"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Interviu cu Prof. Darina Lepadatu si Prof. Ana-Maria Croicu, Kennesaw State University


Romania, cu tot ce are ea mai bun, mai frumos, si mai divers reprezinta tematica principala a sirului de evenimente academice si culturale ce se desfasura pe parcursul anului universitar 2010-2011 in cadrul Universitatii de Stat din Kennesaw, Georgia sub numele “Year of Romania”. Evenimentele sunt menite sa capteze interesul tuturor celor care si-au pastrat identitatea romaneasca, de la conferinte si prelegeri academice, la evenimente culturale, expozitii de arta, sau spectacolele de muzica si dans ale artistilor romani. Meritul principal in organizarea acestor manifestari cultural/academice care promoveaza Romania apartine unui inimos grup de profesori romani care isi desfasoara activitatea la Kennesaw State University, si pe care ii felicit inca odata pentru eforturile depuse in promovarea Romaniei. Multumesc d-nelor profesoare Darina Lepadatu si Ana-Maria Croicu care au raspuns cu multa amabilitate invitatiei mele de a ne relata mai multe despre acest important eveniment.

 

 


Mara Circiu:
Cum s-a nascut proiectul "Year of Romania"?  Cine sunt cei implicati in acest proiect?


Darina Lepadatu:
Plasata in nord-vestul Atlantei, Kennesaw State University este a doua universitate ca marime in Georgia si este supranumita si universitatea internationala a Georgiei, datorita vitalitatii programelor ei internationale. In fiecare an, KSU alege cate o tara care este analizata dintr-o multitudine de perspective in asa fel incat studentii sa aiba o perspective globala bogata si sa nu repete stereotipuri culturale despre diferite popoare (ex. Romania este tara lui Dracula). Suntem deosebiti de incantati ca anul academic 2010-2011 este dedicat Anului Romaniei. Programul include conferinte saptamanale pe teme academice (cultura si civilizatie, istorie, literatura, societate, politica, economie), precum si expozitii de arta, spectacole de dans, demonstratii sportive si chiar degustare de mancare romaneasca. Acest proiect este rezultatul unei munci de echipa care include pe Dan Paracka, Director de Programe Internationale, precum si profesorii romani de la KSU: Darina Lepadatu (Sociologie), Ana-Maria Croicu (Matematica), Anda Gadidov (Matematica), Daniela Tapu (Chimie) si Eliza Guvir Markley (Managementul Conflictului International). Anul Romaniei este foarte important pentru KSU si datorita colaborarii de success dintre programul de Executive MBA de la KSU si ASEBUSS in Bucuresti.


Mara Circiu: Privind in retrospectiva, cum au fost primite de catre studenti si marele public evenimentele de acest gen ale altor tari? De ce sunt importante astfel de evenimente?


Darina Lepadatu:
Viziunea universitatii noastre este de a educa si pregati studentii nostri sa faca fata unei lumi in continua globalizare. Dorim ca ei sa dezvolte competente multiculturale pe care sa le poata folosi la locul de munca (daca lucreaza pentru companii multinationale), in societate si chiar si in viata personala. Succesul acestor evenimente culturale depinde foarte mult de creativitatea si energia organizatorilor. Cu riscul de a ne lauda singuri, nici unul dintre programele anterioare (Kenia, Coreea de Sud, Turcia), nu a avut succesul Anului Romaniei. Asta se datoreaza poate si mandriei noastre nationale. Noi, profesorii romani, am fost foarte activi in a promova o imagine foarte pozitiva a Romaniei, care sa atraga interesul studentilor si al colegilor nostri americani. De exemplu, deschiderea oficiala a Anului Romaniei, in data de 13 octombrie 2010, un eveniment extraordinar organizat de Prof. Ana-Maria Croicu, a avut o audienta de aproape 400 de persoane, care s-au delectat privind dansuri romanesti din toate zonele tarii, demonstratii de gimnastica si degustare de mancare traditionala romaneasca. In fiecare zi ma intalnesc cu studenti si profesori in campus care imi amintesc cat de bune sunt sarmalele romanesti!


Mara Circiu: Programul divers al "Year of Romania" include conferinte, prelegeri, spectacole artistice, precum si numeroase accente legate de minoritatile existente in Romania, care au fost criteriile de selectie in elaborarea programului?


Darina Lepadatu:
In primul rand, trebuie sa marturisesc ca alcatuirea programului a fost destul de dificila pentru ca niciodata nu se va putea ajunge la un consens in ceea ce priveste ce este reprezentativ pentru o cultura. De exemplu, ce consideram reprezentativ pentru muzica americana? Muzica country, jazz sau pop? Si noi ca organizatori am avut aceleasi dileme din moment ce cultura romaneasca nu este reprezentata numai de Constantin Brancusi, Gheorghe Zamfir si Mihai Eminescu. Am adoptat un procedeu foarte democratic prin care am incercat ca aproape fiecare disciplina academica sa fie reprezentata si apoi ne-am consultat cu fiecare facultate in parte sa vedem cum aceste conferinte sau prezentari se pot potrivi in curriculum pentru a fi folositoare studentilor.


Mara Circiu: Primul eveniment artistic a debutat prin spectacolul oferit de formatia Mahala Rai Banda (MRB). Am avut placerea de a fi prezenta si am putut observa in direct entuziasmul celor prezenti...Care au for impresiile redate voua de catre studentii KSU?


Darina Lepadatu:
Intr-adevar, KSU a fost prima gazda a formatiei Mahala Rai Banda in primul lor tur in SUA. Muzica tiganeasca are o reputatie destul de proasta in Romania, dar MRB este o formatie de elita de muzica pop balcanica laureata cu nenumarate primii internationale. Spre surprinderea mea, specialistii americani de muzica de la KSU erau foarte bune cunoscatori ai acestei formatii de muzica putin cunoscuta in Romania, dar foarte bine apreciata peste hotare. Spectacolul a avut un succes urias; muzica electrizanta a ridicat practic spectatorii in picioare care au dansat cu foc si pasiune. Conform directiunii teatrului in care a avut loc concertul, acest lucru nu s-a mai intamplat vreodata in istoria institutiei noastre. Studentii pareau absolut fascinati de muzica. Toti colegii si studentii au fost foarte placut surprinsi de calitatea muzicii si de intreaga experienta oferita de MRB. Cei mai entuziasti s-au inscris deja in excursia de studii pe care o organizez impreuna cu colega mea Anda Gadidov vara viitoare in Romania. Altii mi-au scris emailuri entuziaste de genul: “I love everything Romanian!!!” Trebuie sa le multumim inca o data formatiei Mahala Rai Banda pentru ca au lasat o impresie de neuitat despre Romania.


Mara Circiu: In ce mod ati dori sa se defineasca perceptia despre Romania in urma programului "Year of Romania"?


Darina Lepadatu:
Asta este o intrebare foarte grea. Viziunea noastra a fost sa cream o imagine mult mai complexa a Romaniei decat “tara lui Dracula, a copiilor strazii si cainilor vagabonzi”. In acelasi timp, experienta americana ne-a invatat ca trebuie sa prezentam si o imagine foarte realista a Romaniei, nu una cosmetizata gen “eterna si fascinanta Romaniei”. Progresul american se bazeaza si pe analiza lucida a lucrurilor care merg si care nu merg intr-o societate. De aceea, programul Anul Romaniei acopera si succesele noastre in domeniul gimnasticii, dar si problemele prin care trec anumite minoritati in tara noastra, si crimele comunismului sau ale Holocaustului romanesc, dar si perioada de crestere economica din ultimii 20 de ani, creativitatea intelectualilor romani care au ajuns mari inventatori sau laureati ai premiului Nobel, dar si complexitatea evolutiei sistemului politic romanesc. Nu in ultimul rand, consideratiile de natura financiara au fost la fel de importante in planificarea prelegerilor din Anul Romaniei. In masura in care ne-am putut baza numai pe fondurile oferite de KSU, a trebuit sa ne limitam doar la invitati din SUA si Canada. Programul reflecta contributiile unora dintre cei mai activi si cunoscuti intelectuali romani care predau la universitati nord-americane, dar si a catorva academicieni romani din tara care au proiecte de colaborare cu KSU.


Mara Circiu: Un cuvant de incheiere si o invitatie adresata cititorilor...


Darina Lepadatu:
Fostul ambasador SUA la Bucuresti, James Rosapepe, in prezent senator de Maryland, a folosit urmatoarele cuvinte la deschiderea oficiala a Anului Romaniei: “Acesta este nu numai Anul Romaniei, ci si Anul lui Kennesaw State University”. Dl Rosapepe dorea in acest fel se aplaude o universitate care acorda atata importanta intelegerii multiculturale si educarii studentilor intru aprecierea culturilor mai putin cunoscute de catre americani. Eu si colegele mele suntem absolute incantate ca lucram pentru o asemenea universitate progresista si pentru ca reusim sa ne simtim aici ca si acasa, nu numai cand avem Anul Romaniei.


In incheiere, in numele colegilor si studentilor nostri, si al intregii universitati, vrem sa multumim sincer in primul rand Institutului de Initiative Globale al KSU pentru sponsorizarea Anului Romaniei, Ambasadei Romaniei din Washington DC, d-lui Darius Gazinschi, Consul Onorific al Romaniei in Atlanta, Institutului Cultural Roman din New York si comunitatii romanesti din zona Atlantei care ne-au acordat tot sprijinul sa organizam acest eveniment la inaltime.


Ana-Maria Croicu:
Am fost profund impresionata de spiritul mobilizator al romanilor ce locuiesc in zona Metro Atlanta, care ne-au sprijinit in actiunea noastra si multe dintre elementele de logistica ale acestui eveniment au fost rezolvate datorita faptului ca romanii au reusit sa dea "mana cu mana" si sa arate "ca in astea vine mai curge un sange de Traian". Multumirile noastre se indreapta acum spre toti cei ce au fost prezenti si si-au adus aportul intr-o forma sau alta la reusita acestui eveniment, as dori sa mentionez membrii ansamblelor de dansuri populare “Transilvania”, “Mostenitorii”, ‘Calusarii”, “Traditii Romanesti”, Preotului Paroh Chesarie Bertea de la Biserica Ortodoxa Constantin si Elena din Lilburn, Georgia, d-lui Valentin Serban pentru traditionale si gustoasele mancaruri romanesti, solistei de muzica populara Mariana Balan, d-nei Daniela Silivas-Harper, campioana olimpica la gimnastica, tinerei gimnaste Denisa Gligor-Silion, d-nei Geta Stanescu pentru decorurile minunate, romancelor saritoare care au donat tavi intregi de prajituri romanesti “de casa”, impreuna am demonstrat ca natia romana nu se dezminte si “romanul la nevoie se cunoaste”!


Mara Circiu: Draga Darina & Ana-Maria, va multumim pentru acest frumos eveniment si ne mandrim cu voi. Impreuna am adus o particica din Romania in atentia celor unde traim, si am reusit din nou sa punem Romania nu doar pe harta ci si in inima si suflet!