"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

“Dumnezeu e ingăduitor. Pe langă ceea ce îți pot face oamenii, moartea e incomparabil, mai blândă.” ~ Gabriel P. Baetan

Care este valorea unei vieți? În România, foarte puțin, din păcate! Mă gândesc cu tristețe că doar în România valoarea banului depășește valoarea vieții, altfel cum ne putem explica cât de puțin au atârnat în balanță, siguranța, sănătatea, viața vis-à-vis de câștigul monetar, preferabil fară limite.

Tinerii ce și-au aflat sfârșitul la Clubul Colectiv din București în Vinerea Neagră a acestui an erau asemeni tuturor tinerilor…tinerețea e aceeași în orice parte a lumii și de când e lumea! Frumoasă, dinamică, plină de elan, încrezătoare și rebelă! Noi, adulții din jurul lor, avem datoria să nu-i îngrădim dar și să le oferim siguranța de care au nevoie să poată înflori și să-și găsească calea în viață, doar am fost și noi odată tineri, și câteodată încă mai avem curajul să gândim asemeni lor!

 

Din păcate, indiferenta, platitudinea, lăcomia, corupția, ucid! Teoretic, știam noi de mult că trăim într-un mare compromis, dar prinși de rutina vieții ne-am obișnuit cu “răul” și am început să-l considerăm ceva normal! După 25 de ani, încă așteptăm să se întâmple ceva…dar dacă schimbarea nu vine de la fiecare din noi, cum se va produce la nivel de țară? Așteptăm ca cei de lângă noi să facă mai mult pentru noi decât suntem dispuși noi înșine…vrem alte rezultate dar repetăm mecanic aceleași greșeli…poate că tristele evenimente de la Colectiv ne vor trezi la realitate!

Adevăratul caracter se relevă în timp de criză…și criza ce o trăim depășește cu mult cele mai groaznice scenarii. Ce au trăit acei tineri a fost un adevărat coșmar! Dar moartea lor riscă să rămână doar o trecere dureroasă în lumea de dincolo dacă cei responsabili pentru această moarte nu plătesc, într-un fel sau altul, viețile celor dispăruți. Ar fi păcat ca și de data aceasta să se concluzioneze, cum e obiceiul pământului în România, că “mortul e de vină”.

Cluburile și restaurantele, terasele, barurile par a fi cea mai profitabilă afacere în Romania…sunt întotdeauna pline și consumatorii nici măcar nu se gândesc că ar putea să plătească mai scump și nu doar cu bani distracția la care se expun! Oare unde au fost Garda Financiară, Protecția Consumatorilor sau orice alte instituții care aveau datoria, prin natura serviciului, să vegheze asupra respectării celor mai elementare norme de siguranță?!

Au fost cei care au ridicat vocea împotriva bisericii…și mă gândesc cu tristețe că întotdeuna când se înfierbântă spiritele, se dă vina pe cineva, începem să-i căutăm pe cei vinovați printre cei nevinovați! Românul se aprinde repede și ușor își îndreaptă furia spre cei slăbi și lipsiți de apărare...în aceste momente dificile, să nu uităm că în ultimul lor drum, acești tineri vor fi însoțiți de familie, prieteni și un preot!

Imaginile ce indundă televiziunile din România vorbesc despre o tragedie fără seamăn dar și despre compasiune și altruism, despre dragostea de aproapele tău crunt atins de soartă, și mă închin în fața celor ce au acordat asistența necesară, personal medical, pompieri, poliție, simpli trecători.

Sunt cu sufletul alături de toți cei ce au avut neșansa să fie prezenți la Clubul Colectiv în seara zilei de 30 octombrie; îi plâng pe cei plecați dintre noi, pe cei ce se zbat între viață și moarte și familiile greu încercate de această tragedie! Românii din Atlanta s-au mobilizat și de data aceasta, vă invităm să ne fiți alături pe Facebook, Atlanta #Colectiv! Împreună pentru o Românie mai bună!

Gabriel P. Baetan spunea, atât de frumos: ”Cu toții murim. Numai cuvintele nu mor niciodată”; să nu-i lăsăm pe acești tineri să moară în zadar, fie să folosim cuvintele să ni reamintim mereu, și în memoria lor și de dragul copiilor noștri, să încercăm să zidim o lume mai bună!