"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

"Pe-un picior de plai, pe-o gura de rai" traieste, munceste si slujeste lui Dumnezeu un preot tanar si evlavios, Parintele Petrica Corduneanu. Recent am avut onorea sa-l cunosc personal, desi de multi ani auzisem de blandetea si cucernicia dansului. As dori sa va impartasesc si voua, cititorilor mei, cateva crampeie din viata acestui preot roman, un adevarat exemplu de dragoste de Dumnezeu si de semeni!

 

Mara Circiu: Parinte Petrica Corduneanu, ma bucur ca ati acceptat invitatia mea, pentru inceput, as dori sa ne spuneti cate ceva despre dvs.

Pr. Petrica Corduneanu:
Buna ziua si Doamne-ajuta, atat dumneavoastra, cat si cititorilor ziarului. Dupa cum stiti, sunt preot paroh in satul Sasca Noua, comuna Cornu Luncii, jud Suceava, in Bucovina noastra draga, de aproape opt ani. In aceasta comuna m-am nascut si am crescut. Am terminat seminarul teologic la Botosani, apoi Facultatea de Teologie din Oradea, in prezent sunt masterant la Universtatea "Lucian Blaga" din Sibiu. Anul acesta am implinit frumoasa varsta de 30 de ani, si ma consider un om cu adevarat implinit, alaturi de o sotie iubitoare, Laura si trei copii minunati, Iustin, Stefan si Elena.

Mara Circiu: Cand ati simtit pentru prima data chemarea la preotie?

Pr. Petrica Corduneanu:
Nu stiu cand am simtit prima data chemarea la preotie, stiu doar ca de mic copil admiram preotii din parohia din care faceam parte, si imi doream sa ajung si eu preot, ii simteam foarte aproape de Dumnezeu, si vroiam sa ajung ca ei. Apoi cand am mai crescut mergeam in strana si cantam la slujba. Incet, incet simteam ca o sa ajung preot, desi imi era frica de crucea pe care o voi avea de dus dar cu ajutorul lui Dumnezeu am ajuns sa ii slujesc Lui si sper ca slujirea pe care o am sa fie spre slava lui Dumnezeu.

Mara Circiu: In opinia dvs, cum trebuie sa fie un preot imaginea lui Cristos intre oameni?

Pr. Petrica Corduneanu:
In primul rand trebuie sa fie slujitor al lui Hristos, urmand si propovaduind indeaproape cuvantul si invatarura Domnului. Prin preot, Hristos vorbeste fiecarui om in parte si intregii omeniri, prin glasul evangheliei si prin sfintele taine.

Mara Circiu: Ati avut un model, o persoană consacrata, care v-a dat un exemplu de urmat cu viata lui, cineva care v-a îndrumat si ajutat in descoperirea vocatiei de preot?

Pr. Petrica Corduneanu:
Da, bunicul din partea tatalui-din pacate, astazi nu mai este printre noi-dar ale carui sfaturi incerc sa le urmez si astazi, atat cele familiare, cat si cele duhovnicesti. A fost un om bland, harnic si cu frica de Dumnezeu, a avut 12 copii, a fost si cantaret bisericesc pe langa sculptor si muncitor in gospodarie. Toate activitatile lui aveau legatura cu biserica.

Mara Circiu: Ce ne puteti spune despre parohia dvs.?

Pr. Petrica Corduneanu:
Parohia pe care o pastoresc, este o parohie mica, dar inimiosa, de aproape 50 familii. Prin darnicia si evlavia lor, si bineinteles cu ajutorul Domnului, am reusit sa ridicam un frumos asezamant bisericesc, in numai cativa ani,  iar acum pot spune ca ma simt implinit din acest punct de vedere, stiind ca am reusit sa ducem la bun sfarsit lucrarile.

Mara Circiu: Pe langa grija de sufletele enoriasilor din biserica dvs. aveti si o familie foarte frumoasa, doi baieti si o fata.  Ati observat la baietii dvs. o chemare sau o inclinatie fata de haina preoteasca?

