"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

- IAŞI, CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ 2021

- FESTIVALUL INTERNAŢIONAL POEZIA LA IAŞI, 2015

Cea mai estică metropolă a Europei este în prezent Iaşul. Cu aspiraţiile sale întemeiate, care se numesc: Capitala Europeană a Culturii 2012, Festivalul Internaţional Poeziei – POEZIA LA IAŞI, Festivalul Internaţional al Educaţiei - FIE, Targul internaţional de carte - LIBREX, Festivalul Internaţional de Literatură şi Traduceri - FILIT şi atâtea altele. Nu greşesc dacă acord oraşului gradul de metropolă, pornind de la sensul antic iniţial al termenului, aşa cum poate fi el recuperat în contextul actualei chestiuni româneşti din era globalizării şi din perspectiva diplomaţiei româneşti culturale de azi. Iaşul Cultural începe să activeze în teritoriile europene din ce în ce mai coerent o conştiinţă de uniune culturală românească, prin mai multe proiecte construite preponderent de grupuri de intelectuali, scriitori, artişti, editori, jurnalişti şi cărturari.

În acest context, şi Proiectul Iaşi – Capitală europeană a Culturii, 2021, a început să cucerească piaţa de proiecte româneşti de ţară în urmă cu trei ani. Festivalul Internaţional al Educaţiei, FIE, este un alt proiect aferent cauzei culturale. Iar Festivalul Poezia la Iaşi s-a alăturat de minune primelor două, având ca ţintă branduirea unui Iaşi Internaţional al Marii Poezii. În acest sens, Iașul a fost, recent, din nou o capitală europeană a poeziei, între 25 și 30 mai 2015, când Festivalul internaţional Poezia la Iași a oferit românilor o șansă în plus de a regăsi marea poezie în orașul despre care ei au învățat la școală că este orașul poeziei, orașul marilor începuturi. Potrivit conceptului, formatului şi actualului buget, o sută de poeți din România şi din alte ţări (Germania, Ucraina, Israel, Franţa, Polonia, Republica Moldova, Serbia), au fost prezenţi în şcoli, universităţi, spaţii publice și în zece cartiere ale Iașului, oferind locuitorilor acestora șansa de a primi poezie direct de la cei mai importanți poeți ai limbii române. De această dată, ca o noutate faţă de prima ediţie, cea din anul 2014, alături de poeţi au fost prezenți zece celebri pictori ai Iașului, zece virtuozi ai instrumentului și zece perechi de dansatori, care împreună au construit cu imaginaţie şi har ideea de spectacol de poezie, fie instituţional, fie stradal, ambiental, urban.

 

 

Între poeții care au fost invitaţi la Iași la ediţia 2015 s-au numărat şi Ioana Diaconescu, Cassian Maria Spiridon, Nicolae Panaite, Daniel Corbu, Adi Cristi, Marius Chelaru, Ileana Mălăncioiu, Gabriel Chifu, Ion Mureșan, Ion Moldovan, Traian Ștef, Gheorghe Mocuța, Marco Bela, Varujan Vosganian, Ioan Holban, Gellu Dorian, Angela Furtună, Lucian Vasiliu, Lucian Alexiu, Adrian Alui Gheorghe, Indira Spătaru, Lia Faur, Paul Gorban (România),  Adam Puslojic, Slavco Almăjan (Serbia),  Arcadie Suceveanu, Leo Butnaru, Nicolae Spătaru, Nicolae Dabija, Valeriu Matei, Ion Hadârcă, Nicolae Popa, Irina Nichit (Republica Moldova), Dinu Flămând, Florentin Palaghia (Franța), Christian Schenk (Germania), Bianca Marcovici (Israel), Vasile Tărâțeanu, Vladimir Bacinschi, Ilie Tudor Zegrea (Ucraina). Din rândul poeților Iașului invitați la Festivaul Internațional Poezia la Iași, ediția a II-a, au făcut parte şi Horia Zilieru, Emil Brumaru, Nichita Danilov etc., care au stat alături de mulţi alţii, nume mari sosite din Timişoara, Piatra Neamţ, Baia Mare, Arad, Bucureşti, Cluj, Bacău, Botoşani, Suceava, Galaţi, Braşov, Bucureşti, Chişinău, Cernăuţi. Trusturi importante de presă scrisă, radio, televiziune şi internet au participat activ.

Moderatorii acestei ediții a festivalului au fost, pentru cele zece grupe de poeți: Cassian Maria Spiridon, Adi Cristi, Gellu Dorian, Aurel Ştefanachi, Nicolae Panaite, Daniel Corbu, Marius Chelaru, Valentin Talpalaru, Emilian Marcu, Paul Gorban.

Invitatul de onoare al Festivalului Internațional „Poezia la Iași”, 2015 a fost cunoscutul poet polonez Alexander Nawrocki, organizatorul Zilei Mondiale a Poeziei.

Astfel, Festivalul internaţional „Poezia la Iași” a reiterat o formulă de succes pentru poziţionarea şi includerea Iașului în circuitul marilor orașe europene (Londra, Paris, Varșovia, Vilnius), în care poezia este omagiată în fiecare an.

Pe parcursul celor cinci zile de festival, fiecare invitat la Iași a răspuns invitaţiei de a susţine câte două recitaluri pe zi, dimineața în școli și universități (șase colegii naționale și patru universități), iar după-amiaza, concomitent, la aceeași oră, în zece cartiere ale orașului (parcuri, spaţii civice cu destinaţii complexe, muzee şi case memoriale), astfel încât fiecare poet participant la festival a susținut câte șapte recitaluri de poezie în fața ieșenilor.

O parte dintre poeții invitați au mers pe 27 mai la Chișinău, pentru un recital similar de poezie, care s-a derulat la cotele excelenţei, în acelaşi timp cu un mare recital pe care restul poeţilor îl susţinea la Iaşi, anticipând astfel, la modul simbolic, încă o dată, prin poezie, aducerea acasă a întregii Românii.

Festivalul Internațional „Poezia la Iași”, alături de Festivalul Internațional al Educației, își propune să dea o nouă șansă ieșenilor de a fi participanți activi ai conceptelor: Iași - oraș cultural, Iași - capitala culturală a României, Iași - Capitală Europeană a Culturii, 2021.

Organizatorii principali ai acestui festival au fost, şi în acest an, Primăria Municipiului Iași, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași și Fundația Culturală Poezia, iar între personalităţile culturale cele mai implicate în organizare au fost scriitorii Cassian Maria Spiridon, preşedintele Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România şi Adi Cristi, directorul Casei de Cultură « Mihai Ursachi ».

Deasupra tuturor poeţilor şi oamenilor de cultură prezenţi a străjuit spiritul lui Mihai Eminescu, atât de nelipsit din tot ce înseamnă Iaşul universal.

Proiectul de ţară ce este astfel construit de câţiva ani la Iaşi reprezintă o realizare notabilă pentru România valorilor şi a excelenţei.

Angela FURTUNĂ
August 2015