"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Toamnă dulce, toamnă cu frunzele toate flori.” – George Topârceanu

Daca e toamnă, atunci e sigur festival! Suntem printre norocoşii ce pot spune că în fiecare an, toamna începe pentru noi prin muzică, dans şi multă, multă voie-bună!

Tradiţionalul Festival de Tradiţii Românesti organizat de Biserica Sfinţii Împaraţi Constantin şi Elena, din Lilburn, Georgia aflat la cea de-a XV-a ediţie a avut loc pe data de 10-12 octombrie, 2015, şi a constituit ca în fiecare an un fericit prilej de întâlnire între românii din zona metro Atlanta. Părintele George Acsente, preotul paroh al bisericii a ţinut să mulţumească tuturor celor prezenţi pentru participarea numeroasă nu doar în zilele de sărbătoare ci şi în timpul anului la slujbele duminicale, invitând totodată pe cei prezenţi să treacă pragul bisericii în fiecare duminică, şi nu doar de Festival. Un sfat bun de care sper să ţinem cu toţii cont! Avem nevoie de pacea şi liniştea ce vin atunci când trecem pragul unei biserici şi aducem rugăciunea noastră de mulţumire pentru lucrurile bune şi frumoase ce se întamplă în viaţa noastră!

 

De-a lungul a celor doua zile, cei prezenţi au avut bucuria de a fi spectatorii unui frumos şi variat program artistic, menit să renască spiritul naţional, să redescopere valorile autentice, astfel încât tinerele generaţii să ia contact îndeaproape cu arta populară şi să cunoască totodată moştenirea pe care au misiunea să o ducă mai departe.


Programul artistic de o înaltă ţinută a fost sustinut de interpreti locali dar si de invitati speciali, oaspeti de onoare ai micii noastre comunităţi, şi as dori să-i menţionez pe cei care au contribuit la reuşita acestui frumos program artistic: cunoscuta şi apreciata solistă bucovineanca Adriana Bucevschi şi talentatul solist maramureşan Paul Ananie, dansatorii noştri locali, aparţinând grupului "Bucovina”, coregrafi Garofaş & Irina Milici, tinerii dansatori ai formaţiei “Ghiocelul” sub îndrumarea entuziastă a d-lui Marian State, formaţia de dansatori bulgari “Rosa”, şi nu în ultimul rând solistul nostru local de muzică uşoară Dănuţ Buturca-Florescu.


O frumoasă surpriză a constituit minunatul Muzeu al Satului,
Adina Chendeş, Radu Spirea şi Ramona Sarca au tranformat micuţa sală socială a bisericii într-un colţişor din România. O ladă de zestre, un fuior de lână, un podeţ şi o fântână, multe costume populare şi o infinită dragoste pentru tot ce e românesc şi pentru România ne-au făcut să ne simţim în acest muzeu “ca acasă”. Sincere felicitări tuturor care au gândit şi realizat această oază de românism pe pamânt american! Savuroasele mâncaruri tradiţionale românesti, prăjiturile alese şi voia bună au fost prezente din plin şi pe gustul tuturor celor prezenţi. Gospodinele comunitaţii noastre în frunte cu d-na preoteasa Diana Acsente şi inimoasa noastra Rodica Grigoraş, alaturi de alte multe mâini harnice şi pricepute au dat dovadă de un talent culinar remarcabil: micii, sarmalele şi prăjiturile servite au fost delicioase!

O toamnă frumoasă şi bogată, românească în cuget, faptă şi şimţire, o toamnă care ne-a adunat laolaltă, cu bucurie, pe toţi cei a căror inimi, deşi departe de casă, încă mai bat româneşte, o toamnă care parafrazându-l pe marele nostru poet Arghezi, “niciodată nu fu mai frumoasă”.