"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Ziua de sărbătoare a Naşterii Mântuitorului este unică pentru religiile creştine, fiind 25 decembrie, pe când ziua de sărbătoare a Învierii este funcţie de decizia celor două mari biserici: catolică şi ortodoxă, pentru că Naşterea lui Isus Christos are o semnificaţie unică de drept şi de fapt. Când Isus Christos intră într-o persoană acolo este Christmas, pentru că atunci începe acea persoană să experimenteze magnitudinea Domnului Isus Christos, care va deveni tot mai reală în viaţa de zi cu zi.    

Christmas - singura sărbătoare religioasă recunoscută de Congres 

CHRISTMAS este sărbătoarea închinată Naşterii lui Isus Christos, are loc în fiecare an în ziua de 25 decembrie prin hotărârea anului 1870 a preşedintelui american U. S. Grant şi a Congresului Statelor Unite ale Americii.  Ulysses Sam Grant, născut cu numele Hiram Ulysses Grant, a fost general american şi cel de-al 18-lea preşedinte al Americii.


Etimologia cuvântului Christmas vine de la două cuvinte Christ şi Mass şi derivă de la două cuvinte ale limbii engleze vechi: Christes-maesse pentru prima dată înregistrat ca şi expresie în anul 1038. Christes este varianta limbii greci a cuvântului Christ ori Christos. Maessa vine din latinescul missa, exprimat în engleză prin mass or mas şi înseamnă printre altele magnitudine. Tradus direct Christmas înseamnă Magnitudinea lui Christos. Nu cred că va trece mult timp când expresia Christmas va fi adoptată de lingvistica limbii române, fiind mult mai adecvat sărbătorii Naşterii Domnului decât Crăciunul orice însemnătate i-am da acestuia din urmă.


Magnitudinea lui Christos a determinat folosirea unor simboluri specifice sărbătorii lui Christos: bradul, pomul totdeauna verde; luminile decorând clădirile în interior şi exterior; cadourile care ar trebui să amintească de cel mai magnific cadou oferit omenirii de Domnul Dumnezeu prin Pruncul Isus Christos.


Christmas ca şi sărbătoare federală şi la nivel de stat în America a fost dedicată Naşterii Domnului Isus, şi este sărbătorită în mod forţat de toţi americanii la toate nivele religioase şi nereligioase. Angajaţii americani cred sau nu cred în Naşterea lui Isus Christos, au cel puţin o zi plătită de compania pentru care lucrează, zi care va rămâne sărbătoare religioasă naţională, federală şi statală, bucurându-se de marele privilegiu de a fi votată de Congresul American şi de Preşedinte şi na va putea fi eliminată aşa uşor.
  


Christmas este cea mai atacată sărbătoare americană.
 

Zece la sută din americanii din zilele noastre conectează în mod real Christmas la Naşterea lui Isus Christos. Nouă din zece americani consideră sărbătoarea Christmas fiind nereligioasă. Mulţi creştini americani pretind că sărbătoarea Christmas n-are nimic cu Isus Christos. Coborârea standardului din biserică a dat prilej diavolului să atace uşor însemnătatea sărbătorii şi pe cei care încearcă să-i dea semnificaţie. Iată câteva din fapte concrete unele trecute uşor cu vederea de creştinii americani:


Director de şcoală din Sacramento a interzis învăţătoarei clasei întâia să folosească cuvântul Christmas în clasă sau în materialul scris al şcolii.
Administrator de şcoală din New York a interzis decorarea de Christmas a proprietăţii şcolii.

Învăţător de şcoală publică din Mississippi, la lecţia de compunere, a refuzat povestirea compusă de un elev al clasei pentru că conţinea cuvântul Isus.


Un grup de ateişti au vandalizat simboluri de Christmas de pe clădirea federală din Wisconsin declarând că creştinii au furat Christmas de la păgâni.


Wilson Bradshaw, preşedinte la Florida Gulf Coat University a interzis decorările de Christmas.


Biblioteca universitară de la University of North Carolina a decis să scoată afară bradul decorat în incita bibliotecii.


Ateişti au înlocuit simbolul Christmas de pe clădirea federală a statului Washington punând o pancardă pe care scria: „Nu – „Pace pe pământ între oamenii plăcuţi lui Dumnezeu”, ci „În această perioadă a solstiţiului de iarnă putem să reflectăm că nu sunt dumnezei, nu sunt îngeri, nu este cer şi iad. Este doar o lume naturală. Religia nu e altceva decât un mit şi superstiţie care împietreşte inimile şi înrobeşte minţile””.
În clădirea federală din Seattle alături de statuia lui George Washington a fost aşezat o machetă cu Iosif, Maria şi Pruncul. În câteva zile simbolul Christmas a dispărut, fiind furat din clădirea federală fără nici o repercusiune legală faţă de hoţi.

American Civil Liberties Union (ACLU) şi Americans Unites for Separation of Church and State (AUSCS) sunt organizaţii ateiste americane, care luptă puternic împotriva sărbătorii Christmas motivând că sărbătoarea aprobată de Congres violează Constituţia în special Primul Amendament.


Aşa cum scriam în ediţia precedentă a rubricii senatorul statului Utah, Chris Butars, a declarat pentru Salt Lake City’s Desert News: „Sunt sătul de Christmas” ( „I’m sick of Christmas”) şi că este în pregătirea unei rezoluţii prin care să ceară prin lege magazinelor să nu mai spună cumpărătorilor „Merry Christmas” ci „Happy Holidays” ori „Season Greetings”.
Editorul Daniel Henninger de la Wall Street Journal a declarat: „desacralizarea sărbătorilor este un alt exemplu că America îşi pierde religia, şi ca atare îşi pierde valorile morale ale responsabilităţii contribuind şi mai mult, astfel, la distrugerea a ceea ce mai are bun, incluzând economia. ... O naţiune a scris Henninger, a cărui popor nu poate spune „Merry Christmas” este o naţiune capabilă de ruinarea propriei economii.”    


Christmas n-are valoare fără Christos
 

Christmas este sărbătoarea Magnitudinii lui Christos. Nu poate să aibă valoare dacă-L scoatem afară pe Christos.
Michael Horton, în cartea „Christless Christianity: The Alternative Gospel of the American Church” a declarat „Christmas devine tot mai marginalizat pe an ce trece pentru că păstorii evită să predice cine este Christos în mod real”

Pe de o parte nu mă mir de situaţia gravă în care a ajuns America. Chiar şi le nivel de biserici se încearcă să se arate că Christmas n-are nimic cu Christos, originea sărbătorii fiind păgână, şi ca atare nu e nevoie să sărbătorim această sărbătoare. Trebuie făcut deosebire între sărbătorile păgâne, care nu se numesc prin derivate de-ale lui Christmas şi sărbătoarea Magnitudinii lui Christos. Christmas este o sărbătoare sfântă pusă de o parte ca zi specială de sărbătoare dedicată lui Christos. În timpul mesei organizate de Christmas la compania pentru care lucrez au fost prezentate în Power Point foarte multe întrebări legate de Christmas. Una dintre ele era de unde vine cuvântul holiday, şi răspunsul era: de la holy day (sărbătoare sfântă).


Pe de altă parte în fenomenul prăbuşirii americane a-L scoate pe Domnul Isus din ecuaţie e ceva la modă. E un pericol mare, însă, pentru politicienii americani cât şi pentru creştinii americani scoţându-L pe Cel este Calea, Adevărul şi Viaţa din viaţa de zi cu zi.


Scoţându-L pe Dumnezeu trebuie înlocuit cu imaginea unui dumnezeu oferit de lume adică un idol (IDOL = Imaginea unui Dumnezeu Oferit de Lume). Asta spune totul pentru vremurile ce le trăim, vremuri în care Dumnezeul cerului şi al pământului este tot mai mult ignorat şi eliminat.
Christmas-ul pentru fiecare persoană trebuie să înceapă în momentul ajungerii la cunoştinţa păstorilor, „vi s-a născut un Mântuitor, care este Christos Domnul” şi apoi Christmas-ul  este continuat în relaţia personală cu Mântuitorul experimentând magnitudinea lui Christos, Dumnezeu adevărat, coborât la nivelul omului pentru a-l ridica pe om la nivelul lui Dumnezeu, plătind cu preţul vieţii Sale pentru păcatele întregii omeniri. Christmas fără Christos, nu este sărbătoare sfântă (holiday), nu-şi are semnificaţia reală ci este una din zilele libere ale anului plătite degeaba pentru oamenii muncii.

Apostolul Pavel când ne scrie prin a doua epistolă a lui Timotei ne avertizează de venirea vremurilor din urmă când oamenii vor iubi mai mult plăcerile în defavoarea iubirii lui Dumnezeu, mai mult ocupându-se de satisfacerea cerinţelor trupului de la îmbrăcare la mâncare, şi lăsând la o parte magnitudinea lui Christos. Ce clar se văd acestea acum de sărbători.
           

Mesajul apostolului este clar şi direct: „Să ştii că în zilele din urmă vor fi vremuri grele. Căci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, lăudăroşi, trufaşi, hulitori, neascultători de părinţi, nemulţumitori, fără evlavie, fără dragoste firească, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrânaţi, neîmblânziţi, neiubitori de bine, vânzători, obraznici, îngâmfaţi; iubitori mai mult de plăceri decât iubitori de Dumnezeu; având doar o formă de evlavie dar tăgăduindu-i puterea. Depărtează-te de oamenii aceştia. (2 Timotei 4:1-5)


“Ce vă zic vouă, zic tuturor: Vegheaţi!” (Marcu 13:37)