"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

În prezentarea semnelor vremurilor din urmă, ale indicatoarelor de direcţionare spre vremurile şi soroacele sfârşitului, spre ziua şi ceasul pe care-L ştie numai Tatăl, pentru a fi mai ușor de înțeles am folosit și folosesc acrostihul SEMNE: Seminţiile lui Israel + Erezii + Muntele Templului + Nenorociri + Esticii (Împăraţii Răsăritului). Când facem referire la Nenorociri, atenția se îndreaptă spre catastrofe naturale, accidente, dezastre. În această ediție voi direcționa tema ”Nenorociri” spre războiul cibernetic, invadarea persoanei private și supunerea benevolă a individului la un control bancar, dinafara lui, cu consecințe de pierderea totală a libertății.

 


RĂZBOIUL CIBERNETIC

 

Scriu acest articol după ce am participat la un curs, online, și am trecut examenul care se numește North American Electric Reliability Corporation Critical Infrastructure Protection test. Cursul a început cu următoarele întrebări: Gândește-te ce s-ar întâmpla dacă ai rămâne fără curent electric acasă? Dar, dacă ar rămâne fără curent orașul sau localitatea în care locuiești? Dar, dacă ar rămâne fără curent țara în care locuiești? La fiecare din aceste locuri era prezentată câte o poză cu zona luminată cu energie electrică și apoi pe întuneric. Cel mai sinistru peisaj a fost, când după ce am văzut harta Americii plină de lumini și a fost un scurt clip cu stingerea tuturor luminilor, rămânând o hartă fără lumini. Și la încheiere se concluziona: E posibil să se întâmple așa ceva?


Răspunsul e sigur: E posibil, dar operatorii de rețea sunt în permanentă alertă pentru că Departamentul pentru Energie al SUA este conștient că sistemul de energie electrică se confruntă cu un pericol iminent ale atacurilor cibernetice, care sunt în creștere atât ca număr cât și tehnologie. În SUA au fost și sunt blocate multe atacuri cibernetice la rețeaua de energie electrică.


În decembrie 2015, 80.000 de locuitori din estul Ucrainei au rămas mai multe ore fără energie electrică după un atac cibernetic de o amploare nemaiîntâlnită. Experiența ucrainenilor este un indicator că un atac cibernetic la scară națională în orice țară, incluzând SUA ar fi catastrofal.


Atacurile cibernetice de cele mai multe ori, și la toate nivelele, încearcă să intre prin e-mail, făcând clic pe un atașament sau un link care aduce malware-ul în rețea, care pătrunde în baza de date până la blocarea sistemului. În urmă cu câteva săptămâni am primit un email de la AMAZ0N.COM. Poate nici nu ați observat că Amazon e scris cu zero și nu cu litera ”o” Atacurile cibernetice penetrează prin accesarea computerelor industriale și personale. Un studiu al firmei de antivirus Kaspersky prezintă dificultatea băncilor de a bloca tranzacții fraudate, special tranzacțiile de la bancomat. Compania de știri CNN a dat publicității un anunț, la începutul lunii decembrie 2016 și anume că Banca Centrală a Rusiei a fost atacată cibernetic. Atacul a fost baricadat după ce au fost furate 2 miliarde de ruble, adică vreo 31 milioane dolari.


Pentru apărare, în războiul cibernetic, se cheltuiesc miliarde de dolari, iar acolo unde nu se fac aceste investiții, instituțiile și persoanele particulare devin ținte vulnerabile în fața spionilor cibernetici.


În anul 2017 se așteaptă a fi un an de atac, special îndreptat spre telefoanele mobile, considerate având un sistem de apărare mult mai slab decât computerele clasice.


Informațiile de mai sus reliefează cât de vulnerabilă este societatea de azi. În anul 2017 se așteaptă intensificarea atacurilor cibernetice de genul ransomware, care captând datele personale, te anunța că nu le transmite mai departe în schimbul unei recompense. Astfel companii cibernetice vor încasa mulți bani de la cei ce vor fi atacați.


La nivelul companiilor, la începutul anului 2016, se înregistra la fiecare două minute un atac cibernetic. La sfârșitul anului 2016 s-a ajuns la fiecare 40 secunde un atac cibernetic. La nivelul utilizatorilor individuali dacă la începutul lui 2016 se înregistra un atac la 20 secunde, la sârșitul anului s-a ajuns că la fiecare 10 secunde să se înregistreze un atac cibernetic. Se estimează că în anul 2016 peste un miliard de oameni au avut datele personale furate.


Auzim tot mai mult de atacuri cibernetice la nivel de instituții federale. Atacurile cibernetice sunt frecvente și la simplele noastre computere, care nu conțin date de interes național. Acum câteva minute eram în Excel și s-a blocat. Am aflat ulterior că Norton a blocat ”An exploit attack”.


Sumarizând, orice computer, de la telefonul mobil, ipod, ipad, laptop, la desktop; de la dispozitivele computerizate personale la cele industriale și guvernamentale e posibil ca să fie comandat dinafară fără aprobarea utilizatorului sau proprietarului.


Una din soluțiile temporare este dotarea fiecărui computer cu un sistem de antivirus. Sunt companii de telefoane (cum ar fi Comcast) care oferă Norton gratuit pentru clienți. Altă soluție este folosirea unor parole sofisticate: Cuv1nt@01, Pa$$W0rd%01. Pentru că la multe accesări ni se cere schimbarea parolei, cele două parole 01 se schimbă în 02, 03 etc.


Parola creează foarte multe inconveniente, de aceea mulți oameni, de-abia așteaptă implementarea cipului, care va elimina parola, dar și libertatea individului.


Realitatea este că se pregătesc vremuri când persoane particulare, companii mici și mari, guverne vor putea fi controlate de fiara căreia i se va da ”stăpânire peste orice seminţie, peste orice norod, peste orice limbă şi peste orice neam. Şi toţi locuitorii pământului i se vor închina, toţi aceia al căror nume n-a fost scris, de la întemeierea lumii, în cartea vieţii Mielului care a fost junghiat”. (Apocalipsa 13:7,8)


INVADAREA VIEȚII PRIVATE


Referitor la realitatea pe care o trăim se poate reliefa ușor invadarea vieții private. Ceea ce vizualizăm, vedem numai noi, în lumea noastră virtuală, posibil să fie făcut de cunoscut altora. Atacul cibernetic al candidatei democrate, Hillary Clinton, a fost, este și va fi mult mediatizat în SUA și în lume și obiectivul de focalizare nu era cine a trimis informațiile strict secrete, ci erau atacați cei care au aflat ceea ce s-a transmis.


Am ajuns să experimentăm o trăire virtuală, ”în nori”. (Appropo de vorba românească: suntem în pom și pomul în aer). E posibil ca într-o cameră să fie două, sau zece, sau o sută de persoane, fiecare cu computerul în față conectat la orice înafara realității din camera în care se află. Fiecare trăiește în singurătate, izolare față de ceilalți din cameră, dar conectat la ceva în exterior, real sau imaginar. Oamenii vorbesc izolat, în ascuns, neștiind că de fapt, dacă cineva vrea aici pe pământ poate afla și publica întreaga conversație.


Cât de bine se potrivesc cuvintele Domnului Isus când vorbind de fățărnicie de afișarea cu două fețe a unor persoane, a spus: ”Nu este nimic acoperit, care nu va fi descoperit, nici ascuns, care nu va fi cunoscut. De aceea, orice aţi spus la întuneric va fi auzit la lumină; şi orice aţi grăit la ureche, în odăiţe, va fi vestit de pe acoperişul caselor.” (Luca 12:2-3)


MAGAZINE DE VÂNZARE FĂRĂ CASIERIDeja ne-am obișnuit să mergem la magazine de desfacere a mărfurilor, să alegem de pe raft ce dorim, să trecem pe la aparatul de scanat al produselor, să plătim și să ieșim cu produsele dorite fără a avea nici o legătură cu casierul obișnuit. Suntem obișnuiți să ne uităm pe internet și să cumpărăm produse, la prețuri foarte avantajoase, fără a vorbi cu cineva. Noi alegem, noi plătim.


În anul 2017 se vor deschide tot mai multe magazine de desfacere a mărfurilor, la care deja când ai luat produsul de pe raft, ești încărcat cu el, se știe imediat dacă ai bani suficienți să-l plătești și poți ieși afară cu produsul cumpărat.


Așteptăm deschiderea primului magazin de desfacere, pentru public, al companiei Amazon, fără casierie, care va avea loc în Seattle Washington. Just Walk Technology detectează automat când produsul este luat de pe raft și pus înapoi. Când cumpărătorul a terminat să aleagă ce vrea, pur și simplu iese afară din magazin, și în câteva zile primește factura cu plata făcută, pe contul de Amazon. Cumpărătorul are nevoie de un cont pe Amazon, un smart phone și instalarea pe gratis a unui program Amazon. Totul e simplu, convenabil. Așa este, dar acel program Amazon, încărcat în telefon, comunică cine ești, unde stai, și cum stai cu banii. Metodă simplă de
supunerea benevolă a individului la un control bancar, dinafara lui, cu consecințe de pierderea totală a libertății.


Ce vă zic vouă, zic tuturor: Vegheați !” v-o spun eu pentru că de fapt a spus-o Domnul Isus (Marcu 13:36).