"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

România din interiorul granițelor se întâlnește mereu cu cea de pretutindeni. Pentru că oriunde ar fi, românul simte și gândește românește. Am început luna Septembrie la Sacramento cu un remarcabil eveniment cultural și patriotic.

La Sărbătoarea Marii Uniri din 3 Septembrie, oaspeți de seamă – Acad. Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române, istoricul Sebastian Doreanu și filozoful Octavian Gabor- ne-au înălțat sufletele în prezentări pline de patriotism, rememorând miracolul unirii din 1918 dar și încurajându-ne să fim păstrători și continuatori ai eroilor ce au clădit eternul edificiu al Patriei întregite. Apoi, la sfârșit de Septembrie, ne-am adunat cu mic cu mare la o nouă ediție a festivalului românesc, ajuns deja celebru atât în America cât și în România. Centenarul Unirii a fost și tema Festivalului care a adunat artiști de renume din România, America și gazdele din Sacramento.

Un reprezentant al celei de a doua generații de români în Diaspora românească din Sacramento, a purtat pe scenă un suman de o valoare inestimabilă - sumanul purtat de unul din delegații la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Într-un moment de mare încărcătură emoțională, s-a creat o punte ce leagă generații.  Din rădăcinile eroilor Unirii de la 1918, iubirea de neam și limbă curge în tulpinile noilor ramuri, tinerii români din Diaspora. 

Filozoful Octavian Gabor a împărtășit din gândurile sale participanților la Festivalul din Sacramento.  "Intr-unul dintre dialogurile sale, Menon, Platon pare a vorbi despre doua feluri de cunoastere. Prima cunoastere este manifestata in propozitii: a cunoaste ceva inseamna a fi in stare sa definesti acel lucru, sa ii extragi esenta.  A doua, insa, nu este exprimata in propozitii pentru ca are loc in relatii. Diferenta se poate intelege in felul acesta: copilul nu isi defineste mama in propozitii, ci o cunoaste hranindu-se din ea, spiritual si material. Relationarea copilului fata de mama il face sa o inteleaga si sa o recunoasca indiferent daca poate sa o descrie in propozitii: copilul isi ia mama in suflet, la fel cum si mama il ia pe el in sufletul ei, cunoscandu-se astfel prin participare. Un adult o poate descrie mult mai bine pe aceeasi femeie, dar cunoasterea adultului nu poate da seama de intelegerea copilului.L-am auzit odata pe domnul Ion Ungureanu, fost ministru al culturii la Chisinau, vorbind despre Eminescu. Dumnealui spunea ca Eminescu este iubit in Basarabia cu dragostea pe care o are mama pentru copil, o dragoste care nu intelege cand cineva spune ca odorul ei este rau sau ca a murit, pentru ca legatura dintre ea si copil merge dincolo de orice caracteristici care i-ar putea fi atribuite copilului. Nu inseamna ca aceste caracteristici ar fi false, ci mai degraba ca iubirea nu lucreaza cu asemena notiuni. Iubirea insasi este adevarul, si unicul lucru pe care mama il intelege este ca viata copilului ei este esentiala legat de a sa. Tot asftel, basarabenii il iubesc pe Eminescu pentru ca nu pot trai fara el, spunea Ungureanu, pentru ca datorita lui si limbii sale pot ramane ceea ce sunt, iar relatia lor cu Eminescu nu poate fi afectata de orice presupozitii s-ar face in jurul mortii sale.Cred ca tot astfel ne “cunoastem” si noi tara. Pe de o parte, ii vedem neajunsurile, caracteristicile. Pe de alta parte, in cunoasterea prin iubire, neajunsurile acestea dispar, pentru ca ne dam seama ca nu putem fi cine suntem fara ea. Si as spune ca nu putem fi cine suntem fara ea pentru ca ea ne-a dat constelatia in care ne-am nascut si datorita careia simt ca sunt al dumneavoastra chiar daca ne‑am vazut o singura data in viata. Conexiunea intre suflete care deja participa in aceeasi constelatie este relatia de iubire prin care fiecare dintre noi ne cunoastem mai bine intru iubirea de casa." 

Această iubire de acasa inimilor noastre - România ca limbă, trăire și ideal - va fi tema concertului aniversar din 8 Decembrie când românii din Sacramento vor intra în Sărbătorile de iarnă, privind încă o dată la Marea Unire printr-un program artisitic prezentat de frații noștri de dincolo de Prut, după care ne vom uni -  reprezentanți din toate provinciile Marii Românii - într‑un colind al Unirii de simțire românească, peste timp și spațiu, unul în credință și iubirea de patrie.

Alina Jar

 

2018 Romanian Festival Sponsors

Rinnovo Group, our Platinum Sponsor many years in a row! Thank you Veronica and Dennis Socolean.

Biserica Ortodoxa Invierea Domnului, Preot Teodor Alin Girlonta, 1620 Bell St, Sacramento, CA 95825, Phone: (916) 375-9978

Consiliul Judetean Bihor,

Abigaila Budac, Diamond Oaks Residential Care, Roseville, CA, tel (916) 782-8177

Aerovali.express

LiveStream by OutsideOnly TV http://www.outsideonly.tv

DMB MUSIC, Bebe Mihu, Manager.

Reflection Publishing - Publishing house, Editor: Ruxandra Vidu

ARA- American Romanian Academy of Arts and Sciences, Sacramento, CA, http://www.americanromanianacademy.org

Lavavideophoto - Slavic Buzey.

Attorney George Fogy- Swartz and Fogy Law group

Firebird Slavic (Russian) Restaurant, Romanian-Russian cuisine, Carmichael.

Dr. Maria Stefan DDS –Dental Office, http://www.stefandds.com/

Dr. Camelia Cifor, OAK LEAF DENTAL, http://walnutwhitneydental.com/meet-dr-camelia-cifor.html

 “What's Happenin' Italian Ice” ! is coming back many years in the row as our sponsor.

Real Estate Broker Cornel Vancea

Napoca Sweets- homemade sweets.

Stanca and Amy-Monat hair products MONAT -  MOdern (technology) + NATure. Premium quality haircare products.

Dardi - Pouse Coffee shop, Fair Oaks. 

Ana-Maria Luminare@ Transylvanian Farmer  Natural, handmade bath and body products

Slavic - La Polenta D’oro CATERING & EVENTS!

Victor-vinuri la Deluxe MD, Inc. Premium, quality wines and spirits from Republic of Moldova

Horen Mang AND Aaron Hodgkins - Real Estate.

Destiny- arts and crafts (925) 878-2024.

Alain Ionescu serving the Romanian community as Alstate agent, translator and notary:  (916) 944 5090.

ADRIAN BOGDAN  The Khamelia System is a business software bundle.

Cell Energy INC. Batteries for Everything!

Virginia Voinea, owner of Virginia’s Collections, creative and original handmade items.

Emilia Borz –Bouquet Florist & Gifts.

Victor and Elli Children’s toys

Veronica, is the founder of PartyInaBox, handmade arts and crafts.

Ioan Imbrisca