"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel


Paris? Viena? Roma? Atena? Londra? Moscova? New York? Tokio?

Intrebarea mea adresata voua, cititorilor ziarului Romanian Times, se vrea a fi mai mult decat o intrebare, ci mai degraba o excursie imaginara prin amintirile voastre de vacanta, prin lista de obiective turistice pe care le-ati vizitat sau poate doriti sa le vizitati, si ar avea drept scop, nici mai mult nici mai putin decat desemnarea “neoficiala” a celui mai frumos oras din lume!
Frumoasa distinctie! Ravnit trofeu! Dar pe ce criterii am putea alege cel mai frumos oras din lume? Cel mai vizitat? Cel mai bogat in spatii verzi? Orasul cu cele mai multe muzee sau capodopere arhitectonice? Orasul cu cea mai indelungata sau controversata istorie? Pe cat de multe, pe atat de diferite toate criteriile de selectie...

Nu as vrea sa fiu eu cea care sa va impuna aceste criterii! As vrea ca fiecare dintre voi, cei ce cititi randurile mele, cititorii, sa va alegeti criteriul nr. unu si bineinteles in forul vostru interior sa desemnati “cel mai frumos oras din lume”.
Cred ca multe dintre orasele vizitate de mine sau cele pe care mi-as dori sa le vizitez in curand ar merita aceasta distinctie: Paris-orasul luminilor, romantic, boem, unde arta este la ea acasa pe fiecare strada, Roma-cetatea eterna, plina de verva,fascinanta prin istoria ei milenara si arhitectura impresionanta, Londra-maiestoasa precum regina Angliei, Rio de Janeiro, vivace si colorat, acolo unde samba, dansul cu influente africane, indiene si ibericeeste un adevarat dans national, iar statuia lui Isus vegheaza parca portul, orasul si oamenii;Tokio, asemeni unui imens joc electronic, unde modernul si ultima tehnologie, convietuiesc armonios alaturi de temple budhiste si nelipsita ramura de cires inflorit, Buenos Aires, locul de nastere al tangoului, unde zgarie-norii si cladirile in stil art-deco sau neoclasic se amesteca armonios, Viena, undegandul te duce fara sa vrei la balurile de odinioara unde valsurile lui Strauss erau nelipsite, New York, metropola care pare a fi inca visul tuturor turistilor, New York-ul care te copleseste pur si simplu prin zgarie-norii care impanzesc Manhattan-ul, adevarati colosi de sticla, prin multimea de turisti adunati din toata lumea, prin spiritul de libertatece-l respiri laorice pas, Budapesta, Madrid, Praga, Los Angeles, Venezia, Barcelona, Montreal…atatea orase minunate, fascinante si totusi...un singur titlu de “cel mai frumos oras din lume”.
Multe dintre orasele noastre din Romania cred ca sunt candidate serioase la acest titlu: Timisoara-orasul meu natal, Bucuresti, Sibiu, Brasov, Cluj-Napoca, Cosntanta, Arad, Iasi, Resita, Sighisoara, si lista devine din ce in ce mai lunga!!
Pentru mine “cel mai frumos oras din lume” ar trebui sa imbine mai multe elemente: sa respire “arta” la fiecare pas, sa te incante cu arhitectura electica care ar trebuie sa fie un amalgam de traditional si modern, sa fie plin de parcuri, gradini botanice, flori si cat mai multa verdeata, locuitorii sa-i fie oameni politicosi si prietenosi; nu trebuie sa fie foarte mare, un colos, dar nici foarte mic, sa te imbie sa-l strabati la pas, sa-ti aduca bucuria de a-l cunoaste si reinventa in fiecare zi...sa fie curat si de preferinta fara prea mult trafic, aglomeratie sau poluare. Sa fie un oras viu care sa inspire armonie, in care cei ce se iubesc sa-l strabata tinadu-se de mana, in care sa auzi rasul cristalin si nevinovat al copiilor sau conversatia pasnica a doi vecini. Pentru mine “cel mai frumos oras din lume” ar trebui pe langa toate calitatile descrie mai sus sa aiba acel fir magic care sa ma lege sufleteste de el.
Din multitudinea de orase aflate pe lista candidatilor, am ales orasul meu natal, Timisoara (foto). Cei care ati avut ocazia sa il vizitati, sunt convinsa ca imi veti intelege preferinta.

Foto: Antonius Plaian, 2008 – “Timisoara – Rasarit de luna in Piata Unirii”


Un oras frumos, elegant, pe buna dreptate numit “orasul florilor”, Timisoara incanta privirea si incalzeste sufletul. Cei ce il vor vizita odata raman pentru totdeauna atrasi de frumusetea si unicitatea acestui oras. Este orasul in care m-am nascut, am crescut, orasul care m-a ajutat sa-mi deschid aripile si sa visez!

Probabil ca alegerea mea nu coincide cu a multora dintre voi, e drept ca au atarnat putin mai greu in balanta si “criteriile personale”, si nu puteam sa nu fiu putin partinitoare fata de orasul meu...dar fiecare avem dreptul de a avea un oras favorit, si sunt convinsa ca nu in putine cazuri orasul favorit coincide cu urbea natala! “Comoara”,precum in “Alchimistul” lui Paulo Coelho este de fapt “acasa”...Astept impresiile voastre vis-a-vis de tematica articolului meu pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.... Fitiblanzi si nu ma criticati prea aspru daca nu sunteti de acord cu alegereamea!