"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

A fost odata o imparateasa frumoasa, tanara, plina de viata, care iubea luxul, eleganta si tot ce era frumos, indragita de toti supusii si adorata de sotul ei…ce-i poti darui unei astfel de imparatese, cand fie si cel mai mic capriciu al ei se transforma in realitate? Dragostea Tarului Alexandru III pentru imparateasa si sotia sa, Maria Fedorovna, a fost punctul de pornire al unei traditii artistice care inca din primele zile a fascinat si continua sa fascineze si astazi, dupa un secol.

 

Pastele, asemeni Craciunului, nu este doar un motiv de sarbatoare religioasa; in traditia ortodoxa este un motiv in plus sa ne facem daruri. In anul 1885, Imparateasa Maria Fedorovna primeste un dar de Paste cu totul si cu totul exceptional de la sotul ei, Tarul Alexandru III, un ou… dar nu orice ou, primeste primul ou Fabergé, Oul Gaina, in aparenta un simplu ou emailat, in marime naturala continand o gainusa de aur care ascundea o coroana imperial cu un mic rubin in forma de ou…ce ingenioasa idee a avut Peter Carl Fabergé sa introduca ouale sale chiar cu ocazia sarbatorilor pascale, sa le apropie sufletului rus prin aplicarea conceputului de Matrioshka, surpriza in surpriza.

 

Daca primul ou Fabergé a fost relativ simplu, urmatoarele s-au dovedit a fi adeverate opere de arta in miniatura, povesti din viata imperiala a Rusiei, transcriste in aur, rubin si diamant.

Traditia pornita de Tarul Alexandru III va fi continuata de fiul acestuia, Tarul Nicolae al II-lea, ultimul Romanov care va sta pe tronul tarilor rusi. Tarul Nicolae va comanda de-a lungul vietii sale 46 de oua Fabergé, unul pentru sotia sa, Tarina Alexandra Feodorovna si unul pentru mama sa, Imparateasa Maria Fedorovna. Oul trebuia sa contina, de fiecare data, o alta surpriza, care avea sa ramana secreta, chiar si pentru membrii familiei imperiale pana in ziua de Pasti. Se spune ca, uneori, curios sa afle ce surpriza se afla in ou, tarul il ruga pe Fabergé sa-i dea macar un indiciu cat de mic dar acesta, de fiecare data ii raspundea la fel, pentru a nu strica surpriza: “Maiestatea voastra va fi multumita!”.

Deviza faimosului bijutier de la Curtea Romanovilor, Carl Fabergé, “Sa faci din viata, arta si din arta, viata”, se regaseste cel mai bine in frumoasele Oua Fabergé …dincolo de frumusetea executiei, bogatia pietrelor pretioase folosite, fiecare Ou Fabergé ne spune o poveste, incoronarea tarului Nicolae al II-lea, castele din Danemarca, faimoasele catedrale rusesti, iahtul imperial, Crucea Rosie si soldatii de pe front.

Dupa ce dinastia Romanov nu a mai fost la putere, faimoasa colectie a fost imprastiata; unele dintre acestea se afla inca pe teritoriul Rusiei, in Kremlin, doua dintre ele sunt in posesia reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, altele au ajuns in colectii private si pot fi admirate in marile muzee ale lumii. Trecerea timpului le-au facut si mai valoroase, ultimul ou vandut in cadru unei licitatii in 1994 s-a vandut la fabuloasa suma de 3.5 milioane lire sterline.

Fragile asemeni oulor adevarate, Ouale Fabergé, au devenit astazi un simbol al frumusetii, luxului si al vremurilor imperiale demult apuse…tarii Rusiei au disparut in noaptea istoriei dar minunea Oualor Fabergé continua să ne fascineze!