"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Interviu cu dl. Aurel Ionita, violonistul si liderul formatiei MAHALA RAI BANDA

Recent, Kennesaw State University, a fost gazda unui foarte frumos si energizant eveniment cultural-artistic, concertul formatiei Mahala Rai Banda. Acest concert a deschis oficial sirul de evenimente culturale si academice dedicate in exclusivitate Romaniei la KSU: “Anul Romaniei 2010-2011”. Dincolo de ritmul si energia electrizanta de pe scena transmisa celor din sala, formatia Mahala Rai, a fost pentru noi, romanii prezenti la acest spectacol o punte de legatura cu trecutul nostru din Romania...cine nu-si aminteste cu drag de sunetul viorii la o nunta, intr-un sat ascuns de lume, de un scripcar oaches care canta parca din suflet? Prin amabilitatea d-lui Aurel Ionita, violonistul si liderul formatiei MAHALA RAI BANDA, avem posibilitatea sa aflam mai multe despre aceasta formatie foarte cunoscuta in special in Romania si Europa.

 

Mara Circiu: Cum s-a format Mahala Rai si cine sunt membrii acestei formatii?

Aurel Ionita: Formatia MAHALA RAI BANDA a luat fiinta in anul 2001 dupa o experienta nereusita cu primul meu grup Rrom Bengale si mai multe colaborari personale cu diverse trupe recunoscute pe plan international cum ar fi Taraf de Haidouks, Fanfara Ciocarlia, Kočani orkestar. Am hotarat sa-mi fac propriul band care cuprinde muzicanti din cele mai cunoscute sate romanesti pe plan muzical international respectiv Clejani, jud. Giurgiu si Zece Prajini, jud. Iasi. In anul 2004, am realizat primul album, “Mahala Rai Banda”, prin colaborarea oferita de Casa de productie belgiana Crammed Disc, album prezentat la Festivalul Womex. In 2009, am realizat cel de-al doilea album, Ghetto Blasters in colaborare cu Casa de Productie din Germania, Asphalt Tango, acestia fiind in prezent si managerii nostri. Formatia cuprinde 11 persoane, Aurel Bosnea – bariton, Cristinel Cantea – trompeta, Georgel Cantea -tuba bass, Marian Dinu – percutie, Florinel Ionita – acordeon, Aurel Ionita - viora/vocal, Cristinel Mihai – saxofon, Nicusor Manole – vocal, Viorel Oprica -trompeta , Andrei Trifan - bariton. si Marian Zahanagiu –trombon.


Mara Circiu:
Cum ati defini genul vostru de muzica?

Aurel Ionita: Dupa parearea noastra si a specilistilor in domeniul, genul muzical pe care-l abordeaza trupa este Gypsy Pop Balkanic cu influente de jazz, funky, rock si bineinteles folclor lautaresc din Romania.


Mara Circiu:
Cine va compune piesele?

Aurel Ionita: Fiecare dintre noi are un aport la crearea unei piese muzicale insa mjoritatea ideilor vin de la mine si de la directorul nostru artistic, Henry Ernst care cunoaste foarte bine pulsul pietei muzicale din occident.


Mara Circiu:
Ati studiat instrumentele muzicale in institutii specializate in acest domeniu sau le-ati invatat pe cont propriu?

Aurel Ionita: Lautaria este o meserie care se transmite din tata in fiu, este ceva ereditar iar noi facem asta de sute de ani; este modul in care noi ne castigam existenta pentru noi si familiile noastre.


Mara Circiu:
Sunteti inruditi atat fizic cat si artistic cu “Taraful Haiducilor” din Clejani, ce sfaturi v-au dat si cum v-au ajutat ei la inceput de cariera?

Aurel Ionita: Cum am specificat la inceputul interviului, trupa este compusa din muzicanti din cele doua sate Clejani -Taraf de Haidouks si Zece Prajini - Fanfara Ciocarlia; ei au fost deschizatori de drumuri pentru noi si pentru alte formatii din est; pentru noi au fost si sunt inca modele pe care speram sa le depasim ca faima internationala.


Mara Circiu:
Viata tiganilor a devenit un subiect la moda in televiziunea din Romania, “Inima de tigan”, “Regina”, sunt telenovele cu audiente foarte largi, cum va explicati fascinatia existenta fata subiect?

Aurel Ionita: Pentru mine ca si tigan mi se pare a fi un lucru normal, orice tara din lume are o minoritate pe care o scoate in evidenta cu bune si rele. Oamenii vor sa afle si sa intelega o cultura despre care nu s-a vorbit foarte mult; in Romania, dupa cum stiti, nu s-a vorbit depsre existenta unei minoritati tiganesti decat dupa ‘89. Muzica, obiceiurile si cultura tiganeasca este foarte apreciata in occident, de ce nu ar fi si in Romania?? Aceasta este realitatea; nu putem fugi de ea la nesfarsit… existam si traim in Romania impreuna de foarte mult timp. Pot spune ca Mahala Rai Banda este un brand foarte bine perceput si apreciat in Romania. Muzica noastra a inceput sa fie cantata prin cluburi, discoteci si suntem mai tot timpul invitati la diverse emisiuni de divertisment chiar am facut muzica pentru prima telenovela despre tigani, Clanul Spranceana in 2007 iar recent am lansat un album cu muzica de petrecere cu renumita artista Monica Anghel.


Mara Circiu:
Spectacolul vostru de la Kennnesaw State University a fost primit cu foarte mult entuziasm de catre studentii americani, desi intrau in contact poate pentru prima data cu un gen muzical mai putin cunoscut. Ce ne puteti spune despre acest concert?

Aurel Ionita: Pentru noi a fost un spectacol normal nu conteaza tara, orasul sau sala unde cantam tot timpul incercam sa ne facem meseria cat se poate de bine si sa fim apreciati la adevarata noastra valoare


Mara Circiu:
Ati concertat pana in prezent pe foarte multe scene din intreaga lume. Care au fost impresiile voastre legate de publicul american?

Aurel Ionita: Si pentru noi America este o experienta noua . Daca am reusit sa ne facem cunoscuti in Europa, de ce sa nu incercam si altceva mai nou?! Cred ca energia pe care o dam pe scena, piesele noastre foarte ritmate si chiar umorul pe care il abordam electrizeaza publicul, il face sa nu stea pe scaun, chiar daca cei prezenti nu inteleg din textele pe care noi le cantam. Pentru noi a fost o mare placere si speram sa mai avem ocazia sa ne facem cat mai multi fani in intreaga lume.


Mara Circiu:
Concertati in lumea intrega, cantati la diverse evenimente sociale, aveti deja cateva CD-uri lansate, ati aparut si in filmul “Borat”, care este imaginea sub care doriti sa fiti cunoscuti?

Aurel Ionita: Ca o trupa lipsita de inhibitii, libera sa spuna si sa cante ce vrea, unde vrea si cand vrea indiferent unde s-ar afla!


Mara Circiu:
Un cuvant de incheiere si o invitatie adresata cititorilor... Aurel Ionita: Daca ma adresez numai romanilor, le doresc sa incerce prin felul lor de a fi sa creeze o imagine cat mai buna Romaniei, curaj si multa bafta! Americanilor le doresc sa asculte cat mai mult Mahala Rai Banda si noroc bun!