"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

A fost odata un castel nespus de frumos, cu o gradina in care te puteai plimba pe alei de nisip in diferite culori, unde puteai citi nestingherit sub umbra pinilor uriasi sau admira statuile impozante ratacite prin parc. Tablouri valoroase, oglinzi venetiene si nenumarate obiecte de arta infrumusetau castelul si viata la tara era frumoasa pentru cei ce aveau privilegiul de a numi acest castel, ACASA.

In calea timpului nu se poate pune nimeni, nici macar un castel, si asemeni povestilor cu zane bune si ursitoare nemiloase, dintr-o minune, castelul s-a transformat intr-o paragina. Inca isi pastreaza farmecul si cateodata, primeste vizitatori, turisti curiosi sa retraiasca o pagina de istorie, localnici nostalgici cautand amintiri de alta data sau cate o mireasa frumoasa dornica sa imortalizeze frumusetea acestei zile intr-un decor aparte.


Situat la 50 de km de Timisoara in jud. Timis, Castelul Banloc traieste inca, uitat de vremuri si de timp, si chiar de actualii proprietari, Mitropolia Banatului. Povestea castelului de la Banloc are toate elementele menite sa ne duca cu gandul la un roman romantic: un conte bogat, viata bucolica, arta, frumusete, gradini somptuase, jaf, distrugere, nepasare. Constructia actualului castel de la Banloc dateaza din anul 1793, si primul proprietar al acestui castel si al domeniului inconjurator a fost contele Lázár Karátsonyi. Atat cladirea cat si parcul au fost decorate pe intreg parcursul secolului XIX si in primii ani ai sec. XX. Dupa Primul Razboi Mondial ocupatia sarba aduce primele devastari, anticipand, din nefericire, jaful si risipa ce va urma in anii 1948-1989. Impovarat de datorii, ultimul conte Imre Karátsonyi-Keglevich vinde, in anul 1935, ceea ce a ramas din domeniu, inclusiv castelul si parcul, Printesei Elisabeta, fiica cea mare a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, folosite de printesa drept resedinta regala pana cand a fost nevoita să plece în exil. Printesa Elisabeta de România,a cumparat domeniul de la Banloc pentru ca era nemultumita de relatia fratelui ei, regele Carol al II-lea cu Elena Lupescu si isi dorea sa stea departe de drama regala, Perioada in care Printesa Elisabeta a locuit in incinta Castelului de la Banloc, coincide cu perioada de glorie a castelului. Printesa isi dedica cu pasiune timpul si fondurile personale pentru renovarea castelului si gradinilor inconjuratoare. Elemente din decoratiunile castelului de la Banlocau au devenit pentru printesa sursa de inspiratie pentru decorarea Palatului Elisabeta din Bucuresti. Grifonul inaripat, intalnit atat pe blazonul familiei Karatsonyi cat si la piesele de mobilier in stil Empire din castel, poate fi vazut si in decoratiunile palatului din Bucuresti in diferite ipostaze.

Frumusetea gotica a castelului era accentuata si de parcul din aripa dreapta a satului; la intersectia aleilor vegheau statui  si inscriptii care inca se mai vad partial chiar dupa atatea decenii. Printre liniile de brazi, inca sta legat in cercuri si cu "ranile" cimentate, unul dintre cei o suta de acati, adusi tocmai din America. Cateva scrieri din perioada respectiva mentionează faptul ca incaperile erau pline de obiecte valoroase: antichitati, tablouri apartinand stilului rococo, sculpturi din marmura si chiar si o mumie din Egipt.


Sejurul la Banloc va fi benefic pentru Printesa Elisabeta, este perioada in care va picta cateva frumoase uleiuri pe panză, ce vor fi reproduse in volumul memorialistic al mamei sale, The Country That I Love -Tara pe care o iubesc - tiparit in mai multe editii, dar din pacate niciodata tradus in româneste. In primavara anului 1947, principesa primea o telegramă prin care era anuntată de moartea fostului sot, Regele George al II-lea al Greciei. Drama printesei nu se opreste aici, in ianuarie 1948, impreuna cu nepotul sau, Regele Mihai paraseste pentru totdeauna Romania si in anul 1956, va muri, departe de casa, la Cannes.

 


Multi dintre localnicii mai in varsta din Banloc isi aduc aminte cu drag de Printesa Elisabeta si de frumusetea de odinioara a castelului. Incerc sa imi imaginez acest castel cum arata el odata si ma gandesc cu tristete ca indiferenta ucide…oameni, locuri si cateodata, castele.

Va invit, in drumurile voastre de vacanta, sa faceti un mic popas la Banloc, castelul chiar daca este departe de a avea stralucirea de odinioara, este o pagina vie de istorie, un memento al vremurilor frumoase de odinioara si va asteapta cu portile deschise! Avem datoria morala sa nu uitam trecutul si sa ne intoarcem la vremurile de alta data macar cu gandul daca nu si cu fapta. Pentru cei ce doresc sa faca o calatorie virtuala la castelul Banloc, va invit sa accesati link-ul: http://www.youtube.com/watch?v=3JE8Q5Lz158&feature=em-upload_owner