"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

In fiecare an, Romanian Community Center of Sacramento (RCCS) organizeaza Festivalul Romanesc care aduna cateva mii de romani si americani veniti din toata California, dar si din alte state din USA. Anul acesta, Festivalul Romanesc cu tema Mihai Eminescu va avea loc pe 30 septembrie 2017 la Royer Parc in Roseville, CA.

 

Ca la fiecare Festival unde se canta, se danseaza si se manaca romaneste si anul acesta vom avea cantece si voie buna, dupa cum ne asigura dna Abigaila Budac, Presedinte RCCS. La aceasta sarbatoare pur romaneasca se vor servit produse specifice bucatariei romanesti, ca la mama lor acasa.

Bucatele traditionale romanesti pregatite de bucatarii nostri renumiti de la Biserica Ortodoxa Invierera Domnului din Sacramento, s-au dovedit a fi foarte solicitate de romanii amatori de produse autohtone dar si de americani. Nu vor lipsi binecunoscutii mititei, sarmalele, carnati cu varza si mamaliguta, adevarati ambasadori culinari prezenti la festival. Sa nu uitam dulciurile, delicioasele prajituri cremsnit, savarine sau amandine, care sunt la mare cautare printre amatorii de delicatese pur romanesti, si care se termina primele, chiar inainte de mici.

 

Festivalul isi deschide portile la ora 12:00 cu un programul artistic diversificat. Programul  folcloric este cel care atrage ca un magnet oamenii la scena, unde se incinge hora romaneasca. Anul acesta ii avem ca invitati pe Aurora si Sandel Mihai din Romania. Tot din Romania vine si actrita romano-canadiana Claudia Motea, iar ca invitat special este si Alexandru Mihu. Muzica usoara romaneasca nu va lipsi si se va face auzita prin vocea inconfundabila a Abigailei Budac si a altor artisti locali.

 

Printre atractiile festivalului vor fi prezentarea de costume populare traditionale romanesti gazduita ca in fiecare an de Maria si Nelu Cirstea, si intalnirea cu scriitorii de origine romana din California, care au posibilitatea sa-si prezinte cartile si sa vorbeasca direct cu publicul. In trecut, prezenta Aurei Imbarus cu cartea “Out of the Trasylvania night” si a lui Viorel Vintila cu “De prin State adunate” au reusit sa adune in jurul lor iubitorii de carte.

 

Programul artistic, mancarea buna, surprizele, buna dispozitie si intalnirea cu prietenii fac ca Festivalul Romanesc sa aiba succes an de an, iar publicul generos sa vina cu placere si nerabdare. Va invitam si pe dvoastra sa sarbatorim si sa ne bucuram impreuna de traditiilor romanesti si de prietenii nostri romani si americani.

 

Prof.univ.dr.Ruxandra Vidu

Vicepresedinte RCCS