"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Dacă într-o zi am fi opriți pe stradă și am fi întrebați cum definim iubirea în viața de zi cu zi, ce răspuns am avea? Desigur, am asocia iubirea cu sentimentele ce le purtăm soțului, soției, copiilor sau oricărei persoane care ne face să ne simțim confortabil în prezența ei. Nimic mai adevărat, dar sfera definiției se întinde dincolo de acestea.

 

Iubire înseamnă să fim alaturi de oameni, nu doar cu gândul, și nu doar când totul merge perfect, ci și în clipele de cumpănă, clipe grele, suferință, necaz, neajunsuri, strâmtorări…Iubire înseamnă să ne pese de cel de lânga noi, înseamnă să avem un comportament placut din toate punctele de vedere față de aproapele nostru, față de semenul nostrum; față de cel de lângă noi. Iubirea înseamnă dăruire…fie că vorbim de viața spirituală sau de cea pământească, iubirea este dăruire necondiționată. Iubirea înseamnă iertare, înseamnă răbdare. Când iubim cu adevărat, slujim oamenilor făra să asteptăm nimic în schimb; îi susținem în drumul lor, chiar dacă nu suntem întru totul de acord, pentru că iubirea din noi speră ca ei să găsească o cale mai bună pe care să pășească; îi susținem sau îi ajutăm răbdător. Ştim să ascultăm cu atenție si răbdare, reușim să redăm zâmbetul și încrederea în sine celorlalti, nu îl grăbim pe cel ce neîndemânatic izbutește cu greu în lucrul lui, transformăm orice convorbire sau întrevedere într-o clipa de părtășie. Dacă toate acestea ne însoțesc, știm că iubirea există cu adevărat în noi!

Dacă iubirea nu există cu adevărat în noi, nu putem să avem răbdare. Răbdarea se manifestă prin faptul ca tolerăm pe cel care are o atitudine nu tocmai placută față de noi, pe cel cu care interacționăm zilnic și nu are un caracter cum tocmai îl dorim. Sunt multe lucruri care ne motiveaza să fim răbdători, dar ideal ar fi să fim răbdători doar pentru că iubim, și nu pentru că am avea vreo obligatie, sau pentru că așa ar trebui.

Putem să trăim răbdarea cu adevărat doar atunci când iubim. Atunci nu ni se pare greu să asteptăm ca persoana de lângă noi să facă ceea ce ne dorim ori să îsi schimbe atitudinea negativă. Atunci nici greul nu ni se pare greu.

Iubirea si răbdarea pe care noi le experimentăm zilnic, se aseamănă cu darul pe care Isus ni-l oferă…El ne iubeste, si in iubirea lui nemărginită, ne cheamă si ne asteaptă răbdător, pe fiecare dintre noi, la o viață de iubire, la o viață trăită în răbdare.

În fiecare zi din viață noastră, într-un fel sau altul, trăim iubirea, trăim răbdarea…cum le trăim, diferă de la zi la zi. Am putea să le purtăm ca pe o cunună , asta depinde de noi si de voința noastră. Cât de mult iubești dacă nu ai răbdare?


Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} de Ana Georgescu, Atlanta, Georgia