Pr. Petrica Corduneanu:
Sunt inca mici, cel mare, Iustin avand doar sase ani, dar cu siguranta drumul o sa si-l aleaga ei. Nu cred ca as avea bucurie mai mare decat ca intr-o zi sa pot sluji in Sfantul Altar alaturi de macar unul din ei.  Noi ca parinti incercam sa ii calauzim pe drumul cel bun, si sa le oferim o educatie crestin-ortodoxa. Si nu in ultimul rand sa ne rugam pentru ei, dupa cum stim, mult poate rugaciunea parintilor pentru copiii lor.

Mara Circiu: Asemeni lui Iisus,  sunteti si un foarte talentat lucrator in lemn, am rams impresionata de frumosul mobilier bisericesc sculptat de dvs. Ce ne puteti spune despre acest aspect al vietii dvs.?

Pr. Petrica Corduneanu:
De cand ma stiu am fost printre oamenii care sculpteaza, aceasta fiind o meserie atat pentru familia mea, cat si pentru parintii mei, bunicii mei. Am invatat sa sculptez de la tatal meu, care a invatat de la bunicul. Si desi nici unul nu avem scoala in aceasta meserie, este principala sursa de venit. Putem spune ca sculptam artizanal, manual, neavand masina de sculptat. Iar toate modelele se fac cu mana. Lucrez impreuna cu parintii, avand un atelier, asociatie familiara in satul natal Cornu Luncii.
Intreaga familie participa la finalizarea unui mobilier bisericesc. Fratii mei, sotia, mama, mama soacra, ocupandu-se cu scrisul, slefuitul, lacuitul, etc, iar noi, barbatii cu sulptatul si prelucratul lemnului.

Mara Circiu: Recent ati vizitat cateva biserici ortodoxe romanesti din America, cum v-au primit credinciosii romani din Diaspora?

Pr. Petrica Corduneanu:
Marturisesc ca mi se par buni crestini, si uniti, iubitori de aproapele si razbatatori, cum sunt romanii in general. Dar pentru preotul de aici cred ca are o munca mai grea fata de un preot din tara. Aici fiind romanii din diferite colturi ale tarii, fiecare invatat cu obiceiurile si cu traditiile natale, ii este mai greu preotului sa ii carmuiasca, pastoreasca. Dar sunt sigur ca Dumnezeu ii intelepteste sa pastoreaca bine intreaga comunitate.
Peste tot am fost primit cu caldura si cu dragoste si vreau pe aceasta cale sa-i multumesc familiei mele din Atlanta, fam. Dan & Rodica Grigoras care a facut vizita mea posibila si am putut avea aceasta experienta unica. Deasemenea le multumesc pentru caldura aratata Parintelui George Acsente si Parintelui Nicolae Clempus alaturi de care avut onoarea sa slujesc impreuna.

Mara Circiu: Secolul nostru abunda de tentatii si multi oameni se indeparteaza de biserica, ce trebuie sa facem si cum putem deveni adevarati crestini?

Pr. Petrica Corduneanu:
Intr-adevar asa este, dar putem deveni buni crestini in primul rand in casa noastra, dand un exemplu bun de urmat copiilor prin viata noastra crestin-ortodoxa pe care o aveau bunicii nostri, oameni simpli dar plini de credinta.

Mara Circiu: Multumim pentru acest crampei din viata dvs., Parinte Petrica Corduneanu, in incheiere, va rog sa le adresati cateva ganduri cititorilor nostri.

Pr. Petrica Corduneanu:
”Ce-i foloseste omului să câstige lumea întreagă, dacă-si pierde sufletul? Sau ce ar putea să dea omul, în schimb, pentru sufletul său?” (Marcu 8, 36-37)
Aceste versete din biblie ar trebui sa fie tot timpul in gandurile noastre ca sa nu uitam ca suntem muritori si nu luam nimic material de pe acest pamant. Domnul, Maica Domnului si toti sfintii la care va rugati sa va intareasca in credinta si sa luptati pentru credinta noastra stramoseasca. Doamne-ajuta!