"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Foarte rar mi se întâmplă să scriu și să public un articol care este prezentat de un alt colaborator în același număr al revistei. Apreciez articolul lui Emi Pavel, Cuvântul Anului, și-mi permit să vin cu mai multe detalii, la subiect.

Renumita organizație ”Dicționarul Oxford” a desemnat expresia ”post-truth” cuvântul anului 2016. ”Post-truth” cel mai bine, consider, că îl putem traduce prin expresia ”de după adevăr” sau ”trecerea peste adevăr”. Expresia ”post-truth” a fost folosită pentru prima dată în 1992, dar în anul 2016 utilizarea lui s-a intensificat, la un procent de 2000 la sută față de 2015. Cu totul semnificativ expresia a fost folosită, în domeniul politic, special în contextul Brexit, a referendumului ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană și în contextul alegerilor prezidențiale din SUA, evenimente mondiale, cruciale, ale anului 2016.

Alegerea expresiei ”de după adevăr”scoate în evidență circumstanțele în care faptele obiective influențează mai puțin publicul, în formarea unei opinii, decât sentimentele și opiniile personale, născute din promisiuni. Iluzia se ridică deasupra realității.

Deși expresia ”post-truth” a fost declarată ca fiind cuvântul anului 2016, la jumătatea lunii noiembrie 2016, și-a întărit utilizarea și în alegerile parlamentare din România, chiar dacă nu s-a vehiculat în presa românească ca și expresie, dar s-a putut reliefa că realitatea obiectivă a existenței, în decizia personală a votului, a fost înlocuită cu promisiuni politice pe gustul alegătorilor.

Având în vedere că utilizarea termenului nu a arătat niciun semn de încetinire, în a doua jumătate al anului, nu aş fi surprins dacă post-adevăr devine unul dintre cuvintele definitorii ale timpului nostru”, a declarat Casper Grathwohl președintele Oxford Dictionaries.

Conform selectorilor, popularitatea expresiei ”de după adevăr” exprimă o realitate în care trăim și anume că am ajuns ca adevărul să fie lipsit de importanță, adevărul a devenit irrelevant, pentru lumea în care trăim.

Durerea cea mai mare este că această situație este văzută și în biserici. În unele biserici e mai important ce zice unul și altul, decât realitatea care se ascunde în spatele vorbelor.

Parafrazat la cele de mai sus este ceea ce spunea Pavel lui Timotei: Căci va veni vremea când oamenii nu vor putea să sufere adevărul; ci îi vor gâdila urechile să audă lucruri plăcute şi îşi vor alege conducători după poftele lor. Îşi vor întoarce urechea de la adevăr şi se vor îndrepta spre istorisiri închipuite. (2Tim.4:3,4).

Prezint în continuare, o scurtă analiză a trei evenimente majore ale anului 2016 în contextul ”post truth” și care ne afectează și pe noi, românii.Post-Adevăr în Brexit


Așa cum se știe Marea Britanie, a trăit tot timpul separată de Uniunea Europeană, fiind în UE pentru avantaje economice. Criza economică din UE și invadarea imigranților din est a stârnit frica englezilor de a contribui substanțial la stabilitatea UE și lumea din Marea Britanie a fost motivată să meargă la referendum și să voteze ieșirea din UE, că astfel banii care ar trebui dați la UE să rămână în țară. Din cei 72,2 la sută din persoanele cu drept de vot, 51,9 la sută au votat pentru ieşirea ţării din Blocul Comunitar. Asta înseamnă că, de fapt 37 la sută din populația cu drept de vot a Marii Britanii au decis ieșirea din UE. Acești 37 la sută au fost convinși că banii ce trebuie dați la UE vor rămâne în țară. Au fost promisiuni politice care au fost puse pe deasupra realității adevărului. Desigur că au urmat și se simt regretele urmării referendumului.Post-Adevăr în alegerile americane


De peste zece ani, în America, modalitatea politică de exprimare a fost cu multe semne de întrebări. În loc să ni se transmit adevărul, ni s-au comunicat rapoarte aprobate de finanțatorii mijloacelor de informare.

Din lipsă de spațiu mă voi referi la anul 2016. La începutul anului 2016, în mai multe orașe din America, Europa și bineînțeles România au avut loc proteste pașnice pentru reîntregirea familiei Bodnariu, și pentru familie, în general. În Portland, Oregon la protestul pro-family din aprilie 2016, au participat peste 3000 de suflete. Au fost anunțate canalele locale de televiziune. A fost prezent doar canalul 6, KOIN News, dar nu știu să fi prezentat ceva pentru public. La demonstrațiile anti-Trump și când au fost vreo 200 protestatari, canalele de televiziune locale au prezentat clipuri.

Peste 90 la sută din mijloacele de informare în loc să prezinte realitatea existentă cu privire la platformele candidaților la prezidențiale, au ignorat să informeze corect, neutru, cititorii, dimpotrivă s-au exprimat împotriva candidatului republican. Toate sondajele ”profesionale” americane i-au dat câștig de cauză lui Hillary. După alegerea lui Trump cu 290 voturi electorale, media a publicat că mai sunt șanse ca să-și justifice erorile făcute. Prin renumărarea voturilor în statele Wisconsin, Michigan și Pennsylvania era ”posibil” să mai fie șanse pentru candidatul democrat. După renumărarea voturilor în statul Wisconsin, Trump acumulând mai multe voturi, media s-a oprit. N-a trecut mult timp, când azi, 19 decembrie, când are loc confirmarea voturilor electorale, din nou media e la atac: Hillary încă mai are șanse. Scriu aceasta cu 2 ore înainte de anunțarea rezultatului confirmării voturilor electorale.

Scandalul din mass-media din 2016 nu este atât de mult despre ceea ce reporterii nu au reușit să-i spună publicului american; este vorba despre ceea ce au raportat, și de faptul că au raportat ceea ce nu făcea sens pentru public. Nu făcea sens, pentru că orice s-a spus despre trecutul lui Trump, n-a contat. Au fost unii martori care și-au citit mărturia în semn că a fost contrafăcută. Nici trecutul lui Hillary nu a contat prea mult. Mass-media pedalează în continuare de după adevăr. Nu cine a scris și trimis emailurile e devină, ci cei care le-au scos la iveală. Oficiali americani bănuindu-l în speță pe Putin. Cu alte cuvinte nu adevărul contează ci punerea în funcție a telefonului roșu, că Putin e de vină că cea care nu a păstrat secretele de stat americane nu a ajuns președinte.

Pe de altă parte, la alegerile americane, au contat promisiunile de viitor și nu realitatea existentă. E drept că amândoi candidați după caracterul lor bazat pe trecut nu-și meritau scaunul de la Biroul Oval. Asta e vina celor două partide majore, care nu au fost în stare ca pe perioada a cinci ani să lanseze un candidat demn de președinte. S-au prezentat la vot 57.9 la sută din cetățenii americani cu drept de vot. La votul electoral, Trump a câștigat la alegerile generale cu 290 de voturi electorale, iar acum după votarea efectivă al electorilor, la 19 decembrie 2016, Trump a câștigat cu 303 voturi.

La modul general suntem în faza când lumea din jurul nostru nu se ghidează după adevăr, ci după cum îi dictează simțurile. Cunosc un manager la o companie unde am lucrat care are numărul de la mașină: FLYHRT (FoLlow Your HeaRT) (Fă ce-ți dictează inima).


Dacă mass-media nu se trezește posibil ca în viitor jurnalismul independent să dispară nemaiatingâdu-și rolul în societatea democratică.

Astfel în America, ca și în Marea Britanie faptele obiective sunt mai puțin influente în formarea opiniei publicului decât sentimentele emoționale și promisiunile electorale.Post-Adevăr în Alegerile Parlamentare


Diaspora românească se întreabă cum a reușit ca PSD-ul în România să câștige alegerile parlamentare, detașat, cu peste 45 la sută? E aceiași filozofie a gândirii. Nu interesează realitatea corupției ci promisiunea de modificare a Constituției, care de fapt e strigătul a peste 3 milioane de români, o creștere a salarului minim, creșterea pensiilor, scăderi de taxe.


S-au prezentat la vot sub 40 la sută din populația cu drept de vot din țară și pretutindeni. Aceștia sunt cei ce au hotărât soarta tuturor cetățenilor români. Rezultatul e dezastruos. Azi 19 decembrie leul românesc s-a prăbușit fiind nevoie de 4,26 lei să cumperi un dolar American.


Așa cum se vede din realitatea de zi cu zi ale acestor cumplite vremi, adevărul, nu mai este relevant pentru lumea de azi. Adevărul nu mai este căutat pentru a direcționa acțiunile umane. În locul adevărului este pus sentimentul și opinia personală. Sunt sigur că mulți se întreabă de fapt și la urma urmei: Ce este Adevărul?

Ce vă zic vouă, zic tuturor: Vegheați !” v-o spun eu pentru că de fapt a spus-o Domnul Isus (Marcu 13:36).