"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Love can build a bridge
between your heart and mine
Love can build a bridge
don't you think it's time?

Lyrics by Wynonna Judd


Dacă ar fi să ne luăm după știri, sfârșitul lumii nu numai că este aproape dar a și venit!!

La Cotroceni, politicienii încearcă să legalizeze hoția, la Casa Albă se vorbește de un zid, iar mie îmi revine în minte refrenul unui cântec de succes al talentatului duo american Naomi și Wynonna Judd, versurile sunt atât de simple și atât de frumoase, conțin în ele soluția crizei în care ne aflăm…da, dragostea poate construi un pod, și despre un pod mi-ar fi plăcut să-l aud vorbind pe președintele Americii, nu despre un zid!


Ne grăbim adesea să vorbim despre diferențe, noi cei veniți dintr-o țară în care comunismul nu a fost doar o ideologie politică despre care citești în cărțile de istorie, ci l-am experimentat pe viu, știm cât de diferită poate fi viața într-o țară săracă, știm cât de binecuvântat e tărâmul în care trăim, unde dacă ești dispus să muncești îți împlinești orice vis, chiar și visul american! Mă gândesc la miile de destine și dramele ce se desfășoară sub ochii noștri, deportare, familii despărțite, copii care nu înțeleg de ce trebuie abandoneze totul, și alungați, excortati să plece din locul pe care ei îl numesc “acasă”…sunt cu sufletul alături de cei obidiți care acum se văd forțați să părăsească locul în care s-au stabilit, nu au venit aici pentru că trăiau prea bine în țara lor, tot sărăcia și lipsurile i-au împins să pornească pe acest drum. Și-au riscat viața, au îndurat multe, și în final nu i-a așteptat mai mult aici decât multă muncă și venituri minime. Dar chiar și în condițiile acestea, ei preferă să aibă cele mai grele munci, munci care adesea sunt refuzate de cei cu acte în regulă pentru că sunt atât de istovitoare și lipsite de conveniență, v-ați întrebat vreodată cum trebuie să fie să tai iarbă, zi după zi la temperaturi de peste 40°C?


Din păcate, lumea e încă împărțită, în săraci și bogați, adevăr și minciună, bine și rău, un pod sau un zid…nu îmi fac iluzii că o gândire pacifista poate schimbă lumea, în special lumea dură în care trăim, dar puțină dragoste, un sâmbure de bunătate, un gest mărunt de compasiune ar putea crea, în timp, fundația pentru o lume mai bună! Depinde de noi, de fiecare din noi, și alegerea ne aparține, dar ca să putem lăsa o dâră de lumină în urma noastră, trebuie să învățam să fim mai buni, și bunătatea nu trebuie să vină din gesture mărețe, un gest mărunt și sincer, amplificat și reprodus de milioane de oameni poate schimbă lumea! Maica Tereza, una dintre sfintele care a trăit printre noi, spunea atât de frumos, “nu toți putem să facem lucruri mari pe acest pământ, dar toți putem face lucruri mici cu multă dragoste”. Va doresc să puneți în aplicare aceste cuvinte în fiecare zi!!


Între un pod și un zid, aleg un pod! Vreau să cred că asemeni mie sunt mulți și nu sunt singura care dorește să ne învățăm copiii despre puterea cuvântului bun și a faptei frumoase!

Sper să ascultați cântecul care a prefațat articolul meu, și pentru că am început articolul citând aceste versuri de suflet, voi încheia cu o referință din același poem: “…love and only love can join the tribes of man”.