"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

 

Ca în fiecare an, toamna e aşteptată cu bucurie de către românii din Atlanta şi împrejurimi, şi nu doar pentru soarele blând şi frunzele multicolore; toamna înseamnă un motiv de bucurie pentru întrega comunitate românească care aşteaptă cu nerăbdare cele două mari evenimente ale comunităţii ortodoxe din Georgia: Sărbătoarea Hramului Bisericii Sfânta Maria din Dacula şi Festivalul de Tradiţii Româneşti al Bisericii Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, din Lilburn.

 

Suita frumoaselor evenimente a debutat duminică, 2 octombrie cu Sfânta Liturghie săvârşită pentru prima dată în lăcaşul bisericii Sfânta Maria, recent refăcută în urma incendiului ce a avut loc pe data de 5 mai, 2011. Părintele Nicolae Clempuş a ţinut o frumoasă predică şi ne-a reamintit tuturor că doar prin dragoste faţă de Dumnezeu şi cele sfinte reuşeşti să parcurgi drumul plin de încercări al vieţii. Imediat după slujbă, a urmat un Parastas de Obşte pentru toţi ctitorii bisericii; cei ce au pus o temelie la ridicarea acestui frumos lăcaş au fost amintiţi şi gândurile piose şi recunoştinţa celor prezenţi s-a îndreptat înspre dânşii. Duminica a continuat prin tradiţionalul picnic din care nu au lipsit delicioasele mâncăruri românesti pregătite cu dragoste şi îndemânare de gospodinele din parohia noastră. Mititei, sarmale, frigărui, langoşi, amandine şi plăcinte, stropite din plin cu vin şi voie-bună au deschis apetitul şi pofta de voie bună pentru toţi cei prezenţi. Picnicul a fost încununat de un frumos spectacol artistic în care au evoluat pe rând, cu mult talent şi dăruire: solista de muzică populară Daniela Ilitescu acompaniată de Tucu Stoica şi trupa lui de instrumentişti, trupa de dans a Organizaţiei noastre de tineret, formaţia de dans “Moștenitorii” a Bisericii Ortodoxe Române Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, şi cei mai tineri dansatori ai comunitătii românesti, formaţia “‘Ghiocelul” îndrumaţi cu mult entuziasm de Marian State. Printre deliciile culinare ale acestei zile memorabile nu pot să nu amintesc langoşii gustoşi pregătiți cu drag de Betty Jac şi amandinele delicioase pregătite de Gabi Marica, felicitări gospodinelor amintite şi tuturor doamnelor din Organizația Doamnelor condusă de Simona Susan!

           

Tradiţionalul Festival de Tradiţii Românești organizat de Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, din Lilburn, aflat la cea de-a XI-a ediţie a avut loc în zilele de 15-16 Octombrie, 2011 şi a constituit ca în fiecare an un fericit prilej de întâlnire între românii din zona metro Atlanta. Părintele Chesarie Bertea, preotul paroh al bisericii a ţinut să mulţumească tuturor celor prezenți pentru participare nu doar în zilele de sărbătoare ci şi în timpul anului la slujbele duminicale.

 

De-a lungul a celor două zile, cei prezenţi au avut bucuria de a fi spectatorii unui frumos şi variat program artistic, şi aș dori să-i menţionez pe cei care au contribuit la reuşita acestui program artistic de înaltă ţinută: Nicolae Filimon, solist muzică populară, Daniela Ilitescu, solistă de muzică populară, Ovidiu Scridon şi Mircea Boian, interpreţi de muzică folk, formaţia de instrumentişti condusă de Tucu Stoica; grupul folcloric “Moştenitorii” şi formația de dansatori “Tinere Mlădiţe” - Biserica Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, grupul de dansatori al Bisericii Sf. Maria din Dacula, şi bineînteles, cei mai tineri dansatori, membrii formaţiei “‘Ghiocelul’. Savuroasele mâncăruri tradiţionale românesti, prăjiturile alese şi voia bună au fost prezente din plin şi pe gustul tuturor celor prezenţi.

 

O toamnă frumoasă şi bogată, românească în cuget, faptă şi şimţire, o toamnă care ne-a adunat laolaltă, cu bucurie, pe toți cei a căror inimi, deşi departe de casă, încă mai bat românește, o toamnă care parafrazându-l pe marele nostru poet Arghezi, “niciodată nu fu mai frumoasă”.