"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Rasete! Acrobatii! Emotii puternice! Maiestrie! Arta! Circul ne fascineaza, incanta, inspira, amuza, ne creaza momente de suspans, ne trece pret de cateva ore dincolo de bariera realului si ne transporta intr-o lume ireala in care totul e posibil. Circul este o lume minunată, o lume care, de-a lungul vremii, a fascinat şi inspirat artişti celebrii precum Picasso, Chagall sau Calder. Artistii romani, de asemenea, au fost impresionati de maiestria acrobatilor, numerele de gimnastica, prezentarea de animale dresate, momentele comice si de iluzionism. Poetul roman Ion Minulescu descrie in poezia “Ultima ora” lumea performantelor coregrafice a circului:

 

“Era un tanar acrobat frumos,

Cu corpul tatuat de sus si pana jos,

De care publicul se minuna,

Cand il vedea-ndoit ca un inel,

Sau cand pe bara fixa se-nvartea

Ca o morisca de cafea

Cu balerina langa el!...”

 

De mici, parintii ne-au dus sa vizionam spectacole de circ, la care am ras cu gura pana la urechi de clovnul cu nasul rosu si echipa lui de acrobati. Ne-am pierdut privirile in cupola circului urmarind exercitiile la trapez si am aplaudat frenetic orice exercitiu care implica risc. De cate ori nu am vizionat un spectacol de circ cu sufletul la gura, mirati de maiestria si dibacitatea acrobatului, sperand ca exercitiul sa aiba happy–end?

Dar ne-am gandit vreodata cata munca, pasiune si daruire se afla in spatele exercitiului prezentat de fiecare membru din familia circului? Ne-am gandit la povestea lor, a circarilor care ne zmulg zambete si aplauze?

Marian Taga s-a nascut in orasul Pucioasa, Dambovita, iar dupa terminarea liceului in 1998, s-a mutat in Bucuresti, unde a avut ocazia de a-l cunoste pe maestrul Gabriel Mosoianu, o legenda vie in lumea circului. A inceput antrenamentele la Circul Globus Bucuresti (www.circulglobus.ro) in ianuarie 2000. Maestrul l-a antrenat pentru aceiasi performanta cu care intrase in Cartea Recordurilor in 1984, o coloana aeriana de sapte oameni, un acrobat la baza si, peste el, inca sase, catarati unul pe umerii celuilalt, fara centura de siguranta, un numar la inaltime extrem de dificil. Nimeni in lume n-a mai reusit aceasta performanta pana in prezent. Strainii i-au elogiat cu premii, Ronald Reagan i-a felicitat personal, iar in America a inceput sa se vorbeasca de "Romania, Nadia, Mosoianu".

Cine era baza in coloana de sapte, aproape ca trecea prin durerile nasterii, trebuia sa duca in spate sute de kiograme. Maestrul Mosoianu l-a antrenat pe Marian sa fie, ca si el, baza in coloana.

La inceputul anului 2001, trupa de circ Globus a inceput sa apara in arena circului cu reprezentatii pentru publicul bucurestean cat si in emisiuni televizate transmise in Romania.

Dupa un schimb cultural cu circul din Ukraina, trupa de acrobati Mosoianu din care Marian Taga facea parte, se pregatea sa onoreze un contract de doi ani in USA pentru Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus. Cu aproape o suta de ani de experienta, Ringling Bros şi Barnum & Bailey Circus i-a oferit acrobatului roman sansa de a se face cunoscut si a performa in spectacole sustinute in Canada, Mexic si SUA. La sfarsitul contractului, Marian a fost contactat de  Garden Brother Circus Toronto pentru un contract de trei sezoane.

La terminarea contractului in august 2006, Cirque Du Soleil (www.cirquedusoleil.com) i-a oferit acrobatului roman un contract de pregatire in Montreal, si sansa de a partipa in spectacolul Kooza. Spectacolul Kooza prezinta povestea inocentului, a singuraticului melancolic in cautarea locului in lume. Kooza este o reintoarcere la originea Cirque Du Soleil, combina doua traditii ale circului – performanta acrobatica si arta comica a clovnilor. Spectacolul subliniaza cerinţele fizice ale performanţelor umane în toate splendoarea şi fragilitatea lor, prezentate într-un melanj colorat care pune accentul pe umor bufaldin. Acest spectacol a avut un real succes in multe din orasele Americii, incepand cu Washington DC, Atlanta,  Baltimore, New York, Minneapolis, Denver si turneul va continua in Santa Monica, Irvine, San Diego.

Cirque Du Soleil (tradus din franceza “circul soarelui”) este o companie de divertisment canadiana descrisa ca fiind un amestec de "arta dramatica de circ si divertisment de stradă." Cu sediul in Montreal, Quebec, Canada şi situat in zona Inner City-Saint-Michel, aceasta a fost înfiinţată în Baie-Saint-Paul în 1984 de doi foşti artisti de strada, Guy Laliberté şi Daniel Gauthier. Compania este câştigătoarea premiului “Drama Desk Award for Unique Theatrical Experience ”in 1991. Daca trece prin orasul tau, nu rata spectacolul, cu siguranta te va relaxa, binedispune, iti va smulge zambete, vei simti cum adrenalina iti curge prin vene.

“Nu mi-am dorit dintotdeauna sa devin acrobat-spune Marian-a fost o pura intamplare sa intalnesc un fost artist de circ pe care l-am cunoscut in Bucuresti si in urma mai multor discutii despre fabuloasa viata de acrobat, am simtit tentatia de a incerca sa patrund si eu in aceasta lume. Pot sa spun ca intalnirea cu maestrul Mosoianu mi-a pecetluit decizia, iar restul e…istorie”.

Pentru Marian, o zi la circ incepe cu nouazeci de minute de antrenament. Impreuna cu colegii din Belarus, Rusia, Kazakhstan si Anglia, pun in practica exercitii noi dar se si antreneaza pentru a mentine calitatea actului de scena si a spectacolului in general. Antrenamentul continua cu exercitii fizice pentru mentinerea incalzirii musculaturii, pana la momentul aplicarii machiajului. Cel mai greu exercitiu executat de Marian este coloana de cinci persoane (five man high) pe care a pus-o in scena cu Trupa Mosoianu de-a lungul celor cinci ani in care a facut parte din trupa. Fiecare acrobat isi aplica propriul machiaj. Dupa un an de experienta cu Cirque Du Soleil, Marian a ajuns la performanta de a-si aplica machiajul in 30 de minute.

“A face parte dintr-o trupa de acrobati - spune Marian - inseamna multa, multa munca, responsabilitate si incredere in parteneri. Fiecare spectacol e o competitie care trebuie castigata, fara sa uiti ca o ora mai tarziu sau a doua zi te asteapta o alta competitie pe care nu ai voie sa o ratezi. Un numar acrobatic ia nastere din imaginatie, si imbina arta traditionala a circului cu munca si talentul acrobatului, totul fiind regizat si executat cu precizie de nenumarate ori. Momentele frumoase sunt in fiecare zi, dar pe langa momente satisfacatoare cum sunt cele cand persoane celebre precum Jon Bon Jovi sau jucatori de fotbal din NFL ne strang mana si ne felicita pentru calitatea spectacolului, mai sunt si acele momente in care simt ca ochii toturor spectatorilor sunt asupra mea iar zambetele ce infloresc pe fata lor, in special a copiilor, sunt sincere si din suflet. Imi doresc sa fiu un demn urmas al Maestrului Mosoianu si sa duc mai departe arta circului.”

Daca vreodata veti avea ocazia sa vizionati un spectacol al companiei Cirque du Soleil, Marian Taga va invita calduros si va asteapta cu drag sub luminile rampei.

 

de Dorina Fera si Mara Circiu, Atlanta, Georgia