"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Un sezon al Mulțumirii, mai deosebit anul acesta în America..... La 400 de ani de la sosirea peregrinilor europeni pe tărâmul Americii, unde este visul lor? 
În inimi pline de dragoste de Dumnezeu și de oameni.

Comunitatea Românească din Sacramento, navighează și ea această perioadă grea de instabilitate politică și socială, bazându-se pe credință și pe nădejdea în dreptate și unitate în fața provocărilor vieții.  Avem și noi “Frigul” și primejdiile care i-au întâmpinat pe cei ajunși pe coasta Americii la bordul corabiei Mayflower.
La 400 de ani de la acea toamnă de neuitat, singura noastră scăpare este aceeași: unirea în gând și acțiune în jurul adevărurilor fundamentale care au dus la formarea națiunii americane, valori care au inspirat și ajutat omenirea pentru 400 de ani.
Ne întărim inimile asediate de vești rele, privind la exemple de acțiuni  caritabile, de implicare în viața Cetății, spre mai binele nostru în acest sfârșit de tumultuos 2020.  Într-un cadru intim, am asistat în acest noiembrie aniversar la o întâlnire între generații.
Mame și bunici, și-au adus fiicele și nepoatele la o seară comemorativă a acelei călătorii  faimoase, care a dus la nașterea societății americane  de care beneficiem și noi - românii americani din secolul 21. 
Să nu uităm istoria .... E dezideratul comunității noastre, care de-alungul anilor, a întreprins numeroase activități prin care am promovat menținerea identității etnice a tinerei generații provenite din familii de români. A venit vremea, însă, în care e nevoie să luăm și de pe fața istoriei americane vălul de uitare - sau rescriere - a Începuturilor.
A fost emoționant să auzi o tânără de 13 ani, citind în limba română  istoria celor care au navigat apele primejdioase ale Atlanticului, apele tumultuoase ale istoriei creștinilor puritani de acum 400 de ani.  Da, se poate ca și generația tânără, născută în America, să vorbească - scrie - citească în limba noastră dulce.
Se cere însă, o preocupare deosebită din partea părinților. La fel, se pot cultiva în ei adevărurile de care se îndepărtează tot mai mult sistemul educațional din toată lumea. Dragostea de dreptate, pasiunea pentru o societate civilă temătoare de Dumnezeu îi caracteriază pe mulți români din America, dar și pe reprezentanți ai Diasporei care se implică în viața socială a României noastre dragi.
Am avut ocazia să-i vedem activi în comunitatea din Sacramento pe doi dintre cei care vor candida la alegerile parlamentare din acest Decembrie, în România.
Ovidiu Hurduzeu - gânditor și scriitor care a locuit pentru mulți ani în Sacramento, este acum implicat cu toată pasiunea în mișcarea de a le aduce aminte românilor de naționalismul care poate ridica țara noastră din strategia globalistă care o duce într-un conglomerat fără rădăcini și identitate.
Florin Bogdan, a învățat din vizitele în America și viața trăită în Anglia, cum se pot aplica principii sociale care să ducă la mai binele cetățenilor din țara-mamă, pe care dorește să o servească, reprezentând în parlament România de pretutindeni - Diaspora.
Așa cum consemnează  Călin Corpaș, “Originar din Săcueni, Florin Emil Bogdan candidează din Diaspora pentru un loc în Parlament. Bogdan ocupă locul 2 pe lista PSD Diaspora pentru Senatul României. Florin Bogdan este însă un pesedist atipic, fiind un om cu spirit antreprenorial, care nu înțelege birocrația și orientarea statului român spre hărțuirea sectorului privat. Bogdan speră că  viziunea sa și soluțiile practice, îi vor convinge pe cât mai mulți români să îl voteze. Florin Bogdan a emigrat în Anglia în urmă cu mai bine de cinci ani, căutând un nou început în Regatul Unit. În România, Bogdan avusese mai multe afaceri, făcând comerț cu cereale. Datorită climatului anti-antreprenorial din România, s-a hotărât să o ia de la capăt, dincolo de Canalul Mânecii. Acum locuiește cu familia în orașul-port Portsmouth.
În Regatul Unit, Bogdan și-a cumpărat deja două camioane cu care face transport în tot regatul. „Sunt mereu pe drumuri”, spune românul-candidat, iar clienții îl respectă pentru identitatea sa de român, pe care și-o asumă cu mândrie, dar, evident, este apreciat în primul rând pentru modul în care își respectă munca.”Pentru românismul din Diaspora”, spune Florin, “vreau să promovez păstrarea limbii române și a românismului în Diaspora. Copiii români nu mai vorbesc românește și asta este o durere mare.
De asemenea, printr-o lege, ar trebui înființat un fond de solidaritate, care să fie administrat de Statul Român. Sunt mulți români care sunt victimele accidentelor în străinătate. Mor și nu au cine să îi aducă acasă. Eu aș contribui la acest fond, care ar trebui să funcționeze ca o asigurare pentru cei care călătoresc frecvent în străinătate, așa cum este, de exemplu, cartea verde”, spune Bogdan.Candidatul Bogdan spune că ar trebui ca românilor din Diaspora să li se faciliteze plata unei asigurări de sănătate, pe care să o folosească atunci când vin în țară.„Vreau să promovez păstrarea limbii române și a românismului în Diaspora.
De asemenea, printr-o lege, ar trebui înființat un fond de solidaritate, care să fie administrat de Statul Român. Sunt mulți români care sunt victimele accidentelor în străinătate. Mor și nu au cine să îi aducă acasă. Eu aș contribui la acest fond, care ar trebui să funcționeze ca o asigurare pentru cei care călătoresc frecvent în străinătate, așa cum este, de exemplu, cartea verde”, spune Bogdan.” 
Iată și gândurile scriitorului O. Hurduzeu într-o prezentare a mișcării pe care dorește să o reprezinte în parlamentul României - A.U.R, pentru o Românie profundă: “Evenimentul-surpriză din viața politică românească este, fără îndoială, ascensiunea vertiginoasă dar durabilă a partidului  AUR – Partidul Alianței pentru Unirea Românilor. Intr-un an de la înființare, deși dispune  de resurse financiare modeste, s-a înscris în cursa electorală. 
Ceea ce m-a impresionat  la AUR este patriotismul, setea de dreptate  și dârzenia unor tineri care vor să reclădească o țară pe măsura năzuințelor oamenilor de aici și a istoriei milenare a neamului românesc. AUR este  partidul care  pune interesele românilor pe primul plan. considerând România patria strămoșească, în mijlocul multor politicieni ,,globalizați’’ pentru care România nu mai este vatra strămoșească,  ci este  o ,,regiune marginală a UE’’. România profundă  a dispărut în exil interior sau propriu-zis. Iată că AUR adoptând  proiectul de țară ,,Apă, Hrană, Energie’’ a dr Călin Georgescu,  are un  plan de luptă solid pentru apărarea țărănimii și a micilor producători, pentru promovarea unui sistem de educație care să dezvolte spiritul critic și conștiința națională, pentru apărarea libertății  românilor   împotriva  exceselor  statului servil și împotriva  controlului birocratic al UE. Un proiect suveranist și creștin  pentru apărarea identității naționale și a celei religioase. Un proiect pentru renasterea României profunde. Obiectivul strategic național al proiectului de țară este o economie sustenabilă în care românii să trăiască în prosperitate, să-și recapete demnitatea, libertatea și speranța în viitor iar țara să ajungă acolo unde merită conform potențialului natural și uman pe care il deține și a resurselor naționale. Proiectul de țară înseamnă, de fapt, un nou model economic bazat pe practici economice concrete în deplin acord  cu creștinismul, tradițiile noastre economice (mișcarea cooperatistă din perioada interbelică), cu firea și felul de a fi al neamului românesc, în care micul producător  este centrul productivității economice și al stabilității sociale.   
Drept urmare, Alianța încurajează pe micul meseriaș și agricultura de subzistență care aduce la piață sau la colț de stradă un portbagaj de roșii și câteva ouă proaspete, dar și ,,industriile de lux’’(așa cum sunt considerate în Occident) bazate pe ucenicie, pe meseriile artizanale precum croitor, cizmar, bijutier.
In loc să fie distruse, acestor forme de economie informală și locală trebuie să li se asigure condițiile necesare să prospere și să contribuie în mai mare măsură la binele comun. Trebuie sprijinită cu măsuri concrete revigorarea gospodăriei familiale ca centru al productivității economice și stabilității sociale.
Pentru partidul AUR  o viată înfloritoare înseamnă interdependența cu vecinii, o comunitate stabilă, relativ autonomă economic, și intergenerațională. Viața de familie este de neprețuit. Ocrotește atât formele  tradiționale ale producției la scară mică cât și formele ei moderne, producția în parteneriat. Să înțelegem  că libertatea înseamnă întărirea familiilor și a comunităților.“ Frumoasele idealuri ale platformei AUR vor fi puse înaintea alegătorilor la alegerile parlamentare din 6 Decembrie.
 
Sunt zile întense în viața politică a celor două țări dragi sufletului nostru - atât America, cât și România, aleg în ce direcție se îndreaptă viitorul lor.
Anul 2020 ne-a demostrat poate mai mult ca oricare altul, ce fragilă și imprevizibilă este viața. De aceea, merită să ne implicăm, să răspândim căldura și pacea pe care o primești atunci când îți slujiești țara și semenii.

Asemeni povestirii biblice, din cauza ”foametei” din România, am venit în țara asta după “pâine” - fizică și spirituală. Chiar dacă realitatea nu mai seamănă cu așteptările noastre, rămânem “NAOMI”  (oameni cu un spirit plăcut ) într-o lume a “MARA”-ei (amărăciunii).  Lumina caldă a Speranței, biruie Iarna Întunecată.
La 400 de ani de la sosirea peregrinilor europeni pe tărâmul Americii, unde este visul lor ? Trăiește și merge mai departe prin fiecare din noi.