"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

“Artistul aparţine operei sale, şi nu opera artistului.”~ Novalis

“Pe-un picior de plai, pe-o gura de rai” traieste, munceste si creaza frumosul in fiecare zi pictorul Mihai Olteanu. Flori, femei frumoase, peisaje nostalgice, lumina, culoare si mult galben, si-au dat cu toate intalnire pe panzele acestui prolific pictor roman foarte cunoscut in mediul online si nu numai. In speranta ca mesajul artistic al dansului va ajunge in sufletul cat mai multor iubitori de frumos, va impartasesc si voua, cititorilor mei, crampeie din viata si opera acestui mare artist contemporan.

Mara Circiu: Care este povestea pictorului Mihai Olteanu? Cand si cum ati descoperit pasiunea pentru pictura?
Mihai Olteanu: Pasionat de desen si pictura am fost inca de foarte mic, din clasele primare. In jurul varstei de 12 ani, deja eram convins ca asta vreau sa fac, ca asta este drumul meu.

Mara Circiu: Povesti-ne despre evolutia dvs. ca artist, si totodata despre expozitiile pe care le-ati avut pana in prezent...
Mihai Olteanu: Primul pas a insemnat studiul intens si formarea ca artist sub indrumarea unor profesori deosebiti, carora le port si acum deosebit respect si stima, Gheorghe Velea si Petru Pinca, in cadrul Liceului de Arta din Bacau. Inca de atunci am intrat in contact cu publicul  expunand la competiile profesionale interlicee.  Primele participari la expozitii au fost la anualele organizate in Roman si la mai multe expozitii colective in Bucuresti, Piatra Neamt, Bacau, Vaslui. Am fost incris in Asociatia “Aurel Baesu” alaturi de mai multi artisti plastici din intregul judet Neamt si in Cenaclul “Pro-Arte”, un grup al artistilor plastici romascani, cu care am organizat numeroase expozitii, in Roman, Bacau si Piatra Neamt.
Prima expozitie personala a fost in anul 1985, la Muzeul de Arta Roman, urmata de cele din 1987 si 1989. Tot in 1989 la Galeriile “Alfa” din Piatra Neamt. Am revenit pe simeze cu o personala in anul 2005 la Seminarul Franciscan din Roman.
Ultima expozitie personala din palmaresul de pana acum a fost organizata in 2015, la Galeriile Regale din Sinaia, unde am prezentat peste 130 de lucrari in ulei.

Mara Circiu: Flori, femei frumoase si delicate, peisaje nostalgice, lumina, culoare si mult galben...cum alegeti subiectele tablourilor dvs?
Mihai Olteanu: Imi place si pot sa abordez, in functie de stare, cam toate subiectele si temele majore in aproape toate tehnicile. Alegerea subiectelor nu reprezinta o greutate, fiecare dintre ele reprezinta o provocare si un mod de a ma exprima, subiectul in sine fiind doar un pretext.

Mara Circiu: Va este greu sa va desparti de lucrarile dvs.?
Mihai Olteanu: Nu greu, foarte greu, simt ca de fiecare data pleaca o parte din mine, dar, in acelasi tip este si o bucurie stiind ca vei bucura oamenii care se intersecteaza cu trairile tale.

Mara Circiu: ARTA inseamna ceva diferit pentru fiecare persoana, ce insemna ARTA pentru dvs?
Mihai Olteanu: Pentru mine este forma suprema de exprimare, bucuria de a trai si de a transmite acest sentiment si celorlati.

Mara Circiu: Numarul mare al tablourilor dvs. imi spune ca nu traiti din arta ci pentru arta! Se poate trai in Romania doar din pictura?
Mihai Olteanu: Arta nu inseamna neaparat cantitate, dar, lucrand foarte mult este normal sa scoti la iveala un numar mare de lucrari. Daca reusesti sa vinzi o parte dintre ele, da, se poate si trai decent din munca de artist.

Mara Circiu: Cum vedeti statutul artistului in secolul XXI?
Mihai Olteanu: Nu cred ca este cu mult diferit, comparativ cu alte vremuri, in ceea ce priveste perceptia asupra muncii lui. Deosebirea mare cred ca este doar vizibilitatea, mai ales dupa aparitia internetului.

Mara Circiu: Care a fost cea mai mare satisfactie in plan artistic? Dar cel mai dificil moment din cariera?
Mihai Olteanu: Orice lucrare dusa la bun sfarsit este un moment de satisfactie, iar in momentul in care reusesti sa le expui pe simezele unei galerii, sa le prezinti iubitorilor de arta este sinteza acestor satisfactii.  Cel mai dificil moment al unui artist este lipsa materialelor care sa-i permita sa se exprime. Din pacate asemenea momente nu sunt putine, mai ales in prima perioada a vietii.

Mara Circiu: Mediul online ofera o adevarata galerie de arta virtuala, unde putem gasi si admira lucrarile dvs.?
Mihai Olteanu:  Este o mare oportuninitate pentru orice artist prezenta in acest mediu, incerc sa fructific cat mai bine acest mod de a ajunge la iubitorii de frumos. Pot fi gasit si contactat la urmatoarele adrese:
https://plus.google.com/u/0/114421010382205778533/posts
https://www.facebook.com/mihaiolt
https://www.facebook.com/pages/Fine-Arts-Mihai-Olteanu/309168575775274?ref=aymt_homepage_panel
https://twitter.com/MihaiOlteanu62

Mara Circiu: Care sunt planurile si proiectele dvs. de viitor?
Mihai Olteanu: In primul rand o sa incerc sa expun lucrarile mele si in afara tarii, sper sa se concretizeze cateva dintre propunerile actuale si bineanteles sa pot participa la cat mai multe manifestari expozitionale si tabere de pictura in tara.

Mara Circiu: In incheiere, as dori sa le adresati cititorilor nostri cateva ganduri...
Mihai Olteanu: Sper ca lucrarile melele sa ajunga la sufletul lor, sa gaseasca in ele locuri de care le este dor, oameni, obiceiuri, traditii, stari si sentimente.