"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Sacramento e cetatea în care ne-am așezat... Și comunitatea românilor e chemată să aducă viață și lumină acestui nou “acasă”, în călătoria prin lume. Unitate și implicare sunt dezideratele noastre.

Dorim să avem o viață de credință relevantă și un impact benefic asupra semenilor noștri. În alergarea zilnică, găsim inspirație în exemple de dăruire, de participare la cauze nobile care aduc speranță și sunt un exemplu demn de urmat pentru alți români, pentru tânăra generație. Crearea de punți între diferitele grupări religioase și cu alte comunități etnice este bucuria pe care o trăim în ultima vreme prin implicarea în mișcarea pro-life. Avem între noi suflete devotate acestei cauze și satisfacția de a-i susține în celebrarea vieților salvate și a mamelor curajoase care au ales viața, deși luaseră inițial hotărârea de a termina sarcina nedorită. Am fost și rămânem alături de aceste mame pe care le-am susținut prin organizarea de evenimente în care au fost primite cu drag în familia mare a comunității românești, au primit și daruri pentru bebeluși, dar mai ales mesajul divin al valorii pe care îl are fiecare suflet omenesc. Participanți din comunitatea americană și slavică au tinut să aprecieze impactul pozitiv pe care reprezentații comunității românești îl au în viața Cetății.

 

Ne dorim să rămânem purtători ai tezaurului limbii și culturii române și în același timp să îmbogățim prin trăirea frumoasă, comunitatea americană în care trebuie să ne integrăm.  Balanța între aceste două idealuri e provocarea pe care o au toate comunitățile etnice prin care se formează această unică tapițerie multicoloră - societatea americană. Pentru păstrarea limbii române ca mijloc de comunicare între generații, familiile de români din Sacramento au oportunitatea de a-și duce copiii la clase de limba română, oferite în fiecare sâmbătă la sediul organizației românilor americani (O.R.A), precum și în cadrul scolilor duminicale oferite de diferite biserici.  Dar , pentru că așa cum știm, cel mai bine se învață din exemplul celor mari, tânăra generație poate învăța de la noi ce înseamnă aprecierea istoriei, culturii și limbii care ne-a modelat simțirea și gândul. Sacramento sărbătorește cu mândrie patriotică și dorința păstrării identității etnice, momentele importante sufletului românesc, ca ziua de naștere a marelui Eminescu, unirea celor două principate în 1859 sau dramaturgia strălucită și surprinzător de actuală a lui Caragiale. Nevoia de a nu uita, de a vorbi generațiilor tinere din comunitatea românească - dar și societății americane în general - despre tragedia comunismului, ne inspiră la promovarea uni proiect curajos: realizarea unui film artistic în limba engleză, bazat  pe cartea în limba română  “Funiile Dragostei”, a scriitoarei Ligia Seman. Acest proiect  s-a născut mai întâi în inima Elisabetei Parasca, cea care a scris scenariul în limba engleză, pentru ca mesajul profund, plin de adevăr tragic dar și de speranță, să ajungă la generațiile tinere de români din Diaspora, dar și  la publicul larg, vorbitor de limba engleză.  Prin acțiunile suștinute ale organizației Centrul Comunității Românești din Sacramento (RCCS), românii din orașul nostru primesc mereu vizita unor soliști vocali și instrumentiști sau diferite trupe îndrăgite din România.  Aceste concerte de succes  sunt o minunată punte între românii din țară și cei din Diaspora americană dar și frumoase ocazii de a ne întâlni, a ne cunoaște mai bine , a vorbi și simți românește.

 

Pentru că dorim ca prezența noastră în viața Cetății să aducă bucurie și Lumină.