"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Gemenele - The Twin Towers…ne-am obisnuit cu ele, cu majestatea lor simetrica, un simbol al bunastarii americane, al visului american ca totul este posibil pe taramul Fagaduintei.  A venit insa trista zi de 11 septembrie, 2001 si odata cu miile de vieti pirdute, ne-a rapit pe langa splendida simetrie a Gemenelor, sentimentul de siguranta si invincibilitate.

 

 

In preajma acestei triste aniversari, zece ani de la tragedia 911, as vrea sa ne concentram privirea in trecut, un trecut mult mai indepartat decat trista zi de 11 septembrie, 2011, propunandu-va sa poposim in calatoria noastra imginara la ziua de 7 august, 1974. Personajul principal al incursiunii noastre in timp este Philippe Petit, faimosul acrobat francez care a comis daca ar fi sa dam crezare ziarisitilor din acea perioada cea mai mare “crima artistica a secolului”. In acea zi de august, ochii intregului New York s-au atintit asupra unui adevarat spectacol sustinut de Philippe pe o franghie intre (pe atunci) recent construitele Gemene la o inaltime de 400 de metri de la pavaj.  Intregul spectacol acrobatic, un adevarat dans pe sarma a durat 45 de minute, timp in care Phillippe a traversat spatiul dintre turnuri de opt ori, a ingenunchiat, salutat, chiar s-a si intins pe sarma si a schimbat cateva cuvinte cu un pescarus ce se invartea desupra sa, singurul temerar dispus sa-i tina companie.  Petit a pregatit acest spectacol timp de sase ani, folosind falsul pretext de a intervieva  muncitorii de la Gemene, impreuna cu un grup de complici, s-a strecurat neobservat la ultimul etaj al turnului din sud, si prin intermediul unui arc cu sageti, sfoara a fost aruncata de pe o cladire pe celalalta. Fireste ca politia alertata a incercat sa opreasca acest spectacol acrobatic atat de riscant, dar timp de 45 de minute au fost nevoiti sa fie martorii resemnati ai acestei frumoase nebunii. Frenezia starnita de acest episod a contribuit la desculpabilizarea lui Phillippe in urma arestului sau, ulterior fiind rugat sa sustina un spectacol echilibristic pentru copiii din New York.

 

Philippe, fara sa stie atunci, a creat un moment in timp la care multi ne vom intoarce si il vom revizita in gand cu sentimentul ca totul este posibil. Frumusetea acestui moment nu poate fi sters nici macar de fumul si cenusa lasata in urma atacului asupra Gemenelor. Va invit sa pastram un moment de reculegere pentru toate victimele acestui odios atac, oameni inocenti care au platit cu viata pentru fanatismul ce inca exista in secolul nostru.

 

Intre doua cladiri - o punte si o speranta, un moment de o frumusete si indrazneala unica, intre doua secole – o idee ce se perpetueaza din timpuri stravechi si in pofida tragediei ce o starneste inca exista, intre doua lumi, SPERANTA! Dragii mei cititori, ne ramane speranta ca cei ce au murit la 911, nu au murit in zadar, si va invit sa pastram un moment de reculegere in amintirea lor.  Onorandu-le sacrificiul, avem datoria sa militam pentru pace si intelegere, pentru iubirea de semeni, si totodata sa pastram intacta increderea in umanitate.  Nu vreau ca acest act terorist sa distruga increderea in oameni si speranta ca putem fi mai buni si mai drepti, oricine am fi si oriunde ma trai.