"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

29 septembrie 2019 - Royer Park, Roseville, California

Ca in fiecare an, Festivalul Romanesc din Sacramento este organizat de Centrul Comunitatii Romanesti din Sacramento pe data de 29 septembrie 2019.

Anul acesta vom avea ca invitati Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul- Junii Sibiului, solisti de muzica populara: Aurora si Sandel Mihai, Oana Tomoiaga, Sanziana Stefan, Gabriel Marinel Dumitru, Viorica Onut, solisti de muzica usoara: Gheorghe Gheorghiu, Abigail Budak, Ionut Dulgheriu, Mariuca Bursuc, Esther Bercea, solistul de muzica clasica: tenor- Romeo Saleno si alti artisti locali. Programul artistic va fi prezentat de Boris Budac. Pentru mai multe amanunte, vizitati-ne pe FaceBook la

https://www.facebook.com/groups/RomanianCenterSacramento/

Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii” Sibiu” este cea mai veche formație de dansuri populare a României și una dintre cele mai vechi din Europa. S-a născut în 1944, din inițiativa maestrului coregraf Ioan Macrea și s-a transformat din formație de amatori, la început bărbătească, apoi mixtă, în ansamblu profesionist, adevărat ambasador al culturii tradiționale de pe întreg cuprinsul României. Peste 45.000 de spectacole, peste 600 de turnee efectuate în România, întreaga Europă, America de Nord, Asia şi Africa, peste 100 de premii naționale și 60 de premii internaționale, peste 3.600 de dansatori – sunt cifrele care conturează activitatea de 72 de ani, neîntreruptă, a Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului.  În prezent, ansamblul numără peste 100 de membri şi colaboratori, funcționând ca formație profesionistă de spectacole, cu secție muzicală şi coregrafică în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu. În repertoriul ansamblului se regăsesc patruzeci și cinci de suite coregrafice din toate zonele folclorice ale țării, obiceiuri, suite instrumentale și vocale de virtuozitate şi spectacole de teatru muzical-coregrafic. Într-un parcurs de 72 de ani, Junii Sibiului se identifică prin profesionalismul cu care este construit fiecare spectacol, prin talentul şi dăruirea artiștilor, prin echipa de specialiști implicată în montări, prin recuzita extrem de diversă și interesul de a valorifica culegerile și prelucrările din folclor prin intermediul spectacolului folcloric.

La 1 august 2019, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat decretele de decorare a Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” și a doamnei Silvia Macrea, manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu. Astfel, cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la înfiinţarea Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, în semn de apreciere pentru activitatea importantă pusă în slujba artei spectacolului, devenind un veritabil ambasador al culturii tradiţionale româneşti, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria D – „Arta spectacolului”, Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”.  De asemenea, în semn de apreciere pentru activitatea importantă pusă în slujba promovării valorilor româneşti, atât în ţară cât şi peste hotare, precum şi pentru meritele avute la descoperirea şi preţuirea civilizaţiei tradiţionale, Președintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea culturii”, doamnei Silvia Macrea.

Va asteptam, asa cum am facut-o in fiecare an, sa va bucurati alaturi de noi la aceasta mare manifestare de suflet romanesc cum este Festivalul Romanesc din Sacramento!