"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

În fieare an, la sfârșit deseptembrie, la Royer Parc, în Roseville, se organizează Festivalul Românesc din Sacra­men­to, festival care, anul acesta, se va află la cea de-a XIX-a ediție, este organizat de mai bine de 18 ani de "Community Center of Sa­cra­mento".

Sufletul evenimentului este Abigail Budac, președinta Centrului Comunitar Românesc din Sacramento,o româncă cu suflet mare pentru care tradițiile românești înseamnă foarte mult și pe care încearcă să le mențină vii în sufletele comunității românești din Sacramento și nu numai.La organizarea acestui frumos eveniment pur românesc, își aduc contribuția zeci de români inimoși care contribuie, fiecare, după posibilitățile lor la succesul acestui festival. Abigail este susținută în special de familia să, Ion Budac, Boris Budac - MC-ul Festivalului -șiAthena Budac, alături de" locotenenți" săi de nădejde, Ruxandra Vidu și Katica Got - o echipă bine sudată, care reușesc să facă din această manifestare romanească, un eveniment reușit, cu adevărat „cool".În secolul pe care-l trăim, entuziasmul nu ne dă afară din casă, și de aceea, când întâlnim oameni dis­pusi să ne facă gratuit bucu­rie, e bine să le multumin și să le rostim numele.

In fiecare an mii departicipanțise adună la sfârșit de septembrie în Royer Park, în Roseville unde se bucură de muzică bună românească șide mâncăruri specific românești:mititei, sarmale, cârnați cu varză și mămăligută, prăjituri de casă, amandine, cozonac, cremșnit, plăcinte moldovenești cu branză – delicatese care gâdilapapilele gustative ale românilor și americanilor deopotrivă, cei din urmă având numai cuvinte de laudă la adresă produselor românești.

Miile de participanți, români, dar și alte etnii din Statele Unite cântă, danseza șimănâncă... roma­neste. Pentru mai bine de8 ore, ei se simt ca acasă, în atmosferă intimă a festivalului și se lasă cuceriți de muzică, de dansuri, dar și de bunătătileculinare, la care si americanii prezenti au au avut numai cuvinte de laudă si de apreciere.

Programul artistic are ca invitaţi artişti cunoscuţi din România, dar şi artişti români locali, stabiliţi în SUA. Anul trecut Festivalul Romanesc de la Sacramento s-a bucurat de participareatrubadurul veşnic în­drăgostit, Gheorghe Gheor­ghiu, care a bucurat ini­mile ro­mânilor nostalgici cu melo­diile sale de suflet. Cu multe aplauze au fost răsplă­tiţi şi membrii Ansamblului artistic profesionist "Crişana" din Oradea, avându-l ca solist pe Leontin Ciucur, alături de Ghiţă Berinde, solist de muzică populară de la ansamblul "Stelele Banatului" şi Mir­cea Pe­lea. A fost de faţă şi o de­legaţie de la Ministerul pentru Românii de Pretu­tin­deni, alături de Secretarul de Stat, Lilla Boglarka Debelka, Consulul Gene­ral de la Los Angeles, Cosmin Du­mi­tres­cu, Scott Alvord, din partea Con­siliului Pri­măriei oraşului Roseville, ală­turi de artiştii locali - Augustin Lazăr, Es­tera Bercea, Viorica Onuţ, Abigail Bu­dac si Boris Budac.

La finalulfestivalului de anul trecut, cei cu inima ro­mână şi-au dat mână cu mână şi au încins o mare horă frăţească, o horă a unirii, care a aprins nostalgia în sufletele românilor aflaţi departe de ţară, dar care nu şi-au uitat rădăcinile şi obiceiurile tradiţionale româneşti.

Festivalul românesc de la Sacramento - o adevărată oază de românism autentic -ii asteapta si in acest an pe toti romaniientuziasti cu inimi tricolore,pe 29 septembrie, in Royer Park, in Roseville, cu ocazia celei de-a XIX-a editii.