"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

La prima vedere pare un tablou nostalgic, o fetita ce priveste cu nerabdare si anticipatie un balon in forma de inima ce parca i s-a desprins din inima…simti nerabdarea si dorinta ei de a-si recapata balonul.

Nu stim daca balonul se indreapta spre fetita, si ea-l astepta sau daca balonul i-a zburat din mana…e un balon si o fetita, si evoca atat de simplu si frumos copilaria si freamatul ei, si totodata iubirea ce vine, si pleaca ca un balon, cateodata.  Tabloul apartine artistului faimos pentru picturele sale murale gen graffiti, Bansky, si face parte dintr-o serie de picturi murale realizate in 2002 in Londra. In urma cu cativa ani, “Fetita cu balonul” a fost considerata opera de arta preferata a publicului britanic, stiut fiind ca britanicii sunt foarte mari iubitori de grafitti.

Daca s-ar fi limitat sa ramana doar un grafitti, “Fetita cu balonul” ar fi avut probabil in continuare o faima relativa si temporara, dar in anul 2018 a lansat un adevarat razboi la faimoasa casa de licitatii, Sotheby’s. Pentru fabuloasa suma de 1.4 milioane de dolari, un cumparator anonim a cumparat acest tablou, si totodata una dintre cele mai iconice lucrari ale lui Banksy. In momentul incheierii licitatiei, pictura a inceput sa zbarnaie, si datorita unui mecanism secret construit de Bansky insusi, si ascuns in spatele ramei, “Fetita cu balonul” a alunecat in lamele concasorului, ferfenitand jumatatea inferioara a panzei in benzi subtiri.

“Impulsul de a distruge este, de asemenea, un impuls creativ”, a scris Banksy, citandu-l pe Pablo Picasso, intr-o postare ulterioara pe Instagram. Probabil ca acest “impuls” de a crea si a distruge obiectul creat, care in definitiv, l-au mai confruntat si alti mari artisti, ar fi fost pus pe seama excentricitatii unui artist contemporan despre care se stie totusi foarte putin…dar “Fetita cu balonul” s-a ambitionat sa zboare pe culmi si mai mari…saptamana aceasta, mai precis pe data de 15 octombrie, 2021, la trei ani dupa actul de creatie distructiva al lui Banksy, cumparatorul anonim a scos la licitatie faimosul tablou, “Fetita cu balonul”, sau mai bine zis, succesorul sau, rebotezat “ Dragostea este la cos”. Dupa ce noua ofertanti s-au luptat timp de zece minute in achizitionarea acestui tablou, opera de arta semi-maruntita s-a vandut cu 25,4 milioane de dolari. Un pret astronomic, reprezentand o suma de peste trei ori mai mare decat estimarea Casei de licitatii Sotheby’s, și de peste 18 ori mai mult decat s-a vandut pentru prima data creatia spray-paint-on-canvas in 2018, cand era intacta.

Interesanta odisee a “Fetitei cu balonul”…impune o intrebare totusi pentru cei mai multi dintre noi. Ce inseamna arta?  Actul de creatie, produsul finit, opera de arta, felul in care noi o privim, apreciem, iubim sau felul in care artistul isi transmite emotia creatoare… Sincer, as fi preferat o “Fetita cu balonul” fara cascadorii de genul inventiilor lui Bansky.  Aproape ca mi-as fi dorit ca notorietatea ei sa provina doar din emotia pura pe care ti-o transmite desenul original. Probabil ca va amintiti desigur ca si mine de recenta “Banana” a artistului italian Maurizio Cattelan, o banana lipita de un carton, si care a fost vanduta la exorbitanta suma de $120,000…poate mai socant decat acest pret a fost faptul ca achizitionarul acestei opera de arta, David Datuna, un alt artist stradal din New York, a preferat sa manance banana in cauza sub privirile stupefiate a celor din jur.  Gestul lui Bansky, sunt convinsa ca va fi reprodus si de altii, si multi vor incerca sa ajunga faimosi prin gesturi similare!  Pentru mine arta, ramane bucuria si emotia ce o simti in fata unui tablou frumos, a unui rasarit de soare, bucuria de a trai azi si acum, sperand intr-o lume mai buna si un nou inceput. Arta are menirea sa ne inalte si sa ne faca mai buni, sper ca si in viitor artistii sa-si urmeze menirea, sa ne incante ochiul si sa starneasca in noi emotii ce doar adevarata arta poate sa produca. Inchei mica mea incursiune in lumea artei cu un citat care intotdeauna m-a fascinat, apartinand marelui om de litere si journalist austriac, Ernst Fischer, “Nu vreau ca viata sa imite arta. Vreau ca viata sa fie arta. “