"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

“Carte frumoasă, cinste cui te-a scris

Încet gândită, gingaș cumpănită;

Ești ca o floare, anume înflorită

Mâinilor mele, care te-au deschis.”

Ex Libris ~ Tudor Arghezi

 

Am un mare respect și multă admirație pentru toți ce au curajul să nu se lase intimidați de o foaie albă de hârtie, și găsesc curajul să-și transpună gândurile și sentimentele cu talent într-o carte. Dorina Neagu Stanciu, o scriitoare româncă stabilită de mult timp în America reușește cu succes să îmbine frumosul, realul și imaginarul, istoria și prezentul în adevărate bijuterii literare care încântă o gamă largă de cititori, atât români cât și americani. Recent, am avut bucuria să o am că invitată, și îmi doresc foarte mult să va invit și pe voi, cititorii mei, în universul virtual al romanelor sale.

 

 

Mara Cîrciu: Dragă mea Dorina, mă bucur că ai acceptat invitația mea, pentru început, aș dori să ne spui câte ceva despre tinea…

Dorina Neagu Stanciu: Va mulțumesc foarte mult pentru invitație. E mai ușor pentru mine să vorbesc despre cărțile mele decât despre mine. M-am născut în România, într-un sat de pe malul Dunării din Oltenia, în sânul unei familii în care dragostea a fost și este religie pur și simplu. Mi-am petrecut copilăria, adolescentă și primii ani ai tinereții în Brăila. Acolo este și va fi mereu o parte din sufletul meu. Pe la jumătatea anilor 90 am venit în SUA. În prezent locuiesc în statul Virginia împreună cu soțul meu, inginer Ion Stanciu. El este sufletul meu pereche, cel lângă care îmi găsesc întotdeauna iubirea, liniștea, împlinirea și inspirația.

Mara Cîrciu: Cella Serghi spunea că este nevoie de mai mult curaj să scrii prima carte decât să construiești o casă fără nici un fel de pregatire…cum s-a născut prima ta carte?

Dorina Neagu Stanciu: Prima carte a fost o adevărată aventură. Nu atât scrierea cărții în sine, cât publicarea ei - acolo e într-adevăr nevoie de curaj. Un scriitor oferă lumii o frântură din mintea și sufletul său. Aș compara “curajul” unui scriitor cu acela al unei femei pedante care din când în când se aventurează să-și arate față nemachiată. “Fata lui Dracula” s-a născut din dorința mea de a spune o poveste frumoasă despre locurile de unde vin, despre oamenii acelor locuri, despre tradițiile și problemele lor... și mai ales despre un bărbat și o femeie a căror iubire e destul de putenică, de intensă, că să poată depăși granițe morale, spirituale și chiar geografice.

Mara Cîrciu: Romanul tău de debut, “Fata lui Dracula” are un titlu foarte interesant, menit să evoce un nume celebru în întreagă lumea…cine este această față și de ce Dracula?

Dorina Neagu Stanciu: „Fata lui Dracula” este Adelina Marin, o tânără din Brăila care doar termină liceul. Aparent sub influența magiei negre a unei țigănci vrăjitoare, Vadoma (care disperată să-și salveze șatra de blestemul lui Vlad Țepeș-Dracula, îi oferă acestuia periodic câte un suflet curat de fată), Adelina se îndrăgostește de misteriosul profesor de istorie din liceu, domnul Alexandru Vlad.

Grație tratamentului aspru pe care profesorul Vlad îl aplică elevilor săi și pasiunii sale pentru domnitorul Vlad Țepeș, el este poreclit “Dracula”. De aici dubla metaforă a titlului care oglindește dualitatea romanului, compus din povestea de dragoste a celor doi protagoniști -€“ Alex și Adelina, îmbinată cu cea a șatrei de țigani care se destrăma sub puterea blestemului lui Țepeș.

Alegerea lui Dracula a fost aproape inconștientă, dar am cultivat și dezvoltat ideea ulterior pentru că este ceea ce știu cel mai bine oamenii din afară despre noi, românii - din nefericire... sau poate nu. În romanul “Fata lui Dracula” am încercat subtil să pictez în cuvinte o frescă pastelata a României de după căderea comunismului, o imagine a României care să se situeze cât mai departe, să se detașeze de cea distorsionată prezentată de reportajele de la CNN sau alte posturi TV prin documentare despre copii vagabonzi, orfelinate, etnophobie, despre o societate măcinată de corupție, etc. Am vrut să arăt că România e infinit mai mult decât atât, că e o țara cu o istorie veche, palpitantă, o țara turistică, frumoasă, cu oameni interesanți, inteligenți, chiar dacă mulți dintre ei pleacă sau își doresc să plece.

Mara Cîrciu: Ce rol a jucat literatură în viață ta? Când ai conștientizat că dorești să fii scriitoare?

Dorina Neagu Stanciu: Alături de familie, pot să spun că literatura m-a ajutat să-mi croiesc într-o linie cât mai eleganță și plină de naturalețe propriul caracter. Cărțile sunt la fel că oamenii -“ unele te cuceresc din start, altele necesită timp că să le cunoști și să le-nțelegi mai bine, unele te frapează cu o copertă strălucitoare dar au lacune în esența, pe când pe altele trebuie neapărat să le deschizi că să descoperi ce comori spirituale de neegalat ascund de fapt înăuntrul coperților lor banale. Dar toate, că și oamenii, sunt adevărate lecții de viață.

Cred că mi-am dorit să fiu scriitoare dinainte să pot pătrunde adevăratul sens al acestui cuvânt - de pe vremea când compuneam versuri puerile pentru diverse cântece cărora nu le înțelegeam la radio propriile versuri. Dar am realizat că pot să fiu scriitoare abia câțiva ani în urmă, când am început să lucrez concret la romanul “Fata lui Dracula”. “Serenada întreruptă” m-a făcut însă să mă simt scriitoare.

Mara Cîrciu: Cine este scriitorul tău preferat? Ce citești în prezent?

Dorina Neagu Staciu: N-aș putea spune că am un singur scriitor preferat. Îmi plac mult scriitorii clasici, dar sunt și foarte mulți scriitori contemporani care și-au câștigat locuri sigure pe lista mea de preferințe. Numai la capitolul a€œumor”, I.L. Caragiale n-a putut fi egalat măcar de niciun contemporan în opinia mea. În prezent citesc a€œEye of the Needle” de Ken Follette.

Mara Cîrciu: “Viata e mai tare că orice roman”…un alt citat al scriitoarei Cella Serghi, care este părerea ta? Literatură copiază viața sau viața naște literatură?

Dorina Neagu Stanciu: Ambele. Viața este fără doar și poate mai bogată în detalii și trăiri decât literatură. E logic. În romane, noi, scriitorii, ne străduim să descriem oameni, locuri, iubiri, dezamăgiri, să redam în cuvinte sentimente, fapte, evenimente, trăiri, pericole - într-un cuvânt, ne străduim să descriem viața. Dar în același timp, pe mulți dintre noi, cărțile ne învață să trăim, să iubim, să iertăm, să uităm...Viața naște literatură, dar literatura poate fi o lecție de viață.

Mara Cîrciu: Care este mesajul cărților tale, dincolo de povestea descrisă, ce anume ai dori să transmiți cititorilor tăi?

Dorina Neagu Stanciu: Că răul poate fi învins dar nu distrus în totalitate. Este un adevăr greu de digerat pentru mulți, dar este „the naked truth”... și un avertisment în același timp destinat să ne mențină într-o stare constanta de alertă. Lupta cu răul este una permanentă. Binele învinge, dar răul e încă acolo, gata să declanșeze o nouă luptă.

Mara Cîrciu: Cărțile tale sunt bilingve, atât în română cât și în engleză, care a fost diferența dintre reacțiile cititorilor americani vs. cititorii români?

Dorina Neagu Stanciu: Natură umană e aceeași pretutindeni. Cu foarte mici excepții, romanele mele s-au bucurat de opinii favorabile atât din partea cititorilor americani, cât și a celor români. Recenziile de pe Amazon și de pe câteva bloguri denotă aceasta. Datorită probabil subiectului și locului celebru unde e plasată acțiunea romanului (San Francisco, California), “Serenada întreruptă” s-a bucurat de mai mult succes aici.

Mara Cîrciu: La ce carte lucrezi în prezent și când va avea loc lansarea?

Dorina Neagu Stanciu: Lucrez acum la un alt roman de ficțiune. Am abordat o temă aparte în cel de-al treilea roman - paranormal romance, time travel (călătorie în timp). Primul „draft” este pregatit, lucrez acum la traducere, finisez, editez. Are încă nevoie de multă muncă, dar sper să-l pot publică la începutul anului viitor.

Mara Cîrciu: Mulțumim pentru acest crâmpei din viață ta personală, dragă mea Dorina; în încheiere, te rog să ne oferi gândurile și sfaturile tale adresate atât tinerilor autori cât și cititorilor noștri.

Dorina Neagu Stanciu: Cititorilor ziarului dv. vreau să le mulțumesc pentru că și-au petrec câteva clipe din viață cu mine, în mod indirect. Pentru tinerii autori, sfatul meu este simplu -€“ urmați-va visul! Dar nu va faceți iluzii prea mari de natură financiară - de cele mai multe ori, a publica o carte nu este o afacere, ci o realizare personală, de suflet.

Mara Cîrciu: Mult succes și inspirație maximă, dragă Dorina! Tututor celor care doresc să citească romanele scriitoarei Dorina Neagu Stanciu: Serenadă întreruptă, Fata lui Dracula, cât și variantele în limbă engleză: The Girl of Dracula & Broken Serenade, le puteți comanda pe www.amazon.com.