un pahar de Cotnari şi o sărmăluţă, toţii românii prezenţi au întins o horă românească, o horă a bucuriei şi a prieteniei, o horă ce le-a amintit tuturor că poţi să te smulgi din locul natal, dar acesta nu te părăseşte niciodată. Şi pentru că această reuniune nu putea să se încheie fără un mic spectacol artistic, cei prezenţi au participat într-un mic concurs, “Cea mai frumoasă ie”. Dificil să desemnezi această distincţie deoarece toţi cei prezenţi, de la copii la adulţi, au plecat acasă ferm convinşi că sunt posesorii celei mai frumoase îi şi implicit câştigatorii trofeului.


Faptul că ia românească este prezenta în viaţa noastră e un motiv de bucurie, a fost rând pe rând, haină de sărbătoare, port de zi cu zi şi rochie de mireasă, căci multe din bunicile şi străbunicile noastre au purtat-o în ziua nunţii, şi încă mai este privită cu dragoste şi respect de cei ce o iubesc, o admiră şi o poartă. Va doresc să fiţi mereu mândri de frumoasa ie românească, să o purtaţi cu multă dragoste, să le împărtăşiţi celor din jur istoria ei şi în special celor tineri, celor ce au datoria să transmită tradiţia şi ia românescă. Pentru a accesa mai multe imgini de la frumosul eveniment dedicat iilor româneşti, va rog să accesaţi acest link:
https://www.youtube.com/watch?v=c56R3YYU8lo&list=UUqGEOXpPJmmcTbApUiAi74w