"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Cel de-al 42-lea Congres al Academia Romano-Americane de Arte si Stiinte s-a tinut anul acesta la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca in perioada 23-26 mai 2018.

 

                Un cuvânt pentru ARA,

                de Corneliu-Şerban Popa şi Lucian Dindirică

       Un cuvânt pentru toţi românii cu inima în tricolor

       ÎMPREUNĂ

       ÎMPREUNĂ am fost, suntem şi vom fi mai puternici.

       Cuvântul românesc va răsuna în ştiinţa şi cultura mondială.

       Să păstrăm acest ideal şi să-l dăruim celor ce vin.

       Avem o şansă să dăm un bun exemplu că se poate!

 

Editia a 42-a a Congresului s-a intitulat ARA la Centenarul marii uniri! Nu intâmplător municipiul Cluj-Napoca a fost ales gazdă a Congresului ARA 42, un oraș-simbol al spiritului românesc. Multumim pe aceasta cale gazdelor, domnului Acad. Ioan-Aurel POP, președintele Academiei Române și Rectorul Universitatii Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, alături de colegii săi angrenați în susținerea congresului: Pr. Prof. Ioan Chirilă, Președintele Senatului și al Prof. Ioan Bolovan, prorector al aceleiași universități.

 

La sesiunea de deschidere in plen au participat cu alocutiuni IPS Mitropolit Andrei Andreicut, IPS Arhiepiscop Irineu Pop-Bistriteanu, PS Episcop Florentin Crihalmeanu, Prof. Ioan Bolovan, Prorector al Universitatii Babes-Bolyai, Director al Institutului de Istorie George Barit, al Academiei Române, Cluj-Napoca, Pr. Prof. Ioan Chirila – Presedintele Senatului UBB, Cluj, Acad. Nicolae Ghilezan, Acad. Ionel Haiduc, Prof. Radu Munteanu, Acad. Doru Pamfil, Prof. Oliviu Pascu, Prof. Mircea Popa,  Prof. Radu Moraru – Rector, Academia de Arte, Cluj, Acad. Octavian Popescu, Acad. Emil Burzo. Sesiunea a fost prezidata de dna Prof.univ.dr. Ruxandra Vidu, Presedinte ARA, dr. Dan Fornade, Chair al Congresului si dna Prof.univ.dr.Ioana Ionel, CoChair al Congresului ARA. Doamna Prof. Ruxandra Vidu a citit in deschidere si cuvantul trimis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.


Congresul a fost structurat în sesiuni plenare și de specialitate, susținute de prelegerile unor personalități naționale si internaționale din Germania, Italia, România, Rep. Moldova, Canada și Statele Unite. Pentru tinerii doctoranzi s-a organizat o sesiune de postere si o competiție cu premii. Dezbaterile și prezentările acoperă o paleta complexa de domenii, de la arta, cultură, inginerie, medicina, științe, arhitectura, stiinte ale naturii, protectia mediului, istorie, teoleogie, fiecare participant având ocazia să-si aducă contributia în domeniul său de activitate. S-a acordat o atenție deosebita istoriei și istoriei științelor, pentru a populariza realizările înaintașilor români care au contribuit, la vremea lor, la realizari marcante în domeniul lor de activitate.


Lucrarile comunicărilor prezentate la congres vor fi publicate după recenzare (cu atribuirea unui cod unic - digital object identifier (DOI) – de identificare electronica) în ARA Journals of Arts si ARA Journal of Sciences, revistele academice internaționale ale Academiei ARA care publica articole in sistemul modern de sursa deschisa si evaluate printr-o procedură tip peer review.


Dintre evenimentele care au avut loc in timpul Congresului ARA 42 amintim pe Mihai Teodor Olteanu, artist plastic, care a creat special pentru eveniment expoziția Mileniile neamului romanesc, corului de cameră Psalmodia Transylvanica al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Aura Twarowska, mezzosoprana, si recitalul  talentatului pianist Botond Szocs, clasa prof. Stela Drăgulin de la Universitatea Transilvania din Brașov. Cu aceasta ocazie multumim sponsorilor: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Firmei TESTO România, Mihai Teodor Olteanu, Nicholas Andronesco, Horia Gligor si RADIO România.


Cel de-al 42-lea Congres al Acadmiei Româno-Americane de Arte și Științe s-a bucurat de un deosebit succes la acest moment de sarbatoare si bucurie pentru toti romanii, sarbatorirea a 100 de ani de la Marea Unire.

 

Prof dr. ing Ruxandra VIDU,

Președinte ARA

 

Academia Romano-Americana de Arte si Stiinte (ARA) este o academie cu tradiție in SUA, care are ca misiune promovarea intelectualității românești in lume. Incă de la inființarea ei în 1975 in California, ARA a crescut în prestigiu prin activitățile internaționale desfășurate in fiecare an și prin activitatea și devotamentul membrilor ei, printre care se numără scriitorii Eugen Ionesco si Virgil Gheorghiu, filozoful Mircea Eliade, Prof. George Emil Palade, laureat al premiului Nobel pentru fiziologie și medicina, și astronautul Dr. Dumitru-Dorin Prunariu. Congresele ARA, organizate anual, promovează în spațiul internațional valorile românești prin expozitii, concerte extraordinare, prezentări și dezbateri ancorate în actualitate și spiritualitate.

Contact:

Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Website: www.AmericanRomanianAcademy.org