"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Scriu acest articol, cu ceva emoții, la evenimentele petrecute săptămâna aceasta în Israel. De 20 ani, la rubrica escatologică a publicației RomanianTimes, am scris printre altele, că va veni vremea, când teritoriile promise de Dumnezeul cerului și al pământului, poporului Israel vor fi date și recunoscute. Amintesc o sumarizare a unor articole sub titlul Evreizarea Canaanului cu următoarele idei principale: Poporul Israel, format din douăsprezece seminţii va fi adunat din toate ţările, scos dintre neamuri, din cele patru capete ale pământului (est, vest, nord, sud) şi aşezat în ţara promisă părinţilor lor, lui Avraam, Isaac şi Iacov, unde vor avea drepturi depline;

fiecare evreu se va întoarce la seminţia lui; hotarele ţării promise în mare parte vor fi Munţii Libanului la nord, Egiptul la sud, Iordanul la est şi Marea Mediterană la vest; între evreii care se vor întoarce nu va fi nici o discriminare (bărbaţi, femei, bătrâni, copii, orbi, şchiopi, bolnavi, etc.); străinii care se vor lipi de Israel vor fi acceptaţi în ţara promisă.

            Istoria demonstrează că aşa ceva nu s-a întâmplat, de la dezbinarea regatului şi formarea celor două împărăţii: Israel şi Iuda. Istoria este martoră că profeţiile legate de Evreizarea Canaanului nu s-au împlinit şi-şi aşteaptă împlinirea.

            „Iată hotarele ţării, pe care o veţi împărţi ca moştenire celor douăsprezece seminţii ale lui Israel. Iosif va avea două părţi...Iată hotarele ţării: înspre miază noapte, ... de la mare până la Haţar-Enon, şi la miază noapte de el hotarul Damascului, Ţafonului, şi hotarul Hamatului. ... În partea de răsărit, dintre Havran şi Damasc, între Galaad şi ţara lui Israel, hotarul va fi Iordanul... Hotarul de miază zi, … va merge de la Tamar până la apele Meriba de la Cades, până la pârâul Egiptului, şi până la Marea cea mare. Acesta va fi hotarul de miază zi. ... Hotarul de apus va fi marea cea mare, până la locul unde apucă spre Hamat ... O veţi împărţi însă ca moştenire prin sorţ între voi şi între străinii care vor locui în mijlocul vostru, acei străini care vor naşte copii în mijlocul vostru. Pe aceştia îi veţi privi ca pe nişte băştinaşi între copiii lui Israel. Ei să aibă moştenirea prin sorţ împreună cu voi între seminţiile lui Israel. Străinului îi veţi da moştenirea lui în seminţia în care va locui, zice Domnul Dumnezeu.” (Ezechiel 47:13-23).

            Pentru mulți ce scriam era considerat, un ”măr de ceartă”, cum de altfel a fost numită rubrica escatologică, pentru mult timp. Uneori eram descurajat, că prezentam Scriptura așa cum este scris. Cu vreo zece ani în urmă, un profesor din Timișoara, m-a căutat la Portland, și m-a întrebat direct: Unde ai studiat teologia? I-am spus: în Scripturi. Tot pe acea vreme, la unul din Congresele Asociației am dat față-n față cu fratele Pitt Popovici. Ziceam în sinea mea: Acum primesc o mustrare puternică. Bătrânul frate Pitt mi-a spus atunci: ”Scrie frate Nelu, că scrii bine”.

            Cisiordania, în limba română, numele latin (ebraică: HaGadah HaMa'aravit, "malul de vest"; engleză: West Bank) al teritoriului aflat pe malul de vest al râului Iordan. Pe acest teren, pentru mult timp, până săptămâna aceasta, a treia din luna noiembrie 2019, guvernarea teritorială era exercitată, de facto, de Autoritatea Palestiniană. În 2013, când am vrut să mergem din Ierusalim, la Betleem, a trebuit să tratăm cu arabii, să ne ducă, care, pe un preț de $100 de persoană, un palestinian, ne-a dus și ne-a adus, trecând prin graniță, fără oprire. O parte din teritoriul Cisiordaniei cuprinde enclave cu așezări sau colonii agricole și urbane israeliene. În ultimii ani s-au dus, cu tărăgănare, tratative Israelo-palestiniene pentru reglementări teritoriale și definitivare a situației politico-administrative. Cisiordania (West Bank) conține printre alte așezări evreiești: Hebronul; Ierusalimul de est; Betleemul; Betania; Ierihonul; parte din Marea Moartă; marea parte a râului Iordan, de la marea Moartă spre nord,  incluzând Betesda.

            Israelul a redeținut Cisiordania și Ierusalimul de Est după războiul din mijlocul anului 1967 și a început să construiască așezări evreiești. Astăzi, peste 700.000 de israelieni locuiesc în cele două zone, împreună cu palestinienii, care pretind că teritoriile le aparțin. După războiul din 1967, a fost anexat și Ierusalimul de Est, cu importante locații religioase ale orașului sfânt, dar nu a fost recunoscută la nivel internațional. E adevărat, că israelienii din Cisiordania, pot intra liber în Israel și pot vota la alegerile israeliene, în schimb, palestinienii din Cisiordania sunt supuși legislației militare israeliene, și au nevoie de aprobare pentru a intra în Israel și nu au dreptul de a vota la alegerile israeliene.

 

Zi istorico-escatologică pentru Israel

            Interesant este, că, în luna octombrie 2019, am lansat o întrebare, cu răspunsuri provocatoare: Unde este America în profețiile Scripturii? Unul din locurile în care găsim America, este atunci, când guvernul acestei țări, are oameni, care cunosc și cred Scriptura, și caută să o împlinească sub toate aspectele.

            Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a anunțat luni, 18 noiembrie 2019, că administrația Trump face încă un pas îndrăzneț, cu bună știință, că va stârni reacție mondială,  prin combaterea politicii administrației Obama privind așezările israeliene. Președintele Obama a susținut că așezările sunt ilegale în conformitate cu dreptul internațional, așa că politica sa la ONU și la Washington era de a preveni construcții noi în zonă. În 2009, el a spus că „așezările trebuie oprite pentru a putea merge mai departe, în procesul de pace”. Cu alte cuvinte, ”de dragul păcii, putem accepta compromisuri”.

            "După ce s-a studiat cu atenție toate părțile dezbaterii legale, administrația Trump a concluzionat că președintele Reagan a avut dreptate. Stabilirea așezărilor civile israeliene în Cisiordania (West Bank) nu este, în sine, incompatibilă cu dreptul internațional", a explicat secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo. Așezările Israelului în așa-numita Cisiordania - care este de fapt regiunea biblică a Iudeii și Samariei - sunt orașe mari și orașe mici, unele cu zeci de mii de rezidenți israelieni.

            Secretarul Pompeo spune că pur și simplu mesajul administrației Obama nu a dat rezultatele scontate. "Oprirea construcției așezărilor civile israeliene considerate în contradicție cu dreptul internațional nu a funcționat. Nu a avansat cauza păcii cu nimic", a insistat el.

            Un pas enorm este că Administrația Trump se opune lumii pentru a sprijini așezările israeliene recunoscând că evreii sunt „poporul Iudeei”.

            Joi, 21 martie 2019, Președintele Trump a declarat că SUA recunoaște Suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan: ”După 52 de ani, este timpul ca Statele Unite să recunoască pe deplin Suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan, care are o importanță strategică și de securitate critică pentru Statul Israel și Stabilitatea regională!

            Poporul Israel apreciază mult administrația Trump și acțiunile întreprinse. În noiembrie 2019 israelienii au fost deosebit de încântați de știrile primite, iar premierul izraelian, în exercițiu, Benjamin Netanyahu, a lăudat decizia, numind-o o zi istorică pentru Israel. "După ce președintele Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului și a recunoscut suveranitatea noastră asupra Înălțimilor Golan, acum, administrația americană a pus capăt minciunii că așezările sunt ilegale. Mulțumesc președintelui Trump și îi mulțumesc secretarului de stat Pompeo", a spus Netanyahu fiind foarte recunoscător de sprijinul american.

            Autoritatea palestiniană, a acționat imediat, și a catalogat mesajul ca și o îndepărtare totală de la rezolvarea conflictului prin mijloace pașnice. "Înlocuiesc dreptul internațional cu legea junglei", a declarat negociatorul palestinian Saeb Erekat.

            Administrația Trump stă împotriva curentului de mers a lumii de azi pentru a sprijini așezările israeliene.

            Începând cu 1978, Departamentul de Stat al SUA a declarat că așezările sunt o încălcare a dreptului internațional, iar în ianuarie 2017, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție prin care declară toate teritoriile din Iudeea și Samaria ca fiind ”teritorii ocupate”.

            Primul ministru Benjamin Netanyahu, preluând decizia Departamentului de Stat American, în ziua următoare anunțului, marți 19 noiembrie 2019, a lansat procesul de aprobare al unui proiect de lege prin care Israelul să aplice suveranitatea pe Valea Iordaniei, eliminând poziția ilegală a teritoriile israeliene din Iudeea și Samaria. MK Likud, Sharren Haskel, a propus proiectul de lege privind anexarea acum câteva săptămâni, și a decis o accelerare a procesului, având în vedere poziția politicii americane.

            Acum când scriu, Israelul este în faza de a avea a treia oară alegeri parlamentare, primele două eșuând, neputând întruni o majoritate pentru guvernare. Înaintea alegerilor din 17 septembrie 2019, premierul Netanyahu a anunțat că, dacă va fi reales, va anexa Valea Iordaniei, iar cabinetul său a votat pentru a legaliza avanpostul Mevoot Yeriho din Valea Iordaniei ca o nouă așezare.

            După anunțul istoric, fiind la Gush Etzion, premierul Netanyahu a spus că anunțul a fost „o zi foarte grozavă pentru Statul Israel și o realizare cu beneficii pentru generații viitoare. Administrația Trump a corectat o nedreptate istorică și s-a aliniat adevărului și dreptății. Mulțumesc președintelui [Donald] Trump și secretarului de stat Pompeo.

            Netanyahu a comparat decizia politicii cu alte două decizii semnificative pe care Trump le-a luat în numele Israelului: relocarea Ambasadei SUA la Ierusalim și recunoașterea suveranității israeliene asupra Înălțimilor Golan. Șeful Consiliului regional Gush Etzion, Shlomo Ne’eman, a declarat pentru Netanyahu că declarația SUA a fost un „mare pas înainte” pentru aplicarea suveranității asupra Iudeii și Samariei. "Recunosc că sunt foarte emoționat", a spus Netanyahu. „Suntem aici, în Gush Etzion, un loc din care am fost expulzați în timpul Războiului de Independență. Aici suntem într-o zi istorică cu o altă realizare extraordinară pentru Statul Israel, pentru care am lucrat foarte mult."

            Anunțul făcut de secretarul de stat american, Mike Pompeo, a fost mult mediatizat, în zilele ce au urmat, dar sub aspect negativ.

           

Deciziile biblice sunt respinse de organizații internaționale

            Biroul ONU pentru drepturile omului a respins noua poziție a administrației Trump.

"Menținem poziția de lungă durată a ONU conform căreia așezările israeliene încalcă legislația internațională", a declarat purtătorul de cuvânt al ONU pentru drepturile omului, Rupert Colville: „O schimbare a poziției politice a unui stat nu modifică dreptul internațional existent și nici interpretarea acesteia de către Curtea Internațională de Justiție și Consiliul de Securitate.”

            Curtea Internațională de Justiție, într-un aviz emis în 2004, a declarat că orașele israeliene din teritoriile administrate, inclusiv Ierusalimul de Est, au fost înființate cu încălcarea dreptului  internațional.

            A patra convenție de la Geneva din 1949 - pe care atât Statele Unite, cât și Israelul au ratificat-o - stabilește că o putere ocupantă nu va transfera civili pe teritoriul pe care îl ocupă, a spus Colville.

            Ministerul de Externe al Rusiei a condamnat schimbarea politicii într-o declarație marți, 19 noiembrie 2019, avertizând că acțiunea va crește tensiunile în regiune. Poziția Moscovei este că astfel de așezări pe teritoriul palestinian sunt ilegale în conformitate cu dreptul internațional, a spus el.

            Luni seara, 18 noiembrie 2019, șefa de politică externă a Uniunii Europene, Federica Mogherini, a declarat că "Poziţia UE rămâne neschimbată: toate activităţile de colonizare sunt ilegale din punctul de vedere al legislaţiei internaţionale şi erodează viabilitatea soluţiei coexistenţei a două state şi perspectivele unei păci durabile", a transmis Federica Mogherini …”toată activitatea de soluționare este ilegală în conformitate cu dreptul internațional și elimină viabilitatea soluției cu două state și perspectivele unei păci durabile , după cum reafirmă Rezoluția 2334 a Consiliului de Securitate al ONU. UE solicită Israelului să încheie toate activitățile de soluționare, în conformitate cu obligațiile care îi revin…"

             Ministrul de Externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a semnalat „consecinţele periculoase” pe care decizia Washingtonului de nu mai considera ilegale coloniile israeliene din Cisiordania le poate declanşa în contextul procesului de restabilire a păcii în regiunea Orientului Mijlociu, relatează Reuters. Ministrul Safadi a transmis, prin intermediul unei postări pe Twitter, că teritoriile revendicate de evreii din regiune sunt ilegale şi distrug perspectivele unei soluţii bilaterale în care statul palestinian ar putea coexista cu cel israelian, aceasta fiind singura modalitate de rezolvare a conflictului dintre cele două comunităţi…. „Așezările israelieni din Palestina constituie o încălcare a dreptului internaţional şi a rezoluţiilor privind legitimitatea internațională…”, a transmis oficialul din Iordania. „Abuzul şi încălcarea legitimităţii internaționale nu vor conduce la obţinerea păcii şi la asigurarea securităţii şi stabilităţii”, a adăugat acesta.

            Sunt 8 opt rezoluții anti-Israel aprobate la ONU. Mai sunt pregătite alte 15 rezoluții anti-Israel. Uneori rezoluțiile sunt motivate și prin „motivația semnificativă a locurilor sfinte și importanța orașului Ierusalim pentru cele trei religii monoteiste”.

           

Ungaria se alătură deciziei Americane

            Ungaria a blocat, marţi seara, 19 noiembrie 2019, adoptarea unui comunicat comun al celor 28 de state membre ale Uniunii Europene pentru condamnarea deciziei Statelor Unite de a nu mai considera ilegale coloniile israeliene din Cisiordania, afirmă surse citate de cotidianul Times of Israel.

            Guvernul Viktor Orban a blocat, în Consiliul Uniunii Europene, un proiect prin care toate cele 28 de state membre UE ar fi condamnat decizia Administraţiei Donald Trump de a nu mai considera ilegale coloniile israeliene din Cisiordania, au declarat marţi seară surse diplomatice de la Bruxelles citate de cotidianul Times of Israel, informează mediafax.ro.

            Reprezentantul adjunct al SUA în cadrul Națiunilor Unite, Cherith Norman Chalet, a comentat declarația ONU spunând: „Suntem dezamăgiți că, în ciuda sprijinului acordat reformei, statele membre continuă să despartă în mod disproporționat Israelul prin tot felul de rezoluții”. Ea a adăugat că „este deplorabil faptul că Națiunile Unite, o instituție bazată pe ideea că toate națiunile ar trebui tratate în mod egal, și nu diferențiat, așa cum se vede de foarte mult ori statului Israel i se aplică un tratament inegal”.

            Ca o concluzie la acest articol: Vremurile se precipită din ce în ce mai mult. Momentul venirii Fiului Omului îl ştie numai Tatăl. În înţelegerea ce o am, din Scripturi, înaintea Venirii Fiului Omului pe norii cerului să-şi răpească Biserica, pământul va experimenta Necazul Unic al istoriei sale. În timpul acelui Necaz Unic vor avea loc evenimente care sunt în pregătire în zilele ce le trăim, printre altele este și Evreizarea Canaanului. Pentru Biserică consider aceste evenimente, telegrame transmise de Mire Miresei, Bisericii Sale, că Venirea Lui se apropie. Eşti tu gata? Dacă Da, ferice de tine! Dacă nu mai e har! Vino la El chiar acum să fii parte a Miresei Sale!

            Ce vă zic vouă, zic tuturor: Vegheaţi! - ca de obicei v-o spun pentru că de fapt a spus-o Domnul Isus în Marcu 13:37